De prin lume adunate

#traditii #ziua indragostitilor #valentines day #obiceiuri

Obiceiuri de Ziua Indragostitilor

Ziua Indragostitilor, sarbatoare occidentala pe care o celebram de cativa ani si in Romania, inseamna pentru multi sa daruiesti persoanei dragi o cutie de bomboane ori un alt cadou inedit, un buchet urias de flori sau sa petreci o cina romantica in doi in oras. Exista insa si alte obiceiuri de Ziua Indragostitilor pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza.

Potrivit unor traditii intalnite la anglo-saxoni, de Ziua Indragostitilor poti afla cu cine te vei casatori. Conform acestora, daca prima pasare pe care o fata o vede in ziua respectiva este o mierla, tanara se va casatori cu un preot. Macaleandrul simbolizeaza casatoria cu un marinar, pasarile cu penaj albastru, pe cea cu un barbat vesel, iar cele cu pene galbene, mariajul cu un barbat bogat. Porumbelul simbolizeaza barbatul iubitor, in timp ce vrabia inseamna casatoria cu un fermier. Cele mai nefericite sunt fetele care vad in aceasta zi o ciocanitoare, ele urmand sa ramana nemaritate.


Ziua Indragostitilor in Franta

In Franta a existat la un moment dat un obicei de Ziua Indragostitilor extrem de ciudat. Persoanele necasatorite obisnuiau sa iasa la fereastra si sa-si aleaga "jumatatea". Barbatii, care nu reuseau sa fie cuceriti de femeile care ii strigau, le abandonau apoi, iar femeile parasite se adunau intr-o piata publica unde dadeau foc fotografiilor cu barbatii respectivi. Acest obicei a fost insa interzis de guvernul francez.


Ziua Indragostitilor in Scotia

In Scotia, Ziua Indragostitilor este sarbatorita printr-un festival la care participa un numar egal de barbati si femei necasatorite. Fiecare persoana isi scrie numele pe un biletel. Toate biletelele cu nume de barbati sunt puse intr-o palarie, iar cele cu femei intr-o alta palarie. Ulterior, au loc extrageri in urma carora se formeaza cupluri. Acestea danseaza, fac schimb de cadouri si, in cele mai fericite cazuri, se casatoresc.

De Ziua Indragostitilor, fetele mai obisnuiesc sa isi puna sub perna, inainte de culcare, o floare de coada soricelului. Primul barbat pe care-l vor intalni dupa ce vor pleca de acasa va fi chiar cel cu care se vor casatori.

Un alt obicei este ca fata sa scrie numele pretendentilor pe bucati de hartie, invelite ulterior in lut si scufundate in apa. Prima bucata de lut care iese la suprafata indica numele barbatului cu care fata urmeaza sa paseasca in fata altarului.

Sursa foto: gazetanord-vest.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea