De prin lume adunate

#carte #literatura #roman #versetele satanice #lectura #salman rushdie

Oferta saptamanii: Salman Rushdie la reducere

In aceasta perioada, la Editura Polirom, colectia de carti destinata autorului Salman Rushdie se afla la reducere. Si nu orice reducere, ci una de 30% din pretul initial. Pentru o alegere mai usoara, noi iti recomadnam cinci carti ale lui Salman Rushdie pe care sa le achizitionezi.
Grimus
Grimus este romanul de debut al lui Salman Rushdie si prezinta povestea lui Vultur-in-Zbor, un amerindian devenit nemuritor, care, dupa secole intregi de peregrinari prin lume, ajunge intr-un loc misterios numit insula Calf, unde spera sa gaseasca o cale de a imbatrini. O carte bogata in referinte culturale, Grimus este, in acelasi timp, o aventura initiatica plina de personaje stranii si trasnite, inzestrata cu farmecul basmelor clasice.
La nivel formal, textul se prezinta ca un dialog neintrerupt si adeseori ironic cu autori celebri si opere fundamentale ale literaturii universale, printre care se numara Divina Comedie, Hamlet, Furtuna, Robinson Crusoe , Muntele vrajit, dar si faimosul poem sufist Graiul pasarilor. Cartea are pretul de 31.73 lei.
versetele satanice
Controversatul roman Versetele satanice i-a adus lui Rushdie premiul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condamnare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale textului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contemporane britanice.
Dar Versetele satanice este de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr-o lume aflata la granita dintre iluzie si realitate. Cartea se gaseste la pretul de 28.20 lei.
Ultimul suspin al Maurului
Ultimul suspin al Maurului e povestea plina de zgomot si furie a lui Moraes Zogoiby (poreclit „Maurul” de catre mama sa, una dintre artistele cele mai de seama ale Indiei), a familiei si ciudatei sale vieti care se scurge de doua ori mai repede decit a celorlalti. Prin analogie insa, este si povestea Indiei secolului XX, cele doua planuri impletindu-se pentru a crea o lume plina de personaje felurite, de pasiuni nebunesti si mistere intunecate, de faradelegi, de inocenta si cruzime, de-a lungul a patru generatii de negutatori de mirodenii, artisti si revolutionari.
Doua elemente unifica aceste aparent incompatibile directii in care o ia povestirea. Primul il reprezinta Aurora Zogoiby, mama Maurului, punctul de atractie si de respingere, de fascinatie si groaza al cartii. Cel de-al doilea este metafora palimpsestului, imaginea care se suprapune peste o alta imagine deja existenta, textul scris peste unul dinainte. Aceasta stratificare este una dintre trasaturile de baza ale cartii si unul dintre imensele ei avantaje. Cititorul, ce ar putea obosi de ritmul dublu la care traieste si povesteste Maurul, poate alege sa porneasca doar pe citeva dintre drumurile pe care le deschide textul. Cartea se gaseste la pretul de 21.14 lei.
Seducatoarea din Florenta
Seducatoarea din Florenta este o elegie inchinata frumusetii si o meditatie asupra naturii si a modului in care functioneaza puterea. Avand in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei, printesa, vrajitoare si sclava, visul de dragoste al oricarui barbat, povestea imbina epoci istorice si spatii culturale diametral opuse, purtandu-ne din Florenta lui Machiavelli si a familiei Medici in opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar.
Cu toate ca ne lasam cuceriti de fermecatoarea eroina a cartii, cu toate ca cel ce tine in mana firele multicolore ale naratiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, cu maiestria unui scamator si misiunea unui diplomat, adevarata partitura a seductiei este interpretata, ca intotdeauna, de Rushdie insusi, care imbina harul unui povestitor oriental cu talentul plastic si bogatia de nuante a unui miniaturist. Cartea se gaseste la pretul de 31.73 lei.
Rusinea
Rusinea este un roman despre mosteniri asumate sau refuzate, despre migratii si secesiuni. Personajele principale sint Omar Khayyam Shakil, cel care poarta numele unui celebru poet, desi "nici un rubaiat nu avea sa izvorasca vreodata din condeiul lui", Raza Hyder, generalul neinvins al unei armate mereu infrante si Iskander Harappa, al carui gat nu poate fi vatamat de funia calaului.
Dar in spatele lor traiesc, tacute, izolate si acoperite de valuri, femei a caror personalitate puternica schimba cursul istoriei si al caror mesager este Sufiya Zinobia, purtatoarea sentimentelor refulate ale tuturor si transformand, sub aceasta povara, rusinea care paralizeaza in violenta care ucide. Cartea se gaseste la pretul de 35.26 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea