De prin lume adunate

Saptamana Eminescu la TVR Cultural

Cinci minute de versuri purtand semnatura lui Mihai Eminescu si interpretate de mari actori romani, (difuzate zilnic), un film documentar dedicat poetului nepereche (15 ianuarie, 21.25), dar si editia speciala a Jurnalului Cultural din 15 ianuarie vor marca la tvr cultural aniversarea celor 158 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.

Realizatorul TVR Sandrino Gavriloaia propune telespectatorilor, in perioada 14-20 ianuarie, mai multe tronsoane de cate cinci minute de poezie, difuzate zilnic, sub genericul Saptamana Eminescu. In interpretarea unor actori tineri sau a altora deja consacrati, dar si prin vocea lui Mihail Sadoveanu, veti asculta versuri si fragmete de proza din opera lui Mihai Eminescu.

Telespectatorii TVR Cultural ii vor putea urmari recitand din Eminescu pe Olga Tudorache (Departe sunt de tine), Adrian Pintea - Oda (in metru antic), Dinu Ianculescu (Melancolie), Victor Rebengiuc (Stau in cerdacul tau), Mariana Mihut (Un farmec trist si neinteles), Florian Pittis (O, te-nsenina, intuneric rece), Rodica Mandache (fragmente din Calin, file de poveste), Nicolae Calugarita (Trecut-au anii), Ilinca Tomoroveanu si Alexandru Repan, dar si pe mai tinerii actori de la Teatrul Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe - camelia paraschiv (Despartire) si Sergiu Alius (Mai am un singur dor). Pe 15 ianuarie, de la ora 21.15, Simona Radulica si Sandrino Gavriloaia au pregatit telespectatorilor TVR Cultural documentarul Clipa cea repede, cuprinzand locuri si marturii ale biografiei literare eminesciene.

Documentarul urmareste traseul vietii lui Eminescu prin aproape toate locurile in care a trait si a lucrat. ,,Am incercat sa reconstituim biografia lui Eminescu, pornind din Ipotesti si apoi trecand prin celelalte locuri dragi poetului, cu imagini inclusiv din Viena si Berlin. Imi amintesc, la Muzeul de Stiintele Naturii din Sibiu, intr-un registru de vizitatori, am gasit in original semnatura lui Mihai Eminescu datand din 1869'', ne povesteste Sandrino Gavriloaia, unul dintre cei doi realizatori. Tot marti, Jurnalul Cultural de la 22.30 are o editie speciala dedicata lui Mihai Eminescu.

Jurnalul Cultural se va axa pe stiri si reportaje pornind de la manifestarile organizate cu prilejul acestei zile: spectacolul de la Teatrul National Bucuresti (Trecut-au anii....), lansarea volumelor 8 si 9 din seria Manuscriselor lui Mihai Eminescu, colocviul Eterna tinerete a spiritului eminescian, desfasurat la Uniunea Scriitorilor din Romania. Florin Iaru si Caius Dobrescu vor fi invitatii acestei editii si vor aduce argumente de ce sa-l citim pe Eminescu. Pachetul grafic al TVR Cultural a fost completat cu un ID de post - in ton cu tema acestei saptamani - care poate fi urmarit in paralel cu celelalte impachetari grafice realizate de Zenobia Film pentru TVR Cultural.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea