De prin lume adunate

#activitati timp liber #timp liber

Idei inedite pentru a-ti petrece timpul liber: sfaturi de la nichiduta.ro

Fiecare persoana isi poate organiza timpul liber in functie de disponibilitati si preferinte. Daca doriti ca in timpul liber sa realizati cateva lucruri interesante pentru amenajarea caminului dvs. sau pentru un cadou original, va oferim cateva idei necostisitoare in acest sens.

 

Deseuri textile

Daca aveti pe acasa deseuri textile variat colorate, rezultate din haine uzate sau texturi imprimate cu un colorit variat, selectati-le in functie de tipul materialului, gros au subtire si incercati sa realizati din ele patrate sau romburi cu dimensiuni asemanatoare. Daca materialele sunt subtiri, uniti-le rand pe rand prin coasere pe dos, pentru a obtine un patrat mare, cu latura de 50-60cm. Pliati pe una din laturi materialul obtinut si coaseti doua dintre laturi. Ati obtinut astfel o husa de pernita pe care o puteti umple cu deseuri textile inutile sau cu melana; coaseti si cea de a treia latura si astfel veti obtine o pernita colorata pe care o puteti aseza pe scaunul din balcon, pe banca atunci cand iesiti la aer sau o poate utiliza copilul dvs. cand se joaca pe pardoseala. Daca materialele sunt groase, puteti uni bucatile prin coasere in X pe fata materialului cu un fir mai gos, cu o culoarea contrastanta, pentru un efect vizual deosebit. Culorile materialului vor permite utilizarea pernitei/pernitelor in diferite locuri fara ca sa fie necesara spalarea frecventa. Astfel, ati adunat deseurile textile din casa si ati realizat ceva folositor.

Daca aveti deseuri textile provenite din diferite obiecte de imbracaminte si nu numai, in culori variate, taiati-le in fasii de cca. 1 cm, cu lungimi diferite. Uniti apoi fasiile lagand noduri si astfel obtineti gheme. Fasiile din gheme, impletiti-le in trei (impletitura clasica) si veti obtine niste fire rezistente pe care le rulati ca o cochilie de melc. Pe masura ce rulati firele impletite, coaseti din loc in loc folosind un ac mare si un fir de ata rezistent de orice culoare, deoarece se va pierde in cromatica obiectului rezultat. Pe masura ce rulati, diametrul produsului finit se mareste si astfel realizati un interesant covoras pentru sters picioarele, un covoras pentru balcon sau pentru bucatarie. Veti spune ca in locuinta dvs. moderna, amenajata in stil modern sau clasic nu au ce cauta asemenea produse din deseuri. Va inselati! Acum, aceste obiecte realizate manual au o foarte mare cautare. Stilul rustic este in voga. Fiecare obiect va avea o forma speciala, un colorit deosebit si implicit va personaliza locul in care este valorificat.

Din fasii de deseuri textile impletite puteti realiza un covoras pentru camera copilului. O bucata de material destul de gros reprezinta suportul, iar dimensiunea acestuia este variabila, in functie de preferinta 2X2 m sau alta dimensiune dorita. Pe el asezati orizontal impletitura din trei fire de deseuri, prinsa doar de doua laterale opuse, astfel incat distanta dintre ele sa fie de cel mult 4-5cm. Dupa ce ati terminat de “brazdat” suprafata, incepeti sa treceti alte fire impletite printre primele, ca la razboiul de tesut. Acestea vor fi prinse de celelalte doua laterale, dar si de materialul baza si de firele asezate anterior, la intersectarea cu acestea. Distanta dintre firele petrecute printre primele poate fi la fel sau mai mare, dupa preferinta. La final veti obtine un covoras potrivit pentru copilul dvs. care se joaca pe pardoseala, puteti lua acel covoras in vacante pentru ca cel mic sa se joace pe iarba din curte sau pe terasa.

Din deseuri textile taiate in fasii lungi, cu aproximativ aceeasi dimensiune, uniti-le pe dos fie la masina de cusut fie cu doua randuri de cusatura cu mana “punct in urma acului”. Astfel obtineti o forma colorata si mare pe care o puteti umple cu deseuri textile sau cu resturi de ate, burete sau alte materiale moi. Il prindeti in partea de sus dandu-i forma de mar. Crosetati din lana de culoare verde o frunza pe care o prindeti de forma marului obtinuta anterior, in partea de sus. Astfel, copilul va avea un fotoliu moale pe care poate sa stea cand se joaca sau cand priveste la televizor. Binenteles ca va deveni “fotoliul preferat” si va reprezenta un punct de atractie pentru musafirii care vor fi uimiti de ingeniozitatea si talentul dvs.

Fire de ata colorata

Daca aveti pe acasa diferite gheme de ata din pna, lana sau alte tipuri de ate cu fir mai gros, realizati din fiecare ghem cate un patrat cu latura de 10 cm. Uniti-le cosand cu un fir subtire si rezistent alaturand fiecare patrat cu celalalt, in functie de coloritul preferat. Realizati astfel un pled colorat care iarna va tine cald atunci cand priviti la tv. Pe dosul pledului puteti aplica un material uni, pentru a oferi rezistenta texturii.

Din fire de ata colorata puteti realiza de asemenea mici covorase decorative. Aveti nevoie de panza de etamina, care are gauri mari si tesatura tare. Puteti folosi ca suport si plasa de cauciuc ce se foloseste ca antiderapant pentru covoare. Mai aveti nevoie de un croset mare si foarfeca. Taiati fire de lana cu lungimea de cca.10-12 cm pe care le indoiti in doua, apoi le treceti prin fiecare gaura a panzei de etamina sau a plasei de cauciuc folosind crosetul; faceti o bucla prin care treceti cele doua fire concomitent si astfel pe suprafata superioara rezulta cele doua fire de lana colorata. In orificiul alaturat procedati la fel cu alt fir de lana, apoi legati doua cate doua firele intre ele cu doua noduri. Aceasta va reprezenta rezistenta la spalare si utilizare a covorasului. Procedati la fel cu alte fire de lana pana la finalizarea primului rand. Randul al doilea se va incepe din al doilea orificiu al etaminei, ca la table de sah, cu acelasi scop al rezistentei texturii obtinute. In functie de culorile utilizate, covorasul va avea nuante dominante si de contrast. Aceste covorase pot fi asezate pe fotolii, pe scaunele din bucatarie sau pe bancheta din balcon cu scop decorativ si de protectie. Daca folositi plasa din cauciuc din aceea care are orificii largi, puteti folosi deseuri textile taiate in fasii inguste pe care le prindeti folosind acelasi procedeu. Covoarele rezultate pot fi asezate in camera copiilor sau pe hol, in balcon sau in bucatarie, iar efectul acestora va fi uimitor.

Din resturi de ata colorata impletiti cu andrelele un dreptunghi foarte lung, cu latimea de 20-25 cm. Apoi, umpleti-l cu resturi textile sau cu resturi de ate, legati din loc in loc snur colorat si veti obtine o omida uriasa. Pe unul din capete coaseti cu lana neagra doi ochi si o gura zambitoare rosie. Puteti sa ii faceti si cateva fire de “par” pentru a fi mai nostima. Ati obtinut un element decorativ pentru camera copilului, o jucarie care poate fi asezata langa usa sa nu patrunda curentii de aer sau un cadou ingenios pentru o familie tanara.

Iata cateva variante prin care puteti folosi deseurile dandu-le o alta destinatie si sa aveti o preocupare interesanta in timpul liber. Nu uitati ca toate produsele realizate manual sunt unice si la mare cautare in aceste vremuri. Va veti bucura de rezultatul muncii proprii, iar satisfactia ca ati obtinut un produs nou si unic este nemasurata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea