De prin lume adunate

#valeria ogasanu #virgil ogasanu #teatrul bulandra #spectacol #teatru

Tatal de la Teatrul Bulandra

“Ce poate sa faca o femeie dintr-un barbat”. Asta era expresia cu care cei mai multi dintre spectatori ieseau de la piesa “Tatal” de la Teatrul Bulandra. Si intradevar. Ce poate sa faca o femeie diabolica dintr-un barbat sincer, care isi iubeste enorm fiica, este aproape de neimaginat.  

“Tatal” este o piesa alerta, care nu te lasa nicio clipa sa te plictisesti. Are umor, substanta si mesaj. Tema piesei de teatru este una cat se poate de veche: razboiul dintre sexe, lupta dintre o femeie si un barbat, o lupta din care doar cel mai puternic supravietuieste.

Totul porneste de la o cearta aparent simpla dintre doi soti care au pareri diferite despre educatia copilului lor. In rolurile principale ii veti gasi pe Virgil Ogasanu si Valeria Ogasanu .

Virgil ogasanu il intruchipeaza pe tatal care doreste sa isi vada fiica la scoli inalte, sa scape din viata anosta a unui orasel de provincie. Mama in schimb nu este de acord cu decizia sotului de a-si trimite singurul copil departe de casa. De aici o lupta fara limite pentru soarta unui copil care nici macar nu este intrebat ce vrea in viata.

Mama este hotarata sa il faca sa se razgandeasca pe sotul ei. Dorinta ei puternica de a-i arata cine este seful in casa, o face sa actioneza fara scrupule, trecand peste sentimentele de iubire ale tatalui pentru fiica sa. Intai ii spune clar intentiile sale de a nu-si lasa fiica sa plece de acasa. Cand vorba buna nu functioneaza, mama trece la planul sau diabolesc. Il face pe sotul sau sa innebuneasca pas cu pas.

Il face sa creada ca Bertha nu este de fapt fiica lui si ca nu are nici un drept asupra educatiei sale.
Apo ii convinge si pe ceilalti membrii ai familiei, dar sip e cunoscuti, ca sotul sau este nebun de-a binelea. Complotul dintre sotie si fratele ei merge si el mai departe pana la planuri de impartire a averii sotului. Toate intrigile sunt condimentate si de doica Berthei, o batrana intrigoasa, care asculta pe la usi, superstitioasa si care se aliaza cu cel care este mai puternic in casa. In cazul de fata, cu mama Berthei.

Incet, incet, tatal este nimicit de intrigi si de planurile diabolice ale femeilor din casa sa, condimentate si de credinta in spirite si fantome a mamei soacre.

In final, tatal moare, ucis de minciuna, intrigi si neincredere. Mama de-abia acum constientizeaza raul facut familiei si implicit fiicei ramase orfane si fara sprijinul material oferit neconditionat de tata. 

Aflam asadar la final, ce poate sa faca o femeie dintr-un barbat. Sa il omoare.

Puncte tari:

  • Virgil Ogasanu este extrem de convingator, intr-un rol care i se potriveste perfect
  • Doica Margaret este o prezenta puternica, care controleaza din umbra viata aparent linistita a familiei
  • Umor debordant si situatii de viata limita
  • Misterul si superstitiile care ne transpun intr-o alta lume
  • Poveste plina de farmec si umor negru, piesa alerta si acaparatoare

Puncte slabe:

  • Daca stai la balcon, ai mari sanse sa pierzi o buna parte din spectacol, pentru ca multe dintre aparitiile personajelor se fac direct printre spectatori

Piesa “Tatal” poate fi vazuta la Teatrul Bulandra. In distributie ii veti vedea pe: Virgil Ogasanu, Valeria Ogasanu, Petre Lupu, Radu Amzulescu, Monica Tarnacop, Doru Ana, Domnita Marculescu – Constantiniu, Ruxandra Medeleanu, Ionut Constantin, Iolanda Covaci, Adrian Nour , Catalin Babliuc, Alin Mihalache, Simona Ghita, Ioana Barbu si Oana Dicu.

Regia este semnata de Catalina Buzoianu. Pretul unui bilet este intre 21,20 si  10.60 lei pentru elevi si studenti.

Participa la concursul nostru si afla daca pe 18 februarie mergi sa vezi celebri patinatori rusi in "Stelele Moscovei pe Gheata"

Acasa.ro si Compania de teatru Passe Partout Dan Puric te invita la teatru. Participa la concursurile noastre si afla daca vei castiga. Detalii aici si aici.   

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea