De prin lume adunate

#jean-paul civeyrac #kurosawa #ciulei #institutul francez

Mana libera lui Ciulei la Institutul Francez

Era la moda in secolul al XVIII- lea, iar elitele vremii o foloseau de cate ori simteau nevoia sa impresioneze. Este vorba de limba franceza care, in secolul nostru  a intrat intr-un con de umbra din cauza englezei mai fancy si mai cool.

De aproximativ 80 de ani de la infiintarea lui, institutul cultural francez din Bucuresti este locul in care franceza si cultura francofona, in general, sunt resuscitate prin numeroase proiecte culturale. De la cursuri de limba franceza pana la concerte sustinute de artisti invitati din Franta, Institutul Francez incearca sa ofere o alternativa la americanismele patrunse nefiltrat in cultura romaneasca.

 Institutul nu vizeaza neaparat vorbitorii de limba franceza, ci se adreseaza tuturor celor care vor sa descopere sau sa aprofundeze cultura tarilor din Europa.  Astfel, saptamana aceasta (16, 17, 18 septembrie, orele 19) la Sala Elvira Popescu, Institutul Francez lanseaza un nou proiect denumit Mana libera lui....Mai concret, in fiecare luna iti este propusa o intalnire cu un regizor roman care va veni sa isi prezinte ultimul film. De asemenea,  acesta va propune publicului spectator alte doua filme frantuzesti care l-au marcat in cariera de regizor sau care l-au inspirat in calitate de cineast.

Thomas Ciulei este primul regizor roman invitat in cadul acestui proiect. flori este ultimul lui film documentar si va rula in premiera in cadrul evenimentului Mana libera lui…. Cele doua peliculele frantuzesti propuse de Ciulei sunt  Fantomele de jean-paul civeyrac, film premiat la Belfort in 2001 si un documentar despre cineastul japonez A.K. Akira Kurosawa regizat in 1985 de Chris Marker.
Startul se da marti la ora 19.00 la Sala Elvira Popescu (Bulevardul Dacia nr. 77). 

Iata in continuare programul si prezentarile  filmelor preluate de pe site-ul Institutului Cultural Francez.

Program:

In premiera la Bucuresti -Podul de flori
De Thomas Ciulei, Romania-Germania, 2008 ; Durata - 1h27, Documentar
Versiune in limba romana , subtitrat in franceza
Marti 16 septembrie orele 19.00

Filmul este ilustrarea unui fenomen social de amploare - migratia economica masiva - care afecteaza profund structura familiei. Mama pleaca in Italia, iar tatal isi asuma si rolul acesteia. Adulti si copii, isi au fiecare locul lor, incercand sa contribuie la pastrarea unui univers nealterat. Acest Pod de flori schiteaza o legatura fragile, dar palpabila intre fiinte.

Fantome
De Jean-Paul Civeyrac, Franta, 2001 ; Durata - 1h35
Cu Dina Ferreira, Emilie Lelouch, Guillaume Verdier, Alain Raoust
Versiune in limba franceza, subtitrat in romana
Marele Premiu la Belfort 2001
Miercuri 17 septembrie orele 19.00

La inceputul mileniului III are loc la Paris un fenomen neasteptat: oamenii dispar intr-un mod inexplicabil si raman de negasit.

A.K. Akira Kurosawa
De Chris Marker, Franta, 1985 ; Durata - 1h15, Documentar
Versiune in limba franceza, subtitrat in romana
Joi 18 septembrie orele 19.00

Pe Muntele Fuji, un zeu pune ordine in Haos/Ran. Prin aceasta metafora regizorul Chris Marker prezinta  ultimul film al lui Akira Kurosawa . Chris Marker, un foarte bun cunoscator al Japoniei, l-a insotit pe cineastul japonez pe parcursul filmarilor peliculei despre care este vorba in documentarul sau.

Biletele vor fi puse in vanzare cu 30 de minute inainte de inceperea proiectiilor.
Pretul unui bilet : 7 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea