De prin lume adunate

#anonimul #film #festival #plaja #litoral #vacanta #destinatie #sfantu gheorghe #delta_dunarii

Sfantu Gheorghe - mai mult decat o destinatie de vacanta

Daca iti place pestele si vrei sa te lingi pe degete asa cum o faceai in copilarie cand mancai ceva cu adevarat bun, Sfantu Gheorghe este locul unde poti regasi acest lucru. Pe langa atractiile culinare, Sfantu Gheorghe iti ofera clipe de relaxare, mult soare, plaja salbatica, mare lina, stuf, pelicani si lebede, iar delta Dunarii este cu siguranta o destinatie pe care nu trebuie sa o ratezi.

Satul Sfantu Gheorghe are o istorie indelungata. A fost atestat in secolul XIV, in documentele italienilor care faceau negot pe mare. In secolul XVIII, localitatea era formata din refugiati politici din Rusia, care fugisera de frica armatei. In prezent, locuitorii satului sunt urmasii acestor refugiati, iar mare parte dintre ei vorbesc un amestec de ucraineana, romana, turca si greaca.

Cum ajungi

Drumul pana in satucul Sfantu Gheorghe este unul care iti va pune rabdarea la incercare. Daca pleci din Bucuresti, ai doua optiuni: trenul sau autocarul. Noi iti recomandam a doua varianta, adica cea cu autocarul. Cu trenul urmezi ruta Bucuresti - Medgidia apoi, dupa o escala de aproape 2 ore, iei trenul Medgidia - Tulcea. In total vreo 7-8 ore. Cu autocarul traseul este mult mai scurt si dureaza si mai putin.

In Bucuresti exista doua statii de unde poti lua autocarul cu destinatia Tulcea. Amandoua sa afla in zona Basarab, una chiar in parcarea de la complexul comercial IDM, cea de-a doua se afla pe Calea Plevnei vis-a-vis de Carrefour Orhideea. Cu autocarul drumul dureaza 4 ore si 30 de minute, iar in Tulcea vei fi lasat chiar in port, de unde poti lua nava spre Sfantu Gheorghe. Costul unei calatorii cu autocarul este de 60 de lei de persoana, iar biletul trebuie achizitionat cu cateva zile inainte de plecare.

Din portul Tulcea exista mai multe curse cu destinatia Sfantu Gheorghe. Ai de ales intre cursele rapide si cursa cu catamaranul. Si aici noi iti recomandam cursa cu nava rapida, care dureaza o ora si jumatate. Cea cu vaporul dureaza cinci ore. Pentru cursa rapida vei scoate din buzunar 50 de lei.

Unde te cazezi

In Sfantu Gheorghe exista numeroase optiuni de cazare. Turismul a inflorit in ultima perioada in aceasta zona, iar localnicii si-au indreptat atentia catre acest segment si ofera cazare si masa. Pe langa cazarea la localnici, exista si numeroase pensiuni, care pun la dispozitie turistilor mai multe servici: cazare, masa, plimbari cu barca prin Delta si sfaturi despre locurile de pescuit pentru cei pasionati.

La localnici, pretul de cazare pentru o persoana este in jur de 80 de lei. In acest pret sunt incluse si doua mese, meniul bazandu-se in special pe preparatele din peste. In Sfantu Gheorghe exista si un camping si un sat de vacanta de lux. In camping preturile sunt in jur de 65 de lei pentru o casuta. Campingul dispune de 55 de casute din lemn, acoperite cu stuf, cu cate doua paturi, dar si de un spatiu de campare pentru circa 600 de corturi. Taxa pe noapte pentru amplasarea cortului este de 15 lei pentru 2 persoane si de 25 de lei pentru 3-4 persoane.

Daca vrei sa ai parte de un sejur luxos, poti alege sa te cazezi la satul de vacanta. Aici preturile sunt vizibil mai mari, depasind 300 de lei pentru o persoana. In acest pret este inclus micul dejun si accesul la facilitatile clubului: badminton, fotbal pe plaja, tenis de masa, fitnes , sauna, piscina, jacuzzi sau intenet.

Sfantu Gheorghe nu este o destinatie de vacanta aglomerata si in general vei gasi cazare destul de usor. Singura perioada aglomerata este cea in care are loc festivalul de film Anonimul. Daca concediul tau concide cu aceasta perioada, este recomandat sa iti faci rezervare din timp la pensiune sau la localnici. Satul devine pur si simplu neincapator, cu turisti veniti din aproape toata Europa.

Ce mananci

Daca vii in Delta Dunarii trebuie sa te astepti ca 90% din meniul tau sa contina preparate din peste. Cei la care te vei caza iti vor oferi diferite feluri de peste, insa daca nu esti un fan al acestui tip de carne, proprietarii sunt dispusi sa iti ofere si preparate din pui sau vita. Daca insa iti place pestele, te asigur ca aici iti vei satisface pofta. In general mesele cuprind mai multe feluri, iar doamnele de la bucatarie se vor asigura ca ati mancat tot. Eu am primit chiar amenintari ca voi fi tunsa daca nu mananc tot din farfurie.

Masa de pranz este cuprinsa intodeauna din doua feluri: ciorba si felul de baza. Printre bunatatile pe care le-am mancat la tanti Axenia se numara ciorba pescareasca, sarmalutele din peste, ardeii umpluti cu peste, chiftelute si chiar mici din peste. Daca ajungeti in Sfantu Gheorghe nu trebuie sa pleci de aici fara sa incerci storceagul.

Acest fel de mancare este de fapt o ciorba din sturion sau somn, cu smantana. Storceagul este o mancare care se prepara doar la Sfantu Gheorghe si are o istorie controversata. Unii spun ca ar fi un preparat ucrainian, insa tanti Axenia m-a asigurat ca este grecesc. Controversat sau nu, storceagul este absolut delicios si cu siguranta nu te vei rezuma doar la o portie.

Un alt fel de mancare pe care nu trebuie sa il ratezi este scordeleaua. Acesta este un preparat tot din saramura de peste si o pasta de cartofi cu usturoi. O alta bunatate a Deltei este scrumbia afumata. Tanti Axenia avea o reteta pastrata din stramosi: scrumbia este afumata cu cateva zile inainte, apoi, in ziua prepararii, se pune pe o foaie de pergament, cu sare si alte mirodenii si se pregateste la gratar. Un adevarat deliciu.

Trebuie sa stii ca in Sfantu Gheorghe nu exista restaurante. Singurul loc de unde iti poti procura mancare este campingul. Aici vei gasi meniuri pe baza de peste, peste la gratar, dar si produse din pui sau porc, cartofi prajiti si dulciuri. Un meniu format dintr-un preparat din carne, cartofi prajiti si salata este in jur de 15-19 lei.

Ce faci in Sfantu Gheorghe

Daca esti un impatimit al pescuitului, Sfantu Gheorghe este o zona in care poti sa practici acest hobby. Localnicii iti vor da sfaturi despre locurile cele mai bune de pescuit, dar si despre cele in care nu ai voie sa patrunzi. Delta Dunarii este pana la urma o rezervatie naturala si exista destul de multe interdictii in ceea ce priveste pescuitul sau patrunderea in anumite zone protejate.

Daca ai ajuns la Sfantu Gheorghe nu trebuie sa ratezi plimbarea cu barca pe canalele deltei. In sat, aproape fiecare localnic are o barca si iti va fi destul de usor sa gasesti pe cineva care sa te initieze in tainele deltei. In localitate exista mai multe tipuri de ambarcatiuni cu care poti pleca in excursia prin delta: caiac, lotca, salupa sau barci rapide. Noi iti recomandam sa gasesti o lotca, barca fara motor. Asa vei putea avea o calatorie linistita, iar pasarile din delta nu vor fugi de tine, asa cum se intampla in cazul ambarcatiunilor cu motor. Pasarile din delta sunt foarte sensibile si zboara imediat la auzul vreunui zgomot mai puternic.

O alta atractie a deltei o reprezinta pelicanii. Acestia sunt in numar destul de mare in delta, insa, mai mult decat oricare dintre pasarile de aici, sunt foarte pretentiosi. Daca vrei sa ii vezi, trebuie sa stii ca acesti nu prea se arata lumii si va trebui sa ii cauti la ore destul de matinale. In general, pelicanii ies la pescuit in jurul orei 7 dimineata, asa ca daca vrei sa ii mai prinzi trebuie sa iti programezi plimbarea cu barca pe la ora 8. Cam pe la ora asta sunt satui si nu vor fugi asa repede.

In apropiere de satul Sfantu Gheorghe exista insula Sacalin, o insula nelocuita, pe care insa localnicii o folosesc pentru animale. Vacile si caii sunt transportate acolo primavara si apoi, catre iarna sunt aduse in gospodarie. Turistii nu au voie sa paseasca pe aceasta insula, insa o pot vedea de pe Dunare. Insula Sacalin este cunoscuta pentru diversitatea de pasari, aici fiind locul unde acestea depun ouale.

La Sfantu Gheorghe turistii pot alege mai multe trasee pe canalele si lacurile deltei. Unul dintre aceste trasee cuprinde si insula Sacalin, cherhanaua din Sfantu Gheorghe, care a fost cea mai mare din delta sau canalul turcesc. Mai poti alege si ruta Sfantu Gheorghe - Sulina si retur sau Sfantu Gheorghe - Padurea Letea. Delta Dunarii este insa un ecosistem imens si iti trebuie foarte mult timp sa acoperi toata indinderea. Fiecare zona a sa are farmecul si specificul ei.

Daca esti pasionat de pasari, zona Sfantu Gheorghe adaposteste o mare varietate de pasari precum pelicani, lebede albe, cormorani, egrete, gaste si rate salbatice, starci sau lopatari.

Localnicii ofera si plimbari cu sareta prin sat si imprejurimi. Pentru o plimbare cu barca prin rezevatia Deltei Dunarii vei scoate din buzunar 40 de lei. Calatoria dureaza in jur de 2-3 ore, in functie de traseul ales, insa poate fi si de o zi, daca vrei sa mergi la Sulina.

De curand, in Sfantu Gheorghe exista si o mica baza de agrement de unde poti inchiria deltaplane cu motor si avioane de agrement din care poti observa de la inaltime atractiile deltei. La Sfantu Gheorghe, care este inconjurat de ape, nu trebuie sa ratezi rasaritul si apusul soarelui. Vor fi momente de care iti vei aminti cu siguranta toata viata.

Plaja din Sfantu Gheorghe

Sfantu Gheorghe este o zona privilegiata a deltei. Satul se afla chiar la gura de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Plaja din Sfantu Gheorghe este una dintre putinele plaje salbatice din Romania. Plaja se afla la vreo 3 kilometri de sat si poti ajunge acolo fie pe jos, fie cu trocariciul, un vehicul improvizat cu vagoane, tras de un tractor. Calatoria cu trocariciul pana la plaja dureaza cam 10 minute si costa 2 lei.

Plaja de la Sfantu Gheorghe este imensa si se intinde pe o suprafata de 38 de kilometri, pana la Sulina. Este loc astfel pentru toata lumea. Aici este locul ideal pentru nudism si fara teama ca poti fi vazut de vreun cunoscut.

Nisipul este unul dintre cele mai fine pe care le-am intalnit pe litoralul romanesc, iar adancimea marii creste lin, astfel ca poti inainte fara grija chiar si cativa kilometri. Singurul inconvenient al plajei ar fi scoicile, care sunt prezente pe toata intinderea nisipului.

Pe plaja exista si un spatiu amenajat cu sezlonguri, pentru care vei scote din buzunar 15 lei pentru toata ziua. Pe plaja nu exista baruri sau terase, asa ca trebuie sa vii pregatit de acasa cu lichide. Exista totusi un punct de unde iti poti procura bauturi racoritoare si bere, insa are un program redus, cam pana pe la ora 17.00.

Evenimentele de la Sfantu Gheorghe

In Sfantu Gheorghe au loc numeroase evenimente. Anual aici se desfasoara festivalul international de film Anominul. Festivalul aduce numeroase filme de lungmetraj, scurtmetraj, animatie si documentare si este o atractie pentru sute de turisti de peste hotare. Atmosfera de la festival este extraodinara, lumea este relaxata si pusa pe sotii.

Fiecare seara a evenimentului este unica si au loc diverse concerte de muzica, de la clasica, rock, blues, pana la electro. La editia din acest an, Gojira a facut ca publicul sa explodeze si sa prelungeasca momentul sau. "Nu mai vrem filme, il vrem pe Gojira" a fost motto-ul acelei seri care a binedispus-o chiar si pe Irina Margareta Nistor, prezenta la festival.

Tot la Sfantu Gheorghe are loc, catre sfarsitul verii, Delta Music Fest, un festival de muzica electronica si trip-hop. In afara acestor doua evenimente importante, la Sfantu Gheorghe au loc frecvent concerte de muzica blues sau jazz. Un alt eveniment atragator este seara de 14-15 august, in care se celebreaza sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului. Femeile se strang la biserica din sat si canta pana spre orele diminetii.

Bine de stiut

Tantarii: La Sfantu Gheorghe tantarii nu iti vor face probleme prea mari. Ei si fac aparitia zilnic, in jur de ora 8 si raman sa te acompanieze cam o ora. Dupa ora 10 cu siguranta nu vei mai gasi picior de tantar. Daca te inarmezi si cu spray-uri si lotiuni contra tantarilor, nu vei avea nicio problema. In zilele mai innorate poti sta chiar foarte linistit, caci tantarii vor veni in numar foarte mic.

Clima: In Delta Dunarii, in sezonul estival nu vei avea probleme cu canicula. Aici temperaturile sunt in medie cu 10 grade mai mici decat in Bucuresti. Seara este racoare si mai poti pune pe tine un hanorac. Un lucru bine de stiut este faptul ca in delta precipitatiile sunt foarte rare.

Cumparaturi: Sfantu Gheorghe este un sat micut, cu aproape 1000 de locuitori, asadar magazinele sunt si ele destul de putine: in numar de trei. Nu trebuie sa iti faci griji insa. Sunt destul de bine aprovizionate si vei gasi cam tot ce iti doresti. Singura problema o vei intalni in perioada festivalului de film, atunci cand satul se umple de turisti, iar cozile din cele trei magazine devin destul de mari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea