De prin lume adunate

#targ #produse traditionale #sfantul dumitru

Targuri de Sfantul Dumitru in Bucuresti

Cum iarna se apropie cu pasi repezi, in gospodarii, oamenii se grabesc sa termine treburile casei, sa repare acoperisurile. Ei macina faina pentru iarna, pregatesc camara si pivnita cu nisip pentru a conserva morcovii, telina sau sfecla. In gradina de legume, se seamana salata de iarna, se scot cartofii si napii ramasi. In livada, se termina culesul fructelor, se sapa in jurul pomilor, se curata de muschi si de crengi uscate, se pot stramuta pomii tineri.

In stupina, se feresc stupii de umezeala si de vantul rece. In vie, se continua culesul strugurilor, se taie hameiul si se ingroapa. In camp, se culege porumbul, tutunul, canepa tomnatica, napi, cartofi, curechi. Se continua semanaturile cu secara si se termina de arat miristile pentru semanaturile de primavara.

 

Cum se vede Sfantul Dumitru din Bucovina

 

Ulitele satului rasuna de talangi, clopotei si hamait de caini. Se intorc oile de la munte, ziua de Sfantul Dumitru e aproape. Din batrani se spune ca Sfantul Gheorghe urca turmele la deal, iar Sfantul Dumitru le alunga la vale. In afara de semnificatia religioasa a sarbatorii, de aceasta praznuire sunt legate o serie de credinte si obiceiuri populare. Pastorii pun in zori, in mijlocul turmei, un cojoc pentru a afla cum va fi iarna. Daca se aseaza o oaie alba pe cojoc iarna va fi cu multa ninsoare, iar daca se aseaza o oaie neagra, va fi o iarna seaca, cu ger. 

In Bucovina, crescatorii de animale tin cu sfintenie sarbatoarea, pentru a feri animalele de atacul lupilor, deoarece se crede ca Sfantul Dumitru este singurul care poate tine in frau lupii. Tot acum, gospodinele dau de pomana saracilor, pentru belsugul casei si sanatatea animalelor. Vremea buna in aceasta zi inseamna toamna lunga si frumoasa, iar vremea aspra aduce o iarna geroasa.

 

Invitatie la serbet

 

Se spune ca in ziua de Sfantul Dumitru, lupii mananca caldura si abia de acum se face cu adevarat frig. Zilele se fac mai scurte, seara vine repede, focul arde in sobe si uneori pofta de dulce ca de vara ne invadeaza simturile. Si daca deschidem camara, de pe unul din rafturi ne imbie serbetul. De fructe ori de flori, de zahar ars, cafea sau cacao, acest dulce este perfect pentru dupa-amiezile de acum reci care vor veni.  Serbetul este de fapt o dulceata orientala care se serveste cu multa apa rece musafirului obosit de drum.

 

Targ de produse ecologice si traditionale la Agronomie

 

La a 21 – a editie a Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale, obtinute in ferme si gospodarii taranesti, vei afla despre obiceiurile si traditiile populare din diferite zone ale Romaniei. Tot acum vei descoperi obiceiurile de Brumarel, in special cele de Sfantul Dumitru.

Producatorii din Maramures vin la targ cu produse din carne de porc din rasa Mangalita. Carnea acestei rase de porc contine putina apa, iar produsele obtinute din aceasta carne sunt cele bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.
Din Oltenia, producatorii vin cu o cura de sanatate cu mere si suc de mere din Horezu.

 

La targ vei putea alege din feluritele tipuri de dulceata realizata in stil turcesc, concentrata si dulce. Astfel poti gusta din dulceata de smochine, dulceata de trandafiri, dulceata de smochine, nuca si susan, dulceata de mure, dulceata de vinete.

Daca iti este dor de halva, nu trebuie sa ratati acest targ pentru ca aici vei gasi halva cu fistic si halva cu cacao. Acest produs este realizat din seminte de susan. La targ vei mai gasi si paine la test, pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei cu leustean, vin fiert cu scortisoara, mozzarela de bivolita, iaurt de bivolita, bulz ciobanesc si pastrama, sarmalute cu pasat maramuresene, legume, fructe proaspete dar si conserve de toamna pentru iarna.

 

Targul de Sfantul Dumitru la Muzeul Taranului Roman

 

Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures organizeaza in perioada 22 - 24 octombrie , la Muzeul Taranului Roman, Targul de Sfantul Dumitru. La acest eveniment vei avea ocazia sa te intalneste cu bunatatile si frumusetile satului maramuresean. Pofticiosii vor gasi magiun, placinte, sarmale si paine de casa. Vei putea degusta produse, dar veti afla si procedeele traditionale de obtinere a acestora. Intrarea la targ este libera.

 

organic fest la Restaurantul Sangria

 

In acest weekend, la Restaurantul Sangria te asteapta peste 20 de expozanti cu produse organica la o noua editie a targului Organic Fest. In cadrul Organic Fest vor fi expuse produse organice din cele mai diverse categorii. Astfel vei gasi alimente, dulceturi, delicatese, cosmetice naturale, produse pentru copii, sucuri naturale sau detergenti.

Programul de vizitare al acestui targ bio este intre orele 10.00 si 18.00. Accesul la targ este gratuit. Restaurantul Sangria se afla pe strada Caderea Bastiliei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea