De prin lume adunate

#fantome #strigoi #povesti #ilustratii #carte #plai #festival

Strigoi, ilustratii si povesti la Plai

Chiar daca mai sunt cateva saptamani din luna lui august, ne-am gandit ca nu ar strica sa iti faci planuri pentru luna septembrie inca de pe acum.

La Timisoara, de vreo trei ani, are loc festivalul Plai , unul dintre cele mai asteptate festivaluri ale lui septembrie dar si ale anului. Desfasurat la Muzeul Satului Banatean, in perioada 12 – 14 septembrie, pe langa nume sonore ale muzicii, festivalul aduce cu el si numeroase spectacole de teatru , lansari de carte si multe altele.

Festivalul, aflat deja la a treia editie, si-a creat deja un nume puternic iar anul trecut a primit premiul Charlemagne pentru cel mai bun proiect multicultural din Romania, asa ca nu este  de mirare ca lumea doreste sa participe la evenimentele organizate de Plai.

Anul acesta si libraria Carturesti a pregatit numeroase evenimente si workshopuri pentru cei care vor veni la festival.

Prezentarile celor de la Cartursti sunt invaluite in mister si au ca scop recrearea unei lumi uitate: lumea mistica a povestilor si a strigoilor, o lume a copilariei.

Pe 13 ne “delectam” cu strigoi


Numarul 13 are rezonante negative pentru superstitiosi. Nu si pentru Otilia Hedesan, profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, specialista in strigoi, care a trecut peste toate vorbele din popor legate de aceasta data si vine cu o prezentare acaparanta despre fantome si obiectele care le pun pe fuga: Labirint cu strigoi. Scurt tratat de vampirologie.

La intalnire va fi prezent si un martor al existentei strigoilor, se va vorbi despre moroii din Oltenia, practicile care au scandalizat Romania si, de asemenea, va fi si o expozitie cu obiecte de intimidat fantomele.

Toate aceste minunatii se vor intampla sambata, 13 septembrie, de la ora 19 la Casa Carturesti.

Workshop cu carioca in mana

Nu foarte multa lume da importanta ilustratiilor care apar in cartile pe care le citim. Insa, ele aduc ceva proaspat in lectura cartii, te fac parca sa iti imaginezi mii de lucruri.

In Romania, ilustratia de carte nu are o istorie prea mare si nici numarul celor care se ocupa cu acest gen de activitate nu este foarte numeros. Carturesti s-a gandit insa si la ilustratorii de carte si invita publicul amator la o dezbatere pe aceasta tema.

Livia Coloji, artista cu radacini de Timisoara, se inscrie in clubul restrans si admirat al ilustratorilor cu mare har si succes, care pot da "lectii" de maiestrie.

In cele doua seri de Plai, sunt asteptati ilustratori talentati si nedescoperiti, dar si public interesat de discutii libere pe urmatoarele teme precum: de ce iubim ilustratiile? (sambata), de ce facem ilustratii? (duminica). “Ilustratiile, in carti” vor avea loc  sambata, 13 septembrie, ora 20.30 si duminica, 14 septembrie, ora 19 la Casa Carturesti.

Hai la povesti

Carturesti isi continua si la festivalul Plai proiectul de reeducare a cititorului prin povesti. Inceputa in urma cu un an, campania de ascultat povesti a avut mai multi povestitori care au incercat sa readuca farmecul povestilor si al copilariei.

Anul acesta, la festivalul Plai, cea care ii va incanta pe ascultatori  va fi Ildiko Antal,  care va veni nu numai cu vocea, dar si cu simpaticele ei creaturi de plus. Tot in aceasta toamna, Carturesti va organiza si un festival al povestilor in mai multe limbi.

La Plai insa, serile de povesti vor avea loc sambata, 13 septembrie, de la ora 16 si 17, duminica, 14 septembrie, de la ora 17 la Casa Carturesti.

Street Delivery la Village Museum


Cei care nu au auzit inca de Street Delivery mai au inca o sansa. La Festivalul Plai vor fi prezente fotografii de la acest eveniment pe toata perioada festivalului. Organizatorii promit ca vor reveni si cu cea de-a treia editie, mult mai bogata si incitanta.

Asa ca tot ce ai de facut este sa mergi la festival si sa te convingi singur de toate minunatiile care vor avea loc acolo.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea