De prin lume adunate

"Pe uspat" la Noaptea Institutelor Culturale

“Ultimii Rapsozi”, program initiat la Institutul Cultural Roman de Grigore Lese , propune, in luna iunie, cu prilejul Noptii Institutelor Culturale, un eveniment inedit: intalnirea “Pe uspat” cu reprezentantii comunitatii din satul Vinerea, judetul Alba.

25 de sateni vor descinde vineri, 27 iunie 2008, de la ora 19, la Bucuresti, in Aleea Alexandru 38. Timp de cateva ore, o parte din viata asezarii de la hotarul dintre Alba si Hunedoara va curge si se va dezvalui in inima orasului. Oaspeti ai Institutului si ai lui Grigore Lese, vinerenii vor fi gazdele celor care vor alege sa-si petreaca seara alaturi de ei.

Isi vor prezenta oamenii cu ocupatii cheie – potcovarul, dulgherul, vataful de la caluseri, ciobanul satului, vornicul, socacita; vor sta de vorba, vor depana amintiri si vor povesti istorii cu haz; vor pregati bucate traditionale (tocana de grumpe, placinte pe lespede); vor canta doine, cantece de dragoste, de joc, de pahar, vor dansa Caluserul Ardelenesc si Hategana, ne vor arata poze cu familiile si stramosii lor.

Stramosi printre care se numara Mos Nicolae Herlea, luptator in revolutia din 1848, unul dintre memorandistii care au plecat la Viena pentru a apara – intr-un discurs rostit in romana, latina si germana – drepturile si demnitatea taranului ardelean.

„La hotarul dintre judetele Alba si Hunedoara, pe vestitul „Camp al Painii” unde Pavel Chinezul invingea turcii in anul 1479, se afla comuna Vinerea. Atestat documentar din timpul colonizarii Daciei, satul „Campus Panis” isi schimba denumirea pentru a cinsti Vinerea Mare, ziua victoriei asupra turcilor.
Chiar daca Vinerea se afla in imediata vecinatate a orasului Cugir, influenta citadinului nu a scos comunitatea din rosturile ei, putand fi considerat un model de sat traditional. Aici randuiala, harnicia si statornicia oamenilor sunt de netagaduit.

Poate de aceea vinerenii au de toate: femei care fac paine pe vatra pentru tot satul, potcovar, tamplar, dulgher, iconar dar si intelectuali respectati care au stiut cat de importanta este conservarea portului din vechime, a obiceiurilor de peste an, a dansurilor si cantecelor locului.

Batrani frumosi, intelepti, hatrii si povatuitori am intalnit in toate satele, dar cei din Vinerea surprind prin dezinvoltura, pofta de viata si nevoia permanenta de comunicare.” – Grigore Lese

noaptea institutelor culturale va continua, la ICR, de la ora 22.30, cu proiectia filmelor Obiceiuri din Bucovina (15’; documentar realizat in 1937 de Fundatia Culturala Regala Principele Carol), Obiceiuri folclorice de iarna din Romania (10’; documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia“ la sfarsitul anilor ’60) si a unei serii de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean realizate in anii 1973-1974, de regizorul Ion Filip.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea