De prin lume adunate

#muzeul peles # muzeul peles sinaia # muzeul de arta decorativa

Muzeul Peles din Sinaia

Castelul Peles este unul dintre cele mai vizitate castele si muzee din Romania . In excursiile la munte, turistii romani sau straini nu rateaza acest obiectiv important, simbol al regalitatii romanesti.
 

Istoria Castelului Peles


Castelul Peles a fost construit la initiativa regelui Carol I. Intre anii 1873 - 1875 a fost edificata fundatia castelului Peles.

La constructia castelului au participat mai multi arhitecti. Printre acestia se numara Wilhelm von Doderer, Johannes Schultz, Emile Andre Lecomte du Nouy, Karel Liman si Jean Ernest.

Castelul a fost construit pentru a servi drept resedinta de vara a regelui. Dupa anul 1914, castelul Peles a devenit muzeu, iar pana in anul 1947 devine spatiu aulic pentru vizite oficiale sau gazduieste ceremonii cu caracter militar.

In perioada ianuarie - martie 1948, castelul este inchis din ordinul autoritatilor comuniste, iar bunurile de patrimoniu sunt inventariate. Cea mai mare parte a colectiilor de pictura, mobilier, textile, piese de arta decorativa si carti au fost transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti.

Din anul 1953, castelul devine Muzeu National, deschis publicului larg, in timp ce celelalte imobile situate pe domeniul Peles, precum castelele Pelisor, resedinta particulara a celui de-al doilea cuplu regal, Ferdinand I, Maria si Foisor, fosta Casa de vanatoare a primului Rege al Romaniei si resedinta a regilor Carol al II-lea si Mihai I devin case de creatie si odihna pentru scriitorii, muzicologii si artistii plastici agreati de regimul comunist.

Intre anii 1966 - 1982, intr-o fosta dependinta a castelului regal a fost amenajat Muzeul de Arta Decorativa .

Din anul 1990 castelele Peles si Pelisor sunt redeschise spre vizitare. In anul 2007, dupa cinci ani de negocieri intre Statul roman si Casa regala, se ajunge la un acord, prin care castelul Peles, castelul Pelisor , precum si intregul domeniu Peles, au reintrat in proprietatea Regelui Mihai I, dar continua sa fie administrate de statul roman.
 

Ce poti vedea la Castelul Peles


Cele mai importante sali de vizitat ale Palatului Peles sunt holul de onoare, biblioteca regala, salile de arme, sala de muzica, Sala Florentina, Sala Maura sau sala de teatru. La etajul I al castelului se afla Sala de Concerte, amenajata in 1906, in care se gasesc un clavecin executat la Anvers in 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu doua claviaturi.

Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906 cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la aniversarea a 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Alte sali sunt pe care le poti vizita sunt Sala de Consilii, cabinetul de lucru, sufrageria, Salonul Turcesc si dormitorul regal.

Muzeul Castelul Peles adaposteste si numeroase colectii de sticlarie, argint, orologerie, sculptura, ceramica sau textile.

Mantia Regelui Ferdinand este una dintre principalele atractii ale muzeului. Mantia regala, unul din insemnele regalitatii romane, alaturi de coroana regala, buzduganul, pavilionul regal si cifra regala, reprezinta una dintre cele mai valoroase piese ale colectiei Muzeului Peles. Simbol al autoritatii supreme, mantia este reprezentativa pentru ceremonialul incoronarii.
 

Cand se viziteaza Castelul Peles


Castelul Peles se viziteaza de marti pana duminica, intre orele 11.00 - 17.00 (marti) si 9.00 - 17.00 (miercuri - duminica). Lunea este inchis. Tariful de vizitare este de 20 lei (parterul), 50 lei (parter, eraj I), 70 lei (parter, etaj I, etaj II).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea