De prin lume adunate

#bulevardul magheru #soseaua kiseleff #calea victoriei #bucuresti #istorie #strada

Strazile emblema din Bucuresti

Bucurestiul este un oras frumos si atragator daca stii sa ii cauti comorile si sa descoperi la pas strazile vechi pline de istorie si mister. Noi iti propunem ca intr-o zi de final de saptamana sa faci plimbare pe trei dintre cele mai importante artere ale capitalei: Calea Victoriei , soseaua kiseleff si Bulevardul Magheru.

 

Calea Victoriei

 

Calea Victoriei este una dintre cele mai importante artere de circulatie din capitala si una dintre cle mai pline de insemnatate istorica ale Bucurestiului. La inceputul domniei lui Constantin Brancoveanu, Calea Victoriei nu facea parte din Bucuresti, ci era o strada de legatura intre Cercul Militar si Piata Victoriei din zilele noastre si purta numele de Drumul Brasovului. Partea dintre Cercul Militar si Piata Natiunilor Unite era cunoscuta sub numele de Ulita Mare spre Sarindar, dupa numele bisericii Sarindar care se afla pe locul Cercului Militar de azi.

In anul 1692, Constantin Brancoveanu uneste cele doua portiuni de drum sub numele de Podul Mogosoaiei. In acele vremuri, strazile care erau pavate cu trunchiuri de copaci, asa cum era si Podul Mogosoaiei se numeau "poduri".  Numele de Mogosoaia vine de la resedinta domnitorului. Astfel, Podul Mogosoaiei facea legatura intre palatul lui Constantin Brancoveanu de la Mogosoaia si Palatul Domnesc de la Curtea Veche.

Podul Mogosoaiei este principalul drum al capitalei, pe care se construiesc numeroase case boieresti, magazine de lux, hoteluri, cafenele, hanuri, biserici sau institutii de stat. Numele de Calea Victoriei il primeste in anul 1878, atunci cand armata romana intra victorioasa in capitala in urma Razboiului de Independenta. Pe Calea Victoriei au aparut si primele Instalatii electrice din Bucuresti, in anul 1882, in fata Palatului Regal.

O plimbare pe Calea Victoriei este o adevarata lectie de istorie in timp real. Vei descoperi la pas numeroase cladiri cu o insemnatate istorica de necontestat pentru Romania, biserici, muzee, hoteluri, restaurante, cafenele sau magazine luxoase.

Astfel, pe Calea Victoriei vei gasi Muzeul National de Istorie a Romaniei, Biserica Zlatari, Biserica Doamnei, Grand Hotel du Boulevard, cladirea CEC, Cercul Militar National, Casa Capsa, Teatrul Odeon, Teatrul de revista Constantin Tanase, Teatrul ACT, Palatul Telefoanelor, Hotelul Continental, Pasajul Macca-Villacrosse, Biserica Cretulescu, Muzeul National de Arta al Romaniei, Palatul Senatului, Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, Hotelul Athenee Palace, Ateneul Roman, Biserica Alba, Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul Ceramicii si Sticlei, Uniunea Scriitorilor, cladirile Academiei Romane, Biserica Sf. Nicolae Tabacu, Casa Vernescu sau Muzeul George Enescu.

Sursa foto: www1.pmb.ro

Bulevardul Magheru

 

Bulevardul Magheru este una dintre cele mai cunoscute artere de circulatie din capitala. In epoca interbelica, acest bulevard era celebru pentru constructiile inovatoare si socante pentru acele vremuri. Blocurile construite in anii '20 - '30 faceau din acest bulevardul unul unic in Europa si semana foarte mult cu arterele americane, precum celebra 5th Avenue, din New York. Cladirile inalte si geometrice care au rasarit in aceea perioada in Bucuresti reprezentau un experiment arhitectonic unic in Europa.

Tot in perioada interbelica, bulevardele Balcescu si Magheru reprezentau o singura artera, unica prin modernitatea sa. In prezent, Bulevardul Magheru este unul dintre cele mai circulate si aglomerate artere ale capitalei, un punct de reper pentur viata sociala si mondena a Bucurestiului. Bulevardul Magheru se intinde intre Piata Universitatii si Piata Romana si are numeroase puncte de atractie. Printre acestea se numara cateva cinematografe, librarii, teatre, galerii de arta, magazine, restaurante sau fast-food-uri.

Numele bulevardului vine de la comandantul militar Gheorghe Magheru. Aceasta a fost militar in oastea lui Tudor Vladimirescu, apoi comandant in razboiul ruso-turc din 1828-1829, vataf al judetului Romanati, ministru de finante in cabinetul revolutionar din Tara Romaneasca in anul 1848, apoi comandant general al trupelor revolutionare din Tara Romaneasca.

Sursa foto: orasulluibucur.blogspot.com

Soseaua Kiseleff

 

Soseaua Kiseleff este una dintre cele mai frumoase artere din capitala, inconjurata de spatii verzi si cladiri somputoase, cu incarcatura istorica. Aceasta sosea face legatura intre zona de nord si zona centrala a Bucurestiului si se intide intre Piata Victoriei si Piata Presei Libere. Soseaua poarta numele contelui Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut sub numele in forma franceza Kiseleff.

In anul 1847 a fost inaugurata in Capul Podului, Piata Victoriei de azi, o gradina amenajata de arhitectul vienez Karl Friedrich Meyer. Mai tarziu, arhitectul Ion Mincu a construit o fantana arteziana si au fost construite si numeroase chioscuri si pavilioane. In acele vremuri, Soseaua Kiseleff avea o pista pentru pietoni, una pentru calareti si una pentru biciclisti, iar mai tarziu a fost construita si o linie de tramvai. De-a lungul Soselei Kiseleff s-a construit un hipodrom, o scoala, monetaria unde se imprimau timbre, un cimitir luteran, pavilioane de vara, gradini si livezi.

Tot pe Soseaua Kiseleff se aflau si grajdurile de cai de curse si o balta cu stuf unde se putea face baie pe timpul verii. La inceputul secolului XX, Soseaua Kiseleff strabatea un parc natural, cu copaci si flori si era locul preferat de bucuresteni pentru plimbare si intalnire. Aici aveau loc si intreceri sportive si celebrele batai cu flori intre pasagerii trasurilor lumii bune a capitalei.

Pe Soseaua Kiseleff se organizau si numeroase evenimente si intreceri sportive. Pe aceasta sosea a existat un velodrom, adica o pista pentru ciclism, un hipodrom unde se organizau saptamanal intreceri si tot aici s-au desfasurat si primele partide de fotbal din tara noastra, pe terenul amenajat in apropiere de Muzeul de Geologie din zilele noastre. 

Sursa foto: zavoianucamelia.wordpress.com

In prezent, pe Soseaua Kiseleff se afla Muzeul Geologic National, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul Taranului Roman, Restaurantul si hotelul Triumf, casa lui Nicolae Titulescu, in care a trait diplomatulsi care in este sediul Fundatiei Europene Titulescu si al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, Palatul Elisabeta si Biserica Izvorul Tamaduirii. Soseaua Kiseleff este insa una dintre cele mai verzi artere din capitala, locul unde se gasesc parcurile Kiseleff si Herastrau si Muzeul Satului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea