De prin lume adunate

#sfant #sarbatori #daruri #copii #legende #mos nicolae

Legendele lui Mos Nicolae

In noaptea de dinaintea sarbatorii Sfantului Nicolae, copii isi lustruiesc ghetutele pentru cadourile pe care le vor primi de la mos. Daca au fost cuminti primesc dulciuri. Daca au fost neascultatori si nu si-au facut temele primesc nuieluse si bucati de carbune.  Obiceiul de a face cadouri in nopate de Sfantul Nicolae este foarte vechi si este respectat in foarte multe tari. Mos Nicolae lasa la fiecare casa cate un mic cadou si nu se arata niciodata.

Sfantul Nicolae a fost in timpul vietii un om care ii ajuta pe cei saraci si si-a dedicate viata copiilor. Cea mai cunoscut legenda despre faptele sale bune este povestea celor trei surori sarace. Sfantul Nicolae le-a ajutat pe fete scape de tirania tatalui lor, care vroia sa le vanda pentru ca erau prea saraci.

Povestea surorilor sarace

Se spune ca cele trei fete erau foarte sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda ca sclave. Plansetele si rugamintile celor trei surori nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea, iar noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. In curand fata cea mare a reusit sa se marite cu zestrea primita de la Sfantul Nicolae. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani cand si celelalte surori s-au casatorit.

Istoria sosetelor pentru cadouri

In alte tari se spune ca Sfantul Nicolae a auzit povestea celor trei surori sarace si nopate a venit sa le lase la geam cate un saculet cu monezi. In primele doua seri a resuit sa lase saculetii la fereastra, insa  in a treia seara, s-a cataract pe acoperisul casei si  a aruncat banutii pe cos. Banii au alunecat si au cazut in sosetele lasate la uscat pe soba. De aici vien si traditia de a agata sosetele de semineu in ajunul Sfantului Nicolae.

Sfantul Nicolae readuce la viata trei studenti

Sfantul Nicolae a mai ajutat si trei studenti teologi care calatoreau spre Atena. Acestia au innoptat la un han, unde au fost jefuiti si omorati de proprietarul hanului si ramasitele lor au fost ascunse. Sfantul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea, el a visat despre crima savarsita si astfel a aflat unde au fost ingropati cei trei tineri. Nicolae i-a dezgropat si, prin post si rugaciune, a reusit sa-i readuca la viata.

Sfantul Nicolae, ocrotitorul saracilor

O alta istorioara spune ca Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfintul ierarh Nicolae si pe Sfintul Casian Roman. Cei doi sfinti s-au imbracat in vesminte stralucitoare si au pornit la intilnirea cu Domnul. Pe drum, cei doi au zarit un carutas a carui caruta se infundase in noroi. La vederea omului aflat in necaz, Sfintul Casian, in loc sa dea o mina de ajutor, a plecat pentru a nu intirzia la intilnirea cu Dumnezeu.
In schimb, Sfintul Nicolae l-a ajutat pe taran, si-a murdarit hainele si nu a ajuns la timp. Ajuns primul, Sfintul Casian a fost intimpinat de Dumnezeu cu o politete rece. Atotputernicul i-a zis: „Esti punctual, impecabil in tinuta, dar iti lipseste ceea ce lui Nicolae ii prisoseste: dragostea fata de aproape“.

Protectorul copiilor

Una dintre cele mai vechi povestiri care il prezinta pe Nicolae ca protector al copiilor a luat nastere mult dupa moartea sa. Locuitorii din Myra il sarbatoreau pe sfant in ajun de 6 Decembrie, cand o ceata de pirati arabi din Creta au navalit in oras. Ei au furat bogatiile din Biserica Sfantului Nicolae si au rapit un baiat pentru a-l transforma in sclav. Basilios servitorul personal al conducatorului cetei.

In acest timp insa, parintii lui Basilios erau devastate de disparitia fiului lor. De Sfantul Nicolae, mama copilului a facut o ceremonie de comemorare a lui Basilios. Toata lumea s-a rugat pentru binele copilului. In aceeasi zi, Sfantul Nicolae i s-a aratat lui Basilios, l-a binecuvantat si l-a dus inapoi la casa parinteasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea