De prin lume adunate

#sarbatori #legende #pomul de craciun #craciun

Legendele Pomului de Craciun

Ce-ar fi daca in seara de Craciun, te-ai aseza impreuna cu cei mici in jurul Pomului de Craciun si le-ai istorisi toate legendele despre acest arbore binecuvantat? Cred ca ai alege una dintre cele mai placute modalitati de a-l astepta pe Mos Craciun.

Una dintre numeroasele legende despre pomul de craciun spune ca, inca de pe vremea druizilor, se impodobea un arbore cu frunze perene. Acesta era dedicat uneia dintre zeitatile druizilor care se oficia, din intamplare, in apropierea zilei de Craciun.

Mai tarziu, crestinii au preluat aceasta sarbatoare si i-au conferit sensuri si intelesuri despre Dumnezeu . Pomul druizilor se numea Arborele Universului, iar in varful lui se considera ca se afla cerul, in timp ce radacinile simbolizau infernul. Sfantul Bonifacio, unul dintre primii misionari crestini , avea ca principala misiune sa inlature cu orice pret toate obiceiurile pagane. Astfel ca, acesta a taiat Arborele Universului si a plantat in locul lui un pin, simbolul peren al dragostei pentru divinitate. Apoi, l-a impodobit cu mere si cu lumanari. Merele reprezentau ispita, iar lumanarile lumina lui Hristos care straluceste asupra lumii.

O alta legenda povesteste ca popoarele germanice au combinat doua obiceiuri care se practicau la acea vreme in diferite zone ale Europei. Este vorba despre Pomul din Paradis (un brad in care se atarnau mere) si despre o rama de forma piramidala care avea o lumanare in varf. Bradul era considerat a fi Pomul Cunoasterii din Gradina Paradisului care aminteste de nasterea lui Hristos, iar lumanarea reprezenta Lumina Lumii.

Cea mai recenta legenda despre Pomul de Craciun dateaza din secolul al XVI-lea. In Germania acelor vremuri, un copac a fost decorat in plina strada. Iar acesta constituie un moment-cheie deorece marcheaza epoca in care traditia impodobirii Pomului de Craciun s-a propagat in toata lumea. In 1800, Finlanda a fost inca un popor care a adoptat traditia Pomului de Craciun, mai apoi au urmat pe rand Anglia si Statele Unite.  

Simboluri

In multe dintre culturile antice si nu numai, arborii au reprezentat dintotdeauna jumatatea drumului dintre cer si pamant precum si uniunea dintre acestea doua. In credintele orientale, in special, copacul reprezinta drumul spre sacru si punctul de intalnire intre om si divinitate. Crestinismul, la randul sau, foloseste arborii pentru a explica intruparea fiului lui Dumnezeu cu misiunea de a salva lumea.

Pomul de Craciun este mai intai asociat cu arborele vietii pe care Dumnezeu il asezase in mijlocul Edenului si care dispare dupa ce Adam musca din fructul oprit. Luminitele, fructele si celelalte ornamente semnifica avantajele si fericirea continua de care beneficiau oamenii cand traiau in Rai in comuniune perfecata cu Dumnezeu. Prin nastera lui Hristos, credinta crestina sustine ca si oamenii renasc, iar Pomul de Craciun semnifica salvarea omului si ispasirea lui de pacate.

Steaua din varful bradului de Craciun reprezinta credinta crestina care trebuie sa ghideza viata oricarui adept al lui Hristos si aminteste de steaua din Betleem. La randul lor, globurile sau fructele rotunde simbolizeaza ispitele sau darurile pe care Dumnezeu I le-a facut omului.

 

Chiar si culorile ornamentelor au o semnificatie. Albastrul reprezinta rugaciunile de impacare cu Dumnezeu, argintiul este pentru a multumi, auriul pentru a lauda, iar rosul pentru cererile adresate divinitatii.

Pomul de Craciun in Romania

In vremea comunismului, romanii impodobeau Pomul de Craciun abia pe 31 decembrie. Fructele (mere, pere, portocale), bomboanele si globurile din sticla constituiau principalele ornamante. De asemenea, se mai folosea hartie colorata pentru steaua din varful bradului sau pentru beteala.

In satele romanesti, obiceiul impodobirii pomilor exista inca de pe vremea stramosilor daci. In acele timpuri, nunta sau moartea persoanelor tinere era marcata si de impodobirea unui brad. In cazul inmormantarii, pomul impodobit intregea ritualul uniunii celui decedat cu natura.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea