De prin lume adunate

#cronica #st patrick irish pub #pub #timp liber #bautura #mancare #bar #unde iesim

St. Patrick Irish Pub: cocktail cu bere pe Lipscani

Vineri seara, dupa o saptamana plina la serviciu, se cere o iesire in oras relaxanta alaturi de prieteni. Auzisem de la cineva ca s-a deschis un nou pub pe Smardan, specializat in cocktail-uri cu bere. Ce pot spune, m-a atras ideea inca de la inceput avand in vedere ca nu prea vad berea ca pe o bautura pe care sa o poti combina cu multe, cel mult Sprite sau Cola. Ca atare ca m-am decis sa ma duc sa vad despre ce este vorba.
Gandit pe specific irlandez, noul St. Patrick din eternul Lipscani iti atrage atentia, iesind in evidenta din marea de terase asemanatoare de pe caldaramul prafuit al centrului vechi. Astfel ca, research-ul n-a durat prea mult si am trecut pragul spre taramurile dominate de simbolul unui trifoi cu patru foi.
Spiritul irlandez ne-a urat bun venit. Lemnul masiv pe care sigle precum Guinness si Kilkenny incadrau numele St. Patrick ne-au amintit de ciubotele spiridusilor irlandezi pusi pe ghidusii in cautarea oalei cu banuti, iar interiorul, desenat in nuante de maro, sprijinit de mese zdravane de lemn inconjurate de canapele sobre, ne-a invitat sa ne asezam pentru o sesiune de simturi inca neimaginate pana atunci.
Sf PatrickAm inceput cu un Valley, Mamula si un Tai Pai - mai exista si oameni care vor sa ramana la cocktail-urile traditionale ce nu implica bere sau alte combinatii mai rar intalnite. Exceptand Mai Tai -ul cu care am mai stat la discutie pana acum, Valley si Mamula pot spune ca mi-au lasat o impresie buna. Ambele erau o combinatie de bere cu vodka, rom si suc de fructe , diferenta fiind ca Mamula avea in plus si gin. Lista insa din care poti alege o amestecatura venita tocmai din Irlanda, fie ea cu bere sau nu, este lunga. Bani sa ai si rabdare sa le incerci pe toate.
De ce zic bani sa ai? Pentru ca St. Patrick-ul mi-a dat impresia unei locatii cam scumpe. Ori m-a prins pe mine intr-un moment prost, la final de luna, ori gandul de a da 14 lei pe un pahar de 250 ml de bere, fie ea in combinatie cu vodka si gin, mi s-a parut unul prea darnic. Dar, ca sa stii despre ce este vorba mai exact, sa-ti vand cateva ponturi.
Daca ai venit in St. Patrick in mod special pentru bere, ca mine, vei avea surpriza sa descoperi ca aici e raiul berii. In meniu vei da peste cateva raritati, printre care Radeberger la 12 lei, Sapporo la 14 lei, dar si peste obisnuitul Tuborg draught 6 lei, sticla 8 lei, Carlsberg long draught (3,5 l) - 49 lei, draught 7 lei, pahar 5 lei, sticla 9 lei si Guinness draught 12 lei.
Si binenteles ca in orice pub specializat intr-o anumita bautura, trebuie sa existe in meniul St. Patrick-ului si licoarea casei, mai precis, berea St. Patrick - 19 lei (1.5 l), 6 lei (470 ml), 5 lei (250 ml).
Sf PatrickIn ceea ce priveste cocktail-ul din bere, lista e variata. Poti consuma Beer Buster, Dark & Stormy, Trojan Horse, Irish Russian, Irish Car Bomb, Mamula, Valley etc. la pretul de 14 lei paharul dupa cum am precizat mai sus.
Cocktail-urile au in combinatie de obicei berea Guiness cu vodka, gin, rom si diverse sucuri naturale. De exemplu, Irish Russian-ul este compus din Guinness, vodca, lichior de cafea si cola, in timp ce Valley are bere, vodka, rom si suc de mere , iar Mamula - bere, vodka, gin, rom si suc de portocale.
Daca nu ai picat in St. Patrick, vrajit de indemnul berii, poti sa optezi si pentru alte bauturi cum ar fi Irish whisky la preturi care incep de la 10 lei Tullamore Dew si merge pana la 18 lei Jameson 12 sau un cocktail irish: Drunken Leprechaun, Wild Patrick 16 lei sau Bee's Knee si Sweet Sunrise, 14 lei.
Daca, din nefericire pentru tine, ai fost delegat sa faci pe soferul, afla ca o cafea te costa 6,5 lei, un espresso la fel si un Irish Coffee cam 12 lei. Bauturile racoritoare sunt 6 lei, iar fresh-ul si limonada, 14 lei.
In caz ca ti se face foame, in noul bar irlandez de pe Smardan poti rezolva si aceasta problema. In afara de salatele care incep de la 16 lei (St. Patrick's Mixed Salad) si ajung pana la 22 de lei (Calamari Salad), in meniu se gasesc foarte multe preparate irlandeze: de la clasicul Irish Breakfast - 19 lei, la Irish Stew - 22 lei, Chicken and Mushroom Pie - 21 lei, Pork Tenderloin - 21 lei, Kilkenny Pork Ribs - 32 lei, Grilled Sirloin Steak - 36 lei, etc.
Sf PatrickPoti opta si pentru sandwich-uri: Irish BLT - 16 lei, Turkey Club - 18 lei, Dublin Chicken Club Sandwich - 17 lei, Legendary American Burger - 21 lei etc.
Muzica pe care o poti asculta in St. Patrick este, cum altfel, cu specific irlandez, din cate am putut sa-mi dau eu seama. De altfel, toata atmosfera striga Irish mood. Desi este plasat pe 2 nivele, parter si subsol, vinerea este extrem de aglomerat. Tocmai de aceea, daca te nimeresti intr-o astfel de zi, trebuie sa te anunt ca vei astepta ceva pana sa ti se aduca comanda. Chelnerii sunt foarte cumsecade si sunt atenti sa iti curete scrumiera atunci cand este plina. Toaletele sunt curate si primitoare, chiar daca nu foarte incapatoare.
Nu pot spune decat ca mi-a placut noul pub de pe Lipscani. Se simtea nevoia de o gura de aer proaspat, chiar si cu specific irlandez. Ideea cocktail-urilor cu bere mi s-a parut originala si chiar mi-a placut. Atmosfera localului este vesela si primitoare, insa, raman la parerea mea, cam scumpa locatia, avand in vedere unde se pozitioneaza. Merita, totusi, sa o vizitezi macar o data ca sa iei reteta unui cocktail cu Guinness pe care sa-l prepari la tine acasa. Sa auzim de bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea