De prin lume adunate

#semnificatia babelor #semnificatie baba dochia #baba dochia

Luna martie si traditia Babelor. Ce semnificatie are si cum le alegem. Legenda Babei Dochia

Inceputul primaverii si al lunii martie este marcat traditional de legenda Babei Dochia. Se spune ca aceasta isi da jos cele noua cojoace. Acest lucru arata ca zilele friguroase trec si, incet-incet, caldura isi face loc in vietile noastre.

Legenda Babei Dochia si semnificatia babelor

In primele zile de primavara vremea este in continua schimbare. Intr-o zi este frig, in alta este cald, in alta ploua. Vremea schimbatoare de la inceputul lunii este cea care a dat nastere clegendei Babei Dochia.

Se spune ca Baba Dochia reprezinta sezonul rece. Desi priamvara isi face aparitia pe 1 martie, Baba Dochia nu renunta prea usor in fata primaverii, desi isi da zilnic jos cate un cojoc. De aici si cele noua zile de instabilitate meteorologica.

Legenda Dochiei este una extrem de frumoasa si are la baza lupta dintre vechi si nou. Astfel, se spune ca Baba Dochia avea o nora (sotia Dragobetelui, fiul batranei, conform altor legende) pe care o punea la tot feluri de treburi imposibile. Intr-o zi, soacra cea hapsana o pune pe tanara sa mearga la rau si sa spele un ghem de lana neagra pana ce aceasta se va face alba ca laptele, potrivit mediafax.ro.

Cum sa-ti alegi baba

Inca din vremuri stravechi se spune ca fiecare persoana trebuie sa-si aleaga o baba. Etnografii sunt de parere ca acest mit este unul foarte vechi si a aparut in urma legendei Babei Dochia, care si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita pe 1 martie, chiar in prima zi de primavara.

Potrivit traditiei se spune ca asa cum este ziua in care este baba ta, asa iti va merge tot restul anului.

Daca nu stii cum sa-ti alegi baba trebuie sa stii ca este foarte simplu. De cele mai multe ori babele se aleg in functie de ziua nasterii. De exemplu, o persoana nascuta intre 1 si 9 (indiferent de luna), va avea baba conform cu ziua respcectiva. In caz ca data nasterii este formata din doua cifre, alegerea babei se face astfel: daca cineva este nascut pe 29 septembrie, baba se calculeaza astfel: 2+9=11 => 1+1=2, avand astfel baba va fi pe 2 martie.

O alta varianta, mult mai simpla, dar mai putin practicata, este alegerea unei zile oarecare din luna.

Atentie, insa! Alegerea babei trebuie sa se faca in ultima zi din luna februarie, sau in prima zi din luna martie. Daca faci alegerea in prima zi din luna, trebuie sa stii ca aceasta zi nu mai poate fi aleasa pentru a nu-ti schimba destinul.

Sursa foto: retetesivedete.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea