De prin lume adunate

#teatru #green hours #concretii #vladimir sorokin

Concretii de la Green Hours

Vrei sa stii ce iti rezerva viitorul? Nu, nu te duce la vrajitoare, mergi mai bine sa vezi Concretii , cea mai noua piesa a teatrului Luni de la Green Hours. Vei descoperi un viitor "plus plus mega ultra" surprinzator.

Trei personaje imbracate sofisticat si putin paranoid se converseaza intr-un limbaj impaiat de chinezarii. "Hi hao", isi spun ei languros. Arunci un ochi pe hartia care ti-a fost inmanata la intrare si vezi ca inseamna "Buna ziua". Nu te dumiresti bine de ceea ce se intampla pe scena, ca barbatul din prim-plan incepe sa urle. Si urla. Si urla de te apuca tremuratul. Cam asa incepe piesa Concretii cu Andreea Bibiri, Katia Pascariu si Marius Damian, pusa in scena de Alexandru Mihaescu.

Concretii este o piesa care nu iese din reperele spectacolelor avangardiste cu succes la publicul tanar insetat dupa socurile sentimentale. Se folosesc cuvinte puternic necenzurate si gesturi de filme deochiate. Tinerii platitori de bilet se lasa, astfel, impresionati de comicul de vocabular pentru ca, da, Concretii se desfasoara sub ochii unor spectatori cu zambetul pe buze.

De altfel, asocierile surprinzatoare de cuvinte devin de-a dreptul ilare dupa ce te obisnuiesti cu ritmul rapid al spectacolului si cu limbajul maimutarit de cuvinte chinezesti. Rasetele se aud si mai tare in sala, in momentele in care, dupa o experienta magnifica, protagonistii isi impart palme peste spate si striga ca a fost "plus plus bine" sau "ultra mega fantastic".

"Sheng sheng" sau placerea exploziva

Personajele din Concretii apeleaza la o masinarie a viitorului care ii teleporteaza in romane precum Moby Dick , Capcana, Razboi si Pace sau Dune. Aici au dreptul de a interveni in orice fel in actiunea cartii.

Principalul lor scop este de a  ajunge, indiferent de consecinte, la o placere exploziva. Ceea ce uimeste este ca aceasta placere transpune dintr-un egoism monstruos si din actiuni care, unui tanar al secolului XXI, ii provoaca mai degraba repulsie. Si totusi, acestia sunt tinerii viitorului in viziunea lui vladimir sorokin, scriitorul rus dupa care a fost adaptata aceasta piesa.

Vladimir Sorokin este unul dintre cei mai mediatizati autori rusi ai momentului si a primit, pe langa cateva premii locale, Premiul Ministerului Culturii din Germania si Premiul Liberty (2005). A publicat numeroase romane, piese de teatru si scenarii de film. In limba romana gasesti romanele Gheta si Ziua opricinicului la editura Curtea Veche precum si Inimile celor patru la Editura Art .

Piesa de teatru Concretii va rula la Green Hours pe parcursul intregului an 2009, iar biletul costa 15 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea