De prin lume adunate

Saptamana Patimilor

La editura Compania, un nou volum : " Saptamana Patimilor ", de Mihai Pelin

Cum s-au putut pierde teritorii istorice ? Prin combinatia fatala dintre presiunea geostrategica exercitata la un moment dat de tari puternice (ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop ), diplomatia sovietica uzind de o retorica teatrala si profitind de texte aproximative, si inca un abuz comis « din greseala » pe teren (ocuparea tinutului Herta, neprevazuta in documente).

Pierderi fara lupta, inacceptabile pina azi.

«O furtuna teribila bintuia si sufletul lui Titus Cristureanu, bucovinean autentic , violent dezamagit de politica externa a unei tari in al carei regim social investise incredere. A adormit imbracat, tirziu, catre dimineata. Iar la ora 7.00, cind chelnerul care-i aducea micul dejun a batut la usa, inca dormea. Omul hotelului a inteles ca ceva era in neregula si a trecut pragul fara sa mai astepte incuviintarea. L-a zgiltiit cu atentie pe diplomatul roman si l-a ajutat sa-si vina in fire.

Apoi, cu o voce indurerata si cu ochii in lacrimi, i-a spus : „ Iarta-ma , domnule... Noua, rusilor simpli, nu ne trebuie pamintul altor natiuni... Avem pamint cit cuprin­de zarea, de la Nistru pina la Oceanul Pacific... Nu oa­me­ni ca mi­ne sint vinovati pentru ceea ce se intimpla la hotarele ra­sa­ri­tene ale Ro­maniei... Iarta-ne si nu uita ce ti-am spus...“ »

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea