De prin lume adunate

#dragobete #obiceiuri si traditii #traditii dragobete #obiceiuri dragobete

Obiceiuri si traditii de Dragobete

Dragobetele, considerata versiunea romaneasca a Zilei Indragostitilor, este o sarbatoare care celebreaza nu nu mai iubirea, ci si inceputul primavarii si renasterea naturii. Iata cateva dintre cele mai importante traditii intalnite la aceasta sarbatoare.

In zona de sud a Romaniei, o importanta componenta a sarbatorii este "zburatoritul". La pranz, fetele se intorc in fuga spre sat. Fiecare baiat urmareste fata care ii place. Daca baiatul este suficient de rapid si o ajunge, iar aceasta il place la randul ei, goana se sfarseste printr-un sarut chiar in vazul celorlalti. De aici provine celebra expresie "Dragobetele saruta fetele".

Sarutul pecetluieste logodna dintre cei doi indragostiti, pentru cel putin un an de zile. De cele mai multe ori, logodna era urmata si de o nunta adevarata.


Fetele nemaritate afla de Dragobete cu cine se vor casatori

De Dragobete, fetele tinere pot afla cu cine se vor casatori, mancand turta sarata. "Turta este pregatita seara de femeile in varsta. Fetele nemaritate mancanta din aceasta turta si noaptea isi viseaza ursitul", explica muzeograful Brandusa Ilie.

In unele zone ale tarii, fetele nemaritate strang zapada si o topesc, folosind apa pentru a se spala pe fata si pe cap cu aceasta in dimineata zilei de Dragobete. Astfel, cel iubit le va considera mai frumoase.

In credinta populara, cei care participa la Dragobete sunt feriti de boli tot restul anului. Tinerii obisnuiesc sa se imbrace in cele mai bune haine si se intalnesc in centrul satului sau in fata bisericii.

Daca vremea este frumoasa, se organizeaza in grupuri si pornesc cantand catre lunci sau paduri pentru a cauta ghiocei si alte plante folosite in descantecele de dragoste. In cazul in care vremea este urata, tinerii se aduna la casele unora dintre ei, unde isi spun povesti si practica diferite jocuri.

Traditia spune ca cei care nu au petrecut de Dragobete sau nu au vazut o persoana de sex opus nu-si vor gasi iubit/a restul anului.

Sursa foto: gandul.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea