De prin lume adunate

#unde iesim #restaurante #cluburi #bucuresti #timp liber #la scinteia

"La Scinteia" - amintiri din Epoca de Aur

style="text-align: justify;">“ La Scinteia ” este un bar-restaurant despre care am aflat absolut intamplator, cu ocazia zilei de nastere a unui amic. Localul este deschis de mai putin de un an, fiind amplasat intr-o zona usor accesibila, Bd. Ferdinand nr.73.
Nu, nu am gresit. Ortografierea cu i din i te duce inevitabil cu gandul la Epoca de Aur, cea cu cozi la carne si la fructe, cu serbari grandioase inchinate Maretului Conducator si al Savantei de renume mondial, cu pionieri si soimi ai patriei etc. Dincolo de poarta de fier am descoperit o casa veche cu 2 nivele, cu terasa atat la etaj, cat si la parter. Imobilul pare renovat de curand, fiind vopsit pe exterior cu alb, in vreme ce in interior predomina rosul.
Am gasit masa la primul nivel, intr-o camera in care tronau la loc de cinste drapelul rosu cu indemnul pionieresc “Tot inainte”, tablourile cu tovarasii Stalin, Lenin si Ceausescu, draperii aurii cu ciucurasi.
Parizer pe ziar si creveti vietnamezi
Prezentarile fiind facute, sa trecem si la meniu. Preparatele culinare sunt in mare parte cu specific romanesc. Pe langa bucate traditionale ca mamaliguta cu branza, smantana si ou (9,5 RON), carnati Plescoi (6,5 RON -100g), ciorba de burta (8,5 RON), fasole cu ciolan (14 RON), “La Scinteia” iti ofera doua specialitati care iti aduc aminte de perioada predecembrista. Prima dintre ele este parizerul pe ziar, o specialitate cu iz muncitoresc: cateva feliute de parizer, bucati de branza, masline, o jumatate de ceapa plus o chifla.
Nu m-am putat abtine sa nu rad vazand ca la cea de-a 2-a specialitate sunt trecuti crevetii vietnamezi. Vi-i aduceti aminte? Erau omniprezenti in galantarele alimentarelor de alta data, de multe ori existand o mai mare probabilitate sa gasesti creveti decat carne, branza sau oua. Mi-am comandat o portie (5 RON) si am descoperit ca au exact acelasi gust ca-n copilarie. Parca erau un pic mai tari la mestecat, semn ca mai trebuiau prajiti un pic.
Daca ai chef si de-un desert, nu prea ai de unde alege. Din cele 4 sortimente (placinta cu branza – 6 RON, clatite cu gem – 7 RON, clatite cu ciocolata -7 RON, papanasi – 11 RON), m-am oprit asupra papanasilor. Am primit 2 papanasi tavaliti prin dulceata si smantana. Va sfatuiesc sa nu ii incercati pentru ca e posibil sa patiti ca si mine, si anume sa-i nimeriti plini de ulei.
In ceea ce priveste bauturile, nu ai cum sa nu remarci preturile, care par intrate la apa comparativ cu cele practicate in centru. Astfel, o bere la 0,5 l o gasesti si cu 3, 5 - 4 RON (Stejar, Timisoareana), sucurile la 0,25 l au acelasi pret (4 RON), indiferent daca-s acidulate sau nu, sticla de vin o poti gasi cu preturi care variaza intre 18 si 70 RON. Am incercat vinul casei (alb sau rosu, dupa preferinte), servit la carafe mici (0,5 l) sau mari (1 l), bine racite la frigider.
Muzica e din alta poveste
Si pentru ca intre timp se eliberase o masa in curte, m-am mutat la terasa, unde forfota imi amintea de o zi petrecuta undeva pe litoral.
Daca din punct de vedere culinar si al designului interior patronii s-au ingrijit ca localul sa arate cat mai mult ca in perioada comunista, la capitolul muzica dezamagesc. Muzica este 100% rock, cam cum auzi prin H&H sau Revenge. Nu tu Dan Spataru, Mirabela Dauer, Angela Similea si nici coruri patriotice ca-n epoca salamului cu soia. Recunosc ca la asta m-a dus cu gandul specificul barului.
Daca ai vreo retinere in a folosi toaleta, te sfatuiesc s-o lasi acasa. W.C.-urile si chiuvetele sunt nesperat de curate. Si cum tematica localului era strans legata de perioada de dinainte de ’89, cred ca s-ar fi putut opera modificari la designul baii, care asa cum arata acum este puternic ancorata in prezent nicidecum in perioada cu impliniri marete.
Puncte tari:
-tematica inspirata a localului;
-preturi ieftine;
Puncte slabe:
-muzica nepotrivita;
-papanasii imbibati in ulei;
Adresa “La Scanteia": Bd. Ferdinand nr.73, sector 2, Bucuresti, telefon: 021 252 70 53.
  •   2009-07-04
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Catalin Pavel

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Sfatul expertului


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii