De prin lume adunate

# picturi in ulei #picturi

Pictura in ulei: 6 sfaturi pentru rezultate exceptionale

Se spune ca pictura o inveti doar daca exersezi incontinuu si daca te documentezi foarte bine despre fiecare tehnica de pictura. Exersarea si documentarea asupra tehnicilor de pictura te vor ajuta sa capeti idemanare si sa ai rezultate exceptionale la fiecare lucrare terminata. Cea mai raspandita dintre toate tehnicile este pictura in ulei.

Practicata inca din Extremul Orient, foarte populara in Evul Mediu European, tehnica picturii in ulei a fost mai cu seama adusa de fratii Hubert si Van Eyck, pe la inceputului secolului al XV-lea. Pictorii acestui secol obisnui sa foloseasca din plin aceasta tehnica in aproape toate lucrarile lor. Desi pictorii perioadei Renascentiste erau obisnuiti si adepti tehncii culorilor tempera in ou, noua tehnica pare ca le-a captata atentia datorita texturii stralucitoare si fine si usurintei cu care se imbinau culorile intre ele.

In ciuda faptului ca pare simpla si la indemana oricui, tehnica picturii in ulei are o logica elementara si este insumata de o serie de cunoasteri si recomandari pentru a o putea stapani. Mai jos sunt cele mai comune reguli de care sa tii cont

Sfaturi pentru tehnica picturii in ulei. Le stiai?

1. Tine pensula in locul potrivit

Desi sunt foarte multe modalitati de a tine pensula in mana, cea mai buna pentru tehnica picturii in ulei este sa tii mana in partea superioara a pensulei. In felul acesta, ai mai multa flexibilitate si control asupra picturii.

2. Proportioneaza corect uleiul

In aceasta tehnica este foarte important sa masori proportiile de ulei pentru dilutiei (este foarte important sa folosesti ulei de in si nu alti diluanti precum terebentina). Dupa fiecare strat aplicat, creste proportia, astfel incat lucrarea finala sa nu ajunga sa crape in timp.

3. Sterge pensulele dupa utilizare

Pastreaza langa tine o carpa si obisnuiste-te sa stergi pensulele dupa fiecare inmuiere in apa. Apa in combinatie cu uleiul nu ajuta deloc in tehnica picturii in ulei.

4. Nu amesteca tipurile de straturi

Se intampla ca la unele picturi sa vrei sa obtii straturi subtiri si fine, cu putina culoare, dar la altele sa vrei sa ai un strat gros cu un pigment destul de puternic. Nu schimba pe parcursul lucrarii aceste straturi.

5. Nu amesteca prea mult

Este foarte important sa ai un control al pigmentilor si cantitatii acestora. Pentru a te asigura ca obtii culoarea dorita, ia un esantion din fiecare tip de culoare si verifica daca se pot imbina intre ele. De asemenea, este foarte important sa ai cunostinte despre culori si pigment si sa citesti specificatiile de pe tuburile de culori in ulei.

6. Foloseste medii pentru pictura

Pictura pe ulei nu se rezuma doar la culori. O parte absolut esentiala in pictura este folosirea unui mediu, care de regula este un solvent sau un ulei, utilizat pentru a modifica consistenta vopselei si pentru a o ajuta sa se comporte in medii diferite.

Tine cont de aceste reguli de baza pentru tehnica picturii in ulei si vei vedea imbunatatiri pe masura ce exersezi si le aplici.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea