De prin lume adunate

#concurs #humanitas #mortii incomozi #atlasul norilor #mexic #guerilla

Mortii incomozi (lipseste ce lipseste)

America Latina este continentul in care inca mai exista aventura in stare pura. Si credinta ca orice fel de revolutie se poate realiza pe acest teritoriu. Dupa ce termini de citit Mortii incomozi iti dai seama cat de mult ii lipseste Europei o anumita categorie de oameni pe care ii mai gasesti, poate, doar in tarile sarace ale Americii Latine. Toate personajele din acest roman intruchipeaza tipul Idealistului pe care Europa este pe cale sa il piarda pentru totdeauna.   

Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarece vom avea doi castigatori. Din aceasta saptamana lansam si partea a doua a acestui concurs. Doi dintre participanti vor avea ocazia sa mai castige inca un roman a carui scurta descriere o gasesti la finalul acestei recenzii. De data aceasta iti propunem Atlasul Norilor de David Mitchell.

Ne aflam in Mexic. Cand in Ciudad de Mexico, cand in cele mai salbatice locuri din aceasta tara. In oras se intampla lucruri cel putin bizare. Un mort il suna periodic pe telefonul personal pe un fost coleg de facultate. Acesta il angajeaza pe renumitul detectiv Belascoaran cu scopul de a elucida misterul.

In acelasi timp trupele de gherila misuna prin jungla mexicana si au planuri mari pentru viitorul tarii. Vei afla din roman ca insusi Bin Landen se trage dintr-un satuc mexican si ca, de fapt, nu este decat o marioneta in mana unor oameni mult mai puternici decat el.

Unul dintre personajele principale ale romanului, Subcomandantul Marcos, este purtatorul de cuvant al EZLN (Armata Zapatista de Eliberare Nationala) din Mexic. Desi din roman aflam destul de multe lucruri despre el, in realitate se pare ca nimeni nu ii cunoaste identitatea si nici macar la fata nu l-a vazut cineva vreodata. Se pare ca apropiatii il recunosc dupa nelipsita pipa din coltul gurii si dupa cagula pe care nu o scoate niciodata.

Mortii incomozi este un roman destul de greu de urmarit pentru ca este scris de doua persoane cu stiluri foarte diferite. Autorii si-au impartit capitolele intre ei: capitolele impare sunt scrise de subcomandantul insurgent Marcos, in timp ce capitolele pare sunt scrise de Paco Ignacio Taibo II. Fiecare spune o poveste cu alte personaje si fiecare are un anumit scop de atins, astfel ca va fi destul de dificil sa gasesti firul logic al naratiunei. In plus, asa cum se anunta si din titlu, aceasta carte nu este completa.

Exista vreo legatura intre aceste doua povesti? Sigur ca da. Ramane sa o descoperi singur.   

Atlasul norilor, cartea- surpriza

Atlasul norilor este cel de-al doilea roman pe care ti-l propunem la concursul nostru. Iata in continuare o scurta prezentare a acestei carti. Conform Editurii humanitas fiction, Atlasul Norilor  traseaza o harta la scara mare a pasiunilor omenesti, survolate intr-un periplu halucinant, care porneste din Pacificul de Sud , aflat sub spectrul colonizarii in secolul al XIX-lea, si ajunge in viitorul postapocaliptic.

Sase povestitori construiesc tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, insa nu etanse, deoarece le leaga noduri vitale. Un notar american care exploreaza insulele proaspat colonizate din Marile Sudului; un muzician care incearca sa-si inspire maestrul in scopuri nu tocmai nobile; o jurnalista care salveaza lumea de la dezastru nuclear; un editor care descopera un bestseller periculos; o clona creata in sistemul sclavagismului modern – toti acesti povestitori savurosi creeaza cercuri narative in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice.

Planurile se intretaie in puncte nevralgice care sunt de fapt marile teme ale romanului: vointa de putere, canibalismul civilizatiei, felul in care trecutul e mereu rescris de catre cei care stapanesc prezentul. Dens, dar translucid, grav, dar colorat, Atlasul norilor exploreaza violenta mai multor lumi care o alcatuiesc pe-a noastra, pornind de la ideea ca „orice credinta e un camp de batalie“.  

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceste carti, participa la concursul nostru si in data de 19 martie, vei afla daca ai castigat.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea