De prin lume adunate

#lectura #carti #citit #romane

Lecturi de vacanta

Vara si-a intrat in drepturi si la fel si gandurile despre vacante insorite, relaxante, departe de rutina zilnica, termene limita si sedinte. O zi petrecuta pe plaja sau intr-un hamac intr-o poiana racoroasa nu este completa fara o carte buna alaturi. In aceasta vara incearca povesti de dragoste si aventuri incredibile.
 

Calatorie prin Portugalia de Jose Saramago


In anul 1979, Jose Saramago porneste intr-o lunga calatorie prin tara sa, de la nord la sud, care se va incheia in vara anului urmator. Rezultatul acestei explorari este Calatorie prin Portugalia, o carte dedicata in primul rand portughezilor, dar nu numai.

Cartea este menita sa readuca in prezent o multitudine de informatii istorice si culturale, sa preschimbe cliseele patriotarde pe care timpul si sistemele educationale le-au impamintenit in mintile tuturor si sa refaca un traseu al adevarurilor si al frumoaselor legende care populeaza o lume in pericol de a fi data uitarii.

Cartea Calatorie prin Portugalia se gaseste la Editura Polirom la pretul de 46.95 lei.
 

urzeala tronurilor de George R.R. Martin


Urzeala Tronurilor este o epopee fantastica scrisa de George R.R. Martin, care face parte din seria Cantec de Gheata si Foc . Cartea a fost publicata in 1996 si a castigat de-a lungul timpului mai multe premii importante. In Romania, cartea a aparut la editura Nemira, la 11 ani de la lansarea in Statele Unite ale Americii.

Cartea lui George R.R. Martin spune povestea regilor si reginelor, cavalerilor si renegatilor, mincinosilor si nobililor, prinsi cu totii in lupta pentru putere. Un joc, sau o urzeala, in itele careia se prind mai multe case stapanitoare ale provinciilor unui tinut mitic, de marimea unui continent, te duc cu gandul la un regat din Evul Mediu. Autorul marturiseste ca actiunea cartii i-a fost inspirata de Razboiul celor Doua Roze.

Fiecare capitol al cartii se concentreaza asupra unui personaj, prin intermediul caruia este relatata actiunea. Actiunea din Urzeala tronurilor este astfel povestita din perspectiva a opt personaje si a unui prolog in care apare un alt personaj.

Cartea Urzeala Tronurilor de George R.R. Martin se gaseste la Editura Nemira, la pretul de 43,11 lei.
 

Un atlas al dorintelor zadarnice de Anuradha Roy


Romanul lui Anuradha Roy este o poveste de iubire despre doi oameni care se regasesc atunci cand lumea lor se prabuseste iar toti cei dragi ii parasesc, Un atlas al dorintelor zadarnice a fost publicat pana in prezent in saisprezece tari.

in 1907, Amulya Babu a infiintat o fabricuta in Songarh, un targ linistit asezat aproape de locul unei cetati stravechi de mult inghitite de jungla. Nu stia ca in acea clipa i se hotara destinul: sub acoperisul casei visurilor lui se vor impleti sau desparti destinele a trei generatii, in gradina luxurianta se vor infiripa iubiri si se vor frange inimi, iar zidurile groase se vor dovedi neputincioase in fata Istoriei.

Cartea se gaseste la Editura Humanitas, la pretul de 32 de lei.
 

Accidentul de Ismail Kadare


Tradus in zeci de limbi, Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. in 2005 i s-a acordat primul International Booker Prize.

Accidentul este un roman de dragoste, cu elemente de policier si un suspans pe masura. Romanul are in centru un cuplu enigmatic, a carui poveste se incurca in itele complicate ale unor jocuri de putere. Cu ramificatii in mitologia albaneza, cartea dezvaluie legaturile profunde dintre planul contemporan, aparent lipsit de orice substrat simbolic, si intamplarile exemplare care alcatuiesc tesatura lumii.

Cartea se gaseste la Editura Humanitas, la pretul de 25 de lei.
 

Ierusalim de Goncalo M. Tavares


"Sunt schizofrenica", ii spune Mylia, o fata de optsprezece ani de o frumusete violenta, doctorului Theodor Busbeck, la prima lor intalnire. El isi propune sa o vindece si se casatoresc. Dar cercetatorul care vrea sa descopere formula matema-tica a ororii, facand studii aprofundate asupra Holocaustului si a altor tragedii ale secolului XX, si femeia de o sensibilitate maladiva au naturi complet diferite, iar drumurile lor se despart.

Numai pentru a se intersecta din nou, dupa multi ani, intr-o noapte a Valpurgiei rasturnata. Pe strazile aceluiasi oras, indreptandu-se catre acelasi punct, mai bantuie Ernst Spengler, un sinucigas deturnat de la misiunea sa de taraitul telefonului, Hinnerk Obst, un om care se teme si de umbra lui, dar e luat drept criminal, si o prostituata misterioasa, care isi cauta barbatii meniti. Foamea, dorinta, nebunia, boala, credinta, toate se impletesc in acest roman concentrat si metafizic ca o pictura a lui De Chirico.

Cartea lui Ierusalim se gaseste la Editura Humanitas, la pretul de 9,9 lei.
 

Nopti cu ploi si stele de Maeve Binchy


Nopti cu ploi si stele este istoria unei veri, in care patru straini, Fiona, Thomas, Elsa si David, se intalnesc intr-o taverna din Grecia, in apropierea satului Aghia Anna. O socanta tragedie ii aduce cu totul intamplator impreuna.

Acestia sunt veniti din Irlanda, America, Germania si Anglia si si-au abandonat casele in incercarea de a ingropa trecutul. Ajutati de o irlandeza stabilita in satul grecesc de multa vreme, ei vor reusi sa-si regaseasca seninatatea.

Cartea se gaseste la Editura Nemira, la pretul de 10 lei.
 

Insula iubirilor nesfarsite de Daina Chaviano


Cel mai tradus roman din istoria literaturii cubaneze, Insula iubirilor nesfarsite a fost desemnat in 2007 cea mai buna carte de limba spaniola in cadrul Florida Book Awards.

Cecilia este o tanara ziarista cubaneza emigrata in Statele Unite si stabilita in Miami. Dureros apasata de singuratate, departe de tara natala, pe care se preface din rasputeri ca a dat-o uitarii, o intalneste intr-o seara, intr-un barulet din cartierul Mica Havana, pe Amalia, o batrana misterioasa ce incepe sa-i spuna o poveste.

Este, de fapt, istoria familiei Amaliei, in ale carei vine curge sangele a trei etnii diferite, insesi etniile din care s-a nascut poporul cubanez: chinezii, care au strabatut Pacificul la inceputul secolului XX, si sclavii negri si colonistii spanioli, ce au traversat Atlanticul, pentru a ajunge la limanul binecuvantat al insulei insorite.

Seara de seara, Cecilia se intoarce in barul unde Amalia ii povesteste intamplarile si iubirile care au facut ca drumurile celor trei familii sa se intersecteze si sa se uneasca, iar tanara va descoperi, in tesatura complicata a acestei saga exotice, ritmate de acordurile celebre ale son-urilor cubaneze, desenul propriului destin si drumul catre sufletul-pereche.

Cartea se gaseste la Editura Humanitas, la pretul de 28,80 de lei.
 

Si am spus da. O poveste de iubire de elizabeth gilbert


La inceputul lui 2010 a aparut in SUA, intr-un prim tiraj de un milion de exemplare, Committed, mult asteptata continuare a cartii care a facut-o celebra pe Elizabeth Gilbert, Mananca, roaga-te, iubeste. Elizabeth Gilbert s-a casatorit cu iubitul ei brazilian, intalnit in Bali.

De fapt, Liz si Felipe, traumatizati amandoi de divorturile prin care trecusera, isi jurasera sa nu se casatoreasca niciodata. Au fost obligati s-o faca doar pentru a putea ramane impreuna pe teritoriul Statelor Unite.

La ceremonia de nunta in cerc restrans care s-a petrecut intr-un orasel linistit din New Jersey, Liz a spus da. A spus-o din toata inima. Dar pentru asta a trebuit sa-si invinga, incetul cu incetul, enorma reticenta fata de casatorie. Si a facut-o in stilul ei: timp de aproape un an, calatorind cu Felipe prin Asia de sud-est, s-a documentat asupra casatoriei. A incercat prin orice mijloace sa se impace cu batrana institutie inainte de a-i trece inca o data pragul.

Cartea se gaseste la Editura Humanitas, la pretul de 32 de lei.
 

O vara fara de sfarsit de Lee Martin


Intr-o seara ca oricare alta, Katie Mackey, o fetita de noua ani, fiica familiei celei mai influente dintr-un orasel din Indiana, isi ia bicicleta si pleaca sa returneze la biblioteca publica niste carti pe care le imprumutase, dar pe drum dispare fara urma.

Acest fapt absolut senzational zguduie din temelii mica asezare de provincie unde stirile care tin prima pagina a ziarului local se limiteaza la rezultatele echipei de baschet a liceului sau la momentul cind a fost recoltata prima rosie coapta a anului.

Dar, dincolo de intriga politista, O vara fara de sfirsit este o carte despre felul in care alegerile facute la un moment dat iti pot schimba viata pentru totdeauna. Dozind faptele, speculatiile si contradictiile pe masura ce furnizeaza detaliile actiunii, Lee Martin creeaza o poveste captivanta si profund umana.

Proza lui alerta contureaza un portret extrem de nuantat al relatiilor care se stabilesc intre niste oameni ce se straduiesc sa faca fata unei pierderi foarte grele. O vara fara de sfirsit este o pledoarie convingatoare si plina de sensibilitate despre nevoia omului de a cunoaste adevarul, oricit de dureros ar fi acesta.

Cartea se gaseste la Editura Polirom, la pretul de 24,95 de lei.
 

O vara de rascruce de Truman Capote


Romanul este povestea unei adolescente din inalta societate newyorkeza a anilor ’40, frumoasa Grady McNeal, fiica unui afacerist bogat de pe Wall Street. Plecarea parintilor ei in Franta de dupa razboi ii ofera tinerei ocazia sa traiasca o vara plina de aventuri.

Grady este de-a dreptul intoxicata de atata libertate dozata cu bautura si marijuana. Cartea analizeaza decisiv rascrucea in fata careia ne oprim cu totii in adolescenta. Aceasta vara a tinerei Grady este un anotimp identificabil in trecutul fiecaruia, un trecut care ne readuce pe buze un zambet fugar, plin de regrete sau nostalgie.

Cartea se gaseste la Editura Polirom, la pretul de 16,90 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea