De prin lume adunate

#unde iesim #teatru #dan puric #spectacol #piesa

Intalniri cu arta lui Dan Puric in luna mai

Compania de teatru "Passe Partout D.P." a fost infiintata de catre actorul si regizorul Dan Puric in anul 1999. Membrii companiei sunt actori amatori si profesionisti de toate varstele, dar cu precadere tineri de pana in 35 de ani.

Desfasurandu-si activitatea sub forma unei scoli de elita in domeniul artistic, Dan Puric a reusit sa realizeze impreuna cu membrii companiei Passe-Partout DP spectacolele "Made in Romania", "Costumele", "Hic sunt leones", "Cei 150" si "Don Quijote", ce s-au bucurat de mare succes in turneele, festivalurile si concursurile la care au participat.

Daca mergeti sambata, 8 mai , orele 19:30, la "Doi dintre Noi", este aproape sigur ca o sa va placa, dar dupa ce iesiti din sala, va intrebati daca a fost teatru sau dans. Pentru ca este putin diferit chiar si de spectacolele cu care ne-au obisnuit cei din trupa Passe Partout - Dan Puric. Protagonistii spectacolului sunt: Ana Pepine si Paul Cimpoieru.

De fapt, este un emotionant eseu vizual si coregrafic, care a imprumutat multe elemente teatrale. Atat de multe incat in orice moment risca sa se apropie de teatru pana nu mai ai indoieli, ca apoi sa se indeparteze din nou. Si chiar aceasta separare fragila si incerta este calitatea spectacolului. Povestea de iubire se scrie din gesturi declansate si comentate de muzica, expuse in trairi teatrale.

Spectacolul "Doi dintre Noi", prezentat in limbajul teatral universal promovat in Romania de trupa "Passe-Partout Dan Puric", prilejuieste desfasurarea unei sensibile demonstratii de miscare, sunet si imagine, in care gestul strict uman se imbina cu sensurile iubirii si cu istoria artelor si a muzicii pe un parcurs milenar, de la Vivaldi si Pieroo della Francesca pana la ritmurile cele mai noi.

Joi, 13 mai, de la orele 19:30 sunteti invitati sa vizionati spectacolul "Noi". Spectacolul este poate cea mai indrazneata manifestare a unei generatii de tineri artisti de pana acum. Intr-un spectacol de aproape doua ore, 23 de oameni sunt in acelasi timp actori, regizori, scenografi si coregrafi. O adevarata demonstratie de curaj si originalitate, o Commedia dell' Arte a zilelor noastre, un comentariu fermecator asupra contemporaneitatii.

Un spectacol in care toate nebuniile vremurilor noastre - de la talk-show-urile isterice la problemele de alimentatie - sunt ironizate senin, cu candoare. Protagonistii spectacolului "Noi" promit sa aduca in fata spectatorilor propria lor varianta de lume, ceva mai putin zbuciumata, ceva mai putin speriata de greutatile zilei, o lume mai colorata, in care oamenii stiu sa rada fara batjocura si sa fie tristi fara dulcegarii.

Sambata, 15 mai, la ora 19:30, " Toti Cinci " va vor spune povestea dintotdeauna a omenirii, concentrata in cateva zeci de minute doldora de muzica si culori, cu sunetele frematatoare ale pasilor de step, cu misterul pantomimei, al dansului, al gestului spontan si efervescent. Cinci oameni. Ca cinci degete de la o mana. Nimic din ce-i uman nu va lipsi din poveste: umorul, fericirea, nedumerirea, tristetea, nostalgia, iertarea. Separat, sunt: Ana Pepine, Dana Paraschiv , Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru si Silviu Man .

Miercuri, 19 mai de la orele 19 :30, nu ratati one man show-ul "Vis" cu Dan Puric. "In acest spectacol fara fir rosu conducator sunt visele mele adunate de-a lungul timpului. Cu unele am calatorit in lume iar cu altele, pur si simplu, m-am rugat. Vi le ofer pe toate dumneavoastra publicului spectator", spune Dan Puric.

In viziunea lui Dan Puric, gestul devine cuvantator, mai mult decat un simplu accent indicator si intaritor al sensului salvat, al realitatii "spiritualizate" in intelect. Limbajul gestic descopera mai nemijlocit decat cel discursiv taina "Cuvantului facut trup". Gestul este un altfel de cuvant care manifesta epifania persoanei, intentia neacoperita, nesustrasa spontaneitatii, nesupusa reductiei, nesistematizata, netranspusa in registrul "dialectic" al gandirii discursive. Curgerea logica deslusitoare a limbajului discursiv pierde, prin precizare, extraordinara diseminare, inmugurire a sensurilor din limbajul gestic.

Sambata, 22 mai, de la orele 19:30 sunteti invitati la "Rencontres", poezia momentelor importante din viata, cu Violeta Totir si Dragos Huluba. Reflexele zilnice si semnele cotidianului sunt materia prima folosita de autorii spectacolului "Rencontres". Din ele se desprinde poezia unor momente importante ale vietii, tot ele conduc la sentimente si stari sublime, pe care actorii le "joaca", le "mimeaza" si le "danseaza" cu placere, ajutati de un al treilea personaj, care este fundalul sonor.

Dan Puric urmareste in stilul promovat, ca si discipolii sai, armonizarea pantomimei, mijloc principal de exprimare, cu dansul esentializat. “RencontreS” este o… "intalnire" cu harul celor ce vor sa comunice sincer si direct, emotie publicului.

Sambata, 29 mai, orele 19:30 are loc spectacolul "Fantasmagoria", in regia lui Vadim Rusu , "o poveste care seamana cu un film rusesc, cu nostalgii si troiene, ingenios indulcita cu nazdravanii romanesti". Spectacolul ii are in distributie pe Vadim Rusu, Nadejda Dimitriu, Petru Ciobanu si Petrica Voicu.

"Fantasmagorie" este "un spectacol-reverie, in timpul caruia cei patru actori te vor face sa crezi ca ai ajuns in mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm in care Ileana Cosanzeana e stapana apriga peste trei Pacala rataciti prin viscol", dar si "o creatie la granita dintre pantomima si circ, la fel de stranie si de fascinanta ca o plimbare de o ora de-a lungul Siberiei calare pe spinarea lui Fram, ursul polar…

Pentru rezervari si bilete: casa salii Rapsodia din Str. Lipscani nr. 53, telefon 021/315.89.80 sau 0734.540.593, zilnic in intervalul orar 11.00-18.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea