De prin lume adunate

#liban #scari multicolore # scari liban

Scarile multicolore din Liban

Poti schimba fata unui oras, fara sa scoti din buzunar milioane de euro? Ei bine, da! Cu multa vointa si o doza importanta de talent, cativa tineri au redat stralucirea capitalei Libanului, Beirutul. Scarile din Beirut, pe care le-au colorat in fel si fel de nuante in cadrul unui proiect numit Paint Up, sunt "vinovate" pentru noul aspect estetic al capitalei libaneze.

"Suntem o echipa inspirata si pasionata de artisti si designeri, dornici sa facem Beirutul mai frumos, mai stralucitor prin culoare". Asa se descriu, pe site-ul lor Dihzahynerii (cuvantul arabic pentru designeri).


S-au nascut pe Facebook

Totul a inceput cu Lana Chukri, art director la agentia Leo Burnett din Dubai, care a initiat pe Facebook un grup numit "Strictly Dihzahyners" (Numai designeri), cu scopul de a tine legatura cu absolventi de design locali.

Cand un coleg a postat o poza cu "Scala", o zona plina de scari pictate in culorile curcubeului din Germania, Lana Chukri a venit cu ideea de a colora scarile din Beirut. Zis si facut! Asa s-a nascut grupul Dihzahyners, o gasca de vreo 25 de oameni care cutreiera si infrumuseteaza Beirutul inarmati cu galeti de vopsea, pensule si mopuri, pentru a da culoare unui oras macinat de razboiul civil.


73 de trepte in 7 ore

Primul eveniment a avut loc pe 8 aprilie anul trecut, iar de atunci, aproape oriunde intorci capul in oras te razbeste o explozie de culoare si forme cum nu ai mai vazut.

Unul din cele mai mari proiecte ale tinerilor a fost in cartierul Mar Mikhael cand, in 7 ore, au reusit sa picteze o scara cu 73 de trepte.


Cum aleg locatiile?

Daca la inceput a fost simplu, locatiile fiind alese de comun acord de membrii echipei, acum designerii pun pe Facebook poze cu diverse locuri din oras, iar fotografia cu cele mai multe like-uri devine noul lor proiect. Pentru ca resursele lor materiale sunt limitate, tinerii se bazeaza pe donatii si viseaza la ziua in care vor putea organiza evenimente de o amploare mai mare.

Pentru ca au reusit sa infrumuseteze Beirutul, Dihzahynerii au fost o sursa de inspiratie sau chiar s-au inspirat ei insisi din alte locuri de pe mapamond. Una dintre aceste locatii a fost chiar Bucurestiul, prin mozaicul viu colorat al fantanii de la Piata Unirii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea