De prin lume adunate

#vara in bucuresti #muzeu #muzeul satului #curtea veche #curtea domneasca #parc #lac #bucuresti #herastrau

Muzee in aer liber in Bucuresti

Bucurestiul nu se poate mandri cu multe muzee in aer liber, insa cele pe care le detine, Muzeul Satului si , sunt unele dintre cele mai frumoase din tara. Pe langa momentele de relaxare, muzeele in aer liber iti vor oferi si cateva date despre evenimente istorice.

Muzeul Satului

Muzeul Satului s-a infiintat in anul 1936 si a fost printre primele muzee de etnografie in aer liber din lume. Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Bucurestiului. Muzeul a fost creat de folcloristul si sociologul Dimitrie Gusti. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, o moara de apa, una de vant si o presa de ulei, adunate din toate colturile tarii.

Viata in mediul rural, cu obiceiurile si traditiile sale, a avut intotdeauna o importanta majora in Romania. In prima parte a secolului XX, marea majoritate a populatiei din Romania locuia la sat. Casele si acareturile care formeaza complexul Muzeului Satului sunt autentice si provin din toate provinciile Romaniei. Pentru a construi acest muzeu, casele au fost dezasamblate si transportate cu trenul la Bucuresti, unde au fost asamblate din nou pe malul lacului Herastrau.

Cea mai veche casa este construita in secolul al XVII-lea, iar cea mai recenta apartine secolului al XIX-lea. Casele din regiunile de deal si din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de campie prin fundatia inalta, cele de la ses fiind majoritatea cu fundatii joase, cele provenite din zonele unde invadau dusmanii des fiind jumatate ingropate in pamant.

Pe langa casele pitoresti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea si romanesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice.

Daca in plimbarea prin muzeu ti se face foame, trebuie sa stii ca exista un mic han, unde se pot se gasesc mancaruri traditionale romanesti, bauturi si dulciuri.

Muzeul Satului se afla pe Soseaua Kiseleff , la numarul 28, si se poate vizita zilnic, de luni pana duminica, intre orele 9 - 16, in perioada noiembrie-aprilie, si intre 9 - 19, in perioada aprilie - noiembrie.

Taxa de intrare este de 5 lei integral si 2,5 lei redus. Daca vrei sa faci poze sau sa filmezi, vei plati o , de 10 lei pentru pozat si 50 de lei pentru filmat. In incinta muzeului fumatul si accesul cu animale sunt interzise.

Muzeul

Muzeul Curtea Veche a foat inaugurat in 1972 si reprezinta o amenajare originala a vestigiilor resedintelor domnesti din secolele XVI-XIX. Si acum se mai pot vedea fundatiile cetatii din secolul XIV si zidurile din piatra ale cetatii Bucurestilor. Curtea Veche a fost prima curte domneasca din Bucuresti si era formata dintr-un palat, o biserica, cancelarii domnesti si gradini impresionante. In prezent, Curtea Veche este un unde se organizeaza festivaluri si targuri de arta medievala, concerte si piese de teatru.

Curtea Domneasca se intindea pe suprafata cuprinsa astazi intre strazile Halelor, Selari, Lipscani, Baratiei si Calea Mosilor. In secolul al XVI-lea, domnitorul Mircea Ciobanul angajeaza mesteri pentru refacerea curtii domnesti, care redevine in scurt timp atractia orasului. Intreaga activitate a capitalei se desfasoara in jurul curtii domnesti.

Din 1649 Bucurestiul devine capitala tarii, iar in timpul domniilor lui Matei Basarab si a lui Constantin Brancoveanu, Curtea domneasca capata o deosebita stralucire si importanta. Constantin Brancoveanu construieste "casa mare", o resedinta a doamnei, odai de zid pentru garda, baia domneasca si numeroase gradini, care fac deliciul vizitatorilor straini.

De-a lungul timpului cetatea domneasca a suferit numeroase schimbari si a fost distrusa in repetate randuri de incendii, cutremure si atacuri ale otomanilor. In prezent, complexul arhitectural Curtea Veche este in restaurare. Cladirile care mai amintesc de frumusetea si dezvoltarea vechii cetati a Bucurestilor sunt cele care o imprejmuiesc: Hanul lui Manuc si Parohia Sfantul Anton, construita in 1545 de voievodul Mircea Ciobanul.

Curtea Veche se afla pe strada Franceza, la numerele 25-31, in zona Unirii. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10-15, ziua de luni fiind inchisa. Intrarea este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea