De prin lume adunate

#jorge luis borges #roman #dragoste

Jorge Luis Borges - "Carti scrise in doi"

Povestirile ce compun acest volum au fost publicate in cel mai mare secret, fara a le fi atribuite celor doi autori. Numai prima culegere, Sase probleme pentru don Isidro Parodi a fost pusa in vinzare.

Celelalte au fost incredintate tiparului in 1946, pe socoteala autorilor, si parte din ele nu au mai fost reeditate. Lectura acestui volum va constitui o mare surpriza.

Caci despre argoul de mucava in care sint scrise povestirile, trebuie spus ca cei doi au practicat un lunfardo (argoul marginalului din Buenos Aires ) de opereta, in cea mai mare parte inventat chiar de ei, vehicol plin de haz, umor si fantezie , al binecunoscutelor jocuri literare borgesiene. Perfect similar cu un sugestiv decor de mucava.

"Pentru ca e o lume a insolitului si a imaginarului, lumea lui Borges n-are miracole. Spiritul le neglijeaza, repudiindu-le chiar, ca pe orice solutie comoda. Lui ii trebuie, oricit de departe s-ar duce, sa inteleaga si sa integreze. [...]

Totul se petrece, de fapt, intr-un spirit care umple cochilia evenimentului, a faptului adeverit, a citatiei livresti, a intrigii politiste, a vederii filosofice sau metafizice, a descoperirii stiintifice, parca pentru a incerca legile straniei functionari, redindu-i tot umorul logic - nelinistitor si tulburator, tocmai pentru ca e logic - de care este plin. Retorica nu are nici un amestec aici, iar scrierea insasi se denunta ca un ultim mijloc. El e sigur ca descoperirea a precedat expresia." (Maurice Nadeau)

(1899-1986), scriitor argentinian, unul dintre cei care au marcat literatura universala a secolului XX. Reprezentant al "realismului magic" sud-american, a construit cu maiestrie un adevarat joc al fictiunii.

In Romania este cunoscut mai ales cu volumele sale de povestiri: Istoria universala a infamiei, Gradina potecilor ce se bifurca, Moartea si busola. La Editura Polirom au aparut: Poezii (2005), Carti scrise in doi (2005), Moartea si busola. Proza completa 1 (2006), Cartea de nisip. Proza completa 2 (2006), Eseuri (2006) si Cartea fiintelor imaginare (in colaborare cu Margarita Guerrero, 2006).

Adolfo Bioy Casares (1914-1999), scriitor argentinian. Intilnirea cu J.L. Borges ii schimba destinul, facindu-l sa se dedice in intregime literaturii. Nuvelele fantastice sale uimesc prin perfectiunea constructiei in care imaginarul se suprapune cu realul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea