Sushi, orezul, legumele, pestele si fructele de mare sunt ingredientele esentiale ale bucatariei japoneze. Daca ai chef de o experienta inedita, in care toate simturile sa iti fie trezite la viata, noi iti propunem o vizita la unul dintre restaurantele cu specific japonez din capitala. Mancarurile sanatoase si atmosfera rafinata, bazata pe principiile zen te vor linisti sit e vor face sa uiti de problemele cotidiene.

 

Zen Sushi

 

Zen Sushi este un restaurant japonez care si-a deschis portile in ianuarie 2009 si care promite o atmosfera rafinata si linistita. Localul este micut, la mese incap in jur de 25 de persoane, potrivit pentru intalnirile restranse intre prieteni, intalnirile romantice sau cele linistite, familiare. Decorul este minimalist, cu mobilier sobru, negru, si cu cateva decoratiuni specifice zonei nipone.

Meniul de la Zen Sushi este variat, insa cu radacini in bucataria traditionala japoneza. Intr-o atmosfera placuta in care mancarea se prepara sub ochii tai, poti servi de la faimoasele role Maki pana la sofisticatele Sashimi pregatite migalos din peste crud si din cele mai fine ingrediente. Un set bogat de aperitive te va pregati pentru aventura felurilor principale care includ carne proaspata de pui si vita, gatita in mod traditional japonez, special asezonata cu diverse sosuri. La aceste preparate poti adauga si bautura tradtionala nipona, celebrul sake, sau poti incerca berea japoneza. La desert poti incerca un mix de fructe cu cocos sau mere prajite cu inghetata.

Preturile de la Zen Sushi sunt usor mai mici decat in majoritatea restaurantelor cu specific japonez din capitala. Astfel, pentru supa miso este 8 lei, supele cu vita, fructe de mare sau creveti sunt 29 de lei, preparatele calde, din diverse sortimente de carne, au preturi cuprinse intre 16-47 de lei, sushi este 12-30 de lei, sashimi este 15-30 de lei, berea japoneza este intre 7 si 14 lei, iar desertul 12-14 lei.  Restaurantul Zen Sushi se afla pe Calea Serban Voda, la numarul 86, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 0767.232.094.

 

Benihana

Restaurantul Benihana este cel mai select restaurant japonez, unde tinuta este obligatorie. Aici vei gasi o mancare preparata intr-un mod inedit. Restaurantul este situat in centrul capitalei, la primul etaj al Hotelului Howard Johnson Grand Plaza. Aici bucatarii Benihana pregatesc mancarurile chiar in fata dumneavoastra. Primul restaurant Benihana a aparut in 1964, la New York si promova un nou concept in bucataria de lux. Numele "Benihana" provine din cuvintele japoneze "floare rosie". Povestea florii rosii coboara in timp pana in anul 1935, cand Yunosuke Aoki, tatal lui Rocky, a deschis o mica cafenea pe care a numit-o "Benihana", dupa numele unei flori rosii salbatice care crestea in fata cafenelei sale.

Metodele de preparare Benihana nu pastreazaa nimic din bucataria traditionala. Bucatarii prepara toate felurile de mancare pe aceeasi masa, in jurul careia pot sta pana la opt persoane. Jeturile de gaz care incalzeau suprafetele din otel inoxidabil pentru gatit, incadrate de plansete din lemn, au devenit reprezentative pentru brandul Benihana. Acest restaurant este unul de lux, asadar si preturile sunt pe masura. Restaurantul Benihana se afla pe Calea Dorobantilor, la numarul 5, in incinta hotelului Howard Johnson Grand Plaza, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.201.50.30.

 

Maiko

 

Restaurantul Maiko este unul dintre restaurantele de top din Romania, cu un ambient si un decor tipic japonez, bazat pe principiile zen, care emana seninatate, liniste si echilibru. Stilul inovativ al restaurantului a impus un nou concept de meniu adaptat gusturilor europene. Inainte de a deschide meniul, la Maiko vei fi impresionat de restaurantul in sine. Ambianta rafinata te va surprinde cu un lac de crapi care este intr-o armonie perfecta cu elementele universului. Semineul cu flacarile datatoare de viata, pamantul sub forma unei gradini japoneze si cascada sunt caetva detalii ale decorului rafinat al restaurantului.

Meniul de la Maiko impresioneaza si el prin preparatele inedite. Aici vei gasi sushi, tempura, peste si fructe de mare, specialiati teppan si o gama de preparate exclusiviste precum clesti de crab, carne Wagyu, homar Canadian sau scoici St. Jaques. Preturile de la Maiko sunt cu adevarat piperate. Astfel, salatele au preturi cuprinse intre 44 si 96 de lei, supele 28-60 lei, pestele si fructele de mare 65-210 lei, preparatele din carne 32-255 lei, legumele si orezul 32-82 de lei, deserturile 35-95 lei. Restaurantul Maiko se afla pe strada Grigore Gafencu, la numarul 27, in Satul Francez, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.233.26.33.

 

Yakimono

 

Restaurantul Yakimono este un alt restaurant de clasa, cu specific japonez din capitala. Deschis in incinta hotelului Marriott, restaurantul este potrivit pentru intalnirile de afaceri, petreceri de firma, dar si pentru o cina in doi. Atmosfera din acest restaurant este rafinata, cu mobilier minimalist, sobru, din lemn masiv, cu decoruri cu elemente din simbolistica japoneza.

In meniul de la Yakimono, pe langa preparatele traditionale japoneze, vei gasi si unele thailandeze. Ceea ce impresioneaza la acest restaurant este faptul ca bucatarii vor prepara chiar in fata ta mancarurile pe care le-ai ales. Vei asista astfel la un adevarat show ala culorilor si aromelor exotice. Vedetele meniul sunt preparatele din peste, in diverse combinatii cu orez. Daca tot mergi la Yakimono, trebuie sa incerci si specialitatea casei, codul negru marinat in sos miso. Preturile din acest restaurant sunt de cinci stele, asemanatoare cu cele de la Maiko. Restaurantul Yakimono se afla pe Calea 13 Septembrie, la numarul 90, in incita hotelului Marriot, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 031.403.46.81.

 

Teriyaki

 

Sub sloganul "Live Light, Eat Right" (Traieste usor, mananca corect), Teriyaki este un fast food japonez. Restaurantul promoveaza insa preparatele sanatoase, gatitul se face cu apa in loc de ulei, mancarea este preparata in fata clientilor, iar mancarurile sunt fara grasimi. Meniurile Teriyaki contin retete pe baza de orez si taietei, salate si sushi, combinand legume proaspete cu carne alba de pui, carne de vita, creveti sau tofu, si acoperit cu un sos la alegere.

Preturile de la Teriyaki sunt mult mai accesibile decat in celelalte restaurante din capitala. Supele sunt in jur de 10-15 lei, meniurile vegetariene 10 lei, salatele 20 de lei. Restaurante Teriyaki se gasesc in mallurile Baneasca Shopping City si in Liberty Center din Rahova.

Alte restaurante unde poti savura delicioasele preparate japoneze sunt si Sushi Ko (Stavropoleos, nr 8) si Kyoto (Calea Dorobanti, nr. 79). Daca nu ai chef sa mergi la restaurant poti comanda si online de la Sushi Mania.

 

Bucataria japoneaza

 

Bucataria nipona este una dintre cele mai sanatoase din intreaga lume. Preparatele japoneze contin putine calorii, sunt bogate in proteine si fier si nu contin grasimi. Manarurile japoneze nu contin condimente, iar orezul, preparatele pe baza de soia, pestele, fructele de mare si legume se regasesc din abundenta in meniul oamenilor din Tara Soarelui Rasare.

Bucataria japoneza functioneaza dupa principiul sezonier. Astfel, ingredientele culinare sunt selectate in functie de anumite perioade ale anului. Potrivit acestei traditii, fiecare aliment are o perioada de proximativ zece zile in care calitatile sale nutritive sunt optime. Preferatele japonezilor sunt insa preparatele pe baza de orez si peste.

Cel mai celebru preparat din bucataria nipona este sushi. Acesta are o istorie de 1300 de ani si este compus dintr-o felie de peste asezat pe un bulete de orez, cu hrean japonez (wasabi). In Japonia exista mai multe tipuri de sushi: Nigiri (orez, ton, crevete, caracatita, oua prajite), Gunkan (orez, alge umplute cu fructe de mare), Norimaki (rulada de orez, sushi si alge), Temaki (conuri din alge, orez sushi, fructe de mare si legume), Oshi (peste, orez intr-o cutie de lemn), Chirashi (fructe de mare, ciuperci si legume ).

 

Reguli intr-un restaurant japonez

 

Atunci cand iei masa intr-un restaurant japonez trebuie sa urmezi anumite reguli, pentru a avea parte de un pranz sau o cina reusita. astfel, este indicat sa nu oferi niciodata mancare cu ajutorul betisaselor. Acest obicei este folosit numai la ritualurile funerare. La masa este indicat sa mananci intreaga bucata de mancare pe care ai luat-o din farfurie. Daca ti-ai comandat orez, trebuie sa il mananci in intregime. Sa lasi mancare in farfurie este o lipsa de tact, iar orezul nemanacat este catalogat drept o grosolanie.

In restaurantele traditionale japoneze este interzis a se fuma in timpul mesei. De asemenea, nu se bea nici un fel de alcool in timpul mesei, ci doar la inceput si la sfarsit. O masa tipic japoneza este formata din sushi, sashimi, supa miso cu orez si alte preparate la alegere.

  •   2010-01-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii