De prin lume adunate

Ouibada la Teatrul de Comedie

prezinta, Duminica 1 IUNIE 2008, orele 19:00 la Teatrul de Comedie, ' ', ultimul spectacol din aceasta stagiune, un concept al prestigiosului coregraf care a dus dansul la limita teatrului, iar teatrului i-a inserat expresivitatea dansului.

" OuiBaDa " e un spectacol prezentat de " Romanian Dance Company". Membrii companiei sunt Cristina Babalac, , Rasmina Luisa Calbajos, Doina Nicoleta Georgescu, Lari Cosmin Giorgescu, Catalina Ana Gubandru, Szasz Levente, Paul Cimpoieru, Lelia Marcu, Cristian Nanculescu, Arcadie Rusu si Casandra Oana Stelea. Scenografia spectacolului ii apartine Corinei Gramosteanu, iar conceptul video, lui Alexandru Apostol. Este prima productie a unei companii romanesti purtand numele lui Caciuleanu, dupa ce coregraful, plecat din Romania, a condus trupe de dans la Nancy, Rennes, Paris.

Cand e intrebat care-i povestea unui spectacol, Gigi Caciuleanu se enerveaza: "Care poveste? Eu vin cu o lume, nu cu o poveste". Despre " OuiBaDa ", povesteste Caciuleanu, sotul lui Miriam Raducanu, jurnalist, spune ca e un spectacol autobiografic. Si s-ar putea sa aiba dreptate. Cu Miriam Raducanu, de altfel, a ajuns prima data, ca dansator, in tara care-i e acum casa - Chile.

Atunci, ambasadorul Romaniei la Santiago l-a amenintat cu arestul daca nu intra in scena. Scena era, in realitate, un stadion pentru concerte, la Vina del Mar, iar Gigi Caciuleanu trebuia sa-i urmeze lui Miriam Raducanu (care dansa Maria Tanase si-si desena cu nonsalanta corpul) in varful unei piramide - un cub peste alt cub peste alt cub, din ce in ce mai mici.

"Cei care au cantat dupa noi aveau microfoane ca sa se auda, pe noi nu cred ca ne-a vazut cineva." Cativa ani mai tarziu, a fost invitat sa monteze un spectacol la Santiago de Chile, i s-a propus sa conduca compania nationala de balet si a ramas, din 2001, acolo.

In Chile e "o clima de pe-aici", acolo se simte ca acasa, plecat din mijlocul unui "popor bancos" ca sa ajunga intr-un loc in care "pudoarea si tupeul" se amesteca in aceleasi proportii. Un loc care, chiar daca nu stie sa spuna "a cadea fisa" ori "zvac" (caci ele nu exista decat in romana), poate simti ce inseamna. Si o limba cu un cuvant special ("tocar") pentru relatia pe care el si-o doreste cu publicul: sa-l atinga.

"OuiBaDA" este mai mult decat un spectacol. Reprezinta o lume specifica lui Gigi unde absurdul se imbina cu momentele de tandrete, duritatea cotidianului cu emotia poetica, umorul cu amorul…

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea