De prin lume adunate

#traditie #ansambluri populare #vin #mancare #festival #valcea #moldova #sibiu

Sarbatori inedite de prin colturile tarii

Romanului ii place sa petreaca si aceasta se vede si din multitudinea de festivaluri pe care le organizeaza. Incepand cu luna iulie si pana tarziu in septembrie, romanul petrece pe la diferite evenimente.

Ba Sfanta Maria , ba festivalul painii, ba culesul strugurilor, orice face se termina cu chef si voie buna.

Luna august este prin traditie o luna a evenimentelor de genul acesta. Multe localitati isi sarbatoresc zilele, au loc nunti si mai este si “luna lui gustar” ce trebuie sarbatorita ca la carte, cu vin si mancaruri savuroase.

In periplul nostru printre traditii, bucate si evenimente am descoperit cateva din cele mai inedite festivaluri si sarbatori de prin Romania.

Daca vrei sa imbini “placutul cu placutul”, adica sa vezi si locuri noi din Romania, dar si sa mananci si sa te distrezi pe cinste, urmareste sarbatorile locale:

Pastrav …pe paine

La Suceava, de Sfanta Maria, pe 15 august, are loc un festival pitoresc, care atrage de la an la an tot mai multi vizitatori: Festivalul Pastravului.

Daca vii la acest festival neaparat trebuie sa vii imbracat cu cele mai alese si curate haine ale tale intrucat festivalui mai este denumit si "al curateniei". Numele este dat tot de pastrav, regele curateniei al apelor sucevene.

Pe langa delicatesele culinare traditionale, in comuna , unde se organizeaza festivalul vei mai putea participa la concursuri de pescuit, la spectacole folclorice, parade populare si expozitii de artizanat.

Daca mai vreti sa vedeti si alte obiective, Bucovina va asteapta cu manastirile atat de celebre ale Sucevei: Voronet, Humor, Moldovita sau Putna.

Paine valceana…

Daca te afli prin Valcea pe 11 august nu trebuie sa lipsesti de la Festivalul Painii.

Pe langa diverse sortimente de paine pregatite de localnice, la festival vei fi imbiat si de petreceri cu teme folclorice, colocvii si spectacole cu formatii artiste din zona.

...placinte moldovenesti…

Ce poate fi mai minunat decat un festival al placintelor. Si nu orice fel de palcinte, ci placinte chiar de la mama lor, din Moldova.

In perioada 29 - 31 august, la Bacau vei fi asteptat cu peste 50 de feluri de placinte: cu dovleac, hribi, brinza sau carne.

Si ca placintele sa mearga usor, un vin bun, muzica si dansul sunt ingredientele de succes.

 …si branza de burduf

La intalnirea oierilor din Sibiu, de Sfanta Maria, esti asteptat daca vrei sa gusti adevarate delicatese “branzoase”. Vei avea ocazia sa gusti feluri de branza de care nici nu stiai ca exista, toate marca inconfundabila a oierilor sibieni.

Si, ca la orice sarbatoare, nu pot lipsi friptura de berbecut, vinul ghiurghiuliu, muzica si dansul dar si numeroase evenimente culturale , parada portului popular, mese rotunde .

Mmmmm..deja mi s-a facut pofta de o masa traditionala romaneasca incarcata cu toate deliciile de mai sus. Ce zici..dai o fuga cu mine?!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea