"Omleta din oua de broasca testoasa/ Se bate c-o lingura supla dar groasa/ Se adauga fire de iarba tepoasa/ Sa faca omleta bucatarul invata/ S-aduca mararul mai proaspat din piata/ Mai trebuie lapte din nuca de cocos/ Si praf de budinca din niste tarligi/ Tigaia incinsa cum arde nisipul/ Si paza severa a sapte pisici". Suna delicious, insa, cu siguranta nu vei gasi aceasta reteta in vreo carte de bucate de pe la noi.

Daca te-ai hotarat sa devii gospodina si sa le oferi prietenilor si familiei si alte preparate decat omleta din oua de broasca testoasa, poti consulta cartile de bucate din librariile de la noi. Oferta este extrem de bogata si, pe langa retete, cartile iti vor oferi si sfaturi utile despre bucatarie, ustensile, ingrediente, condimente si modul de servire.

Carte de bucate a la Sanda Marin

Sanda Marin, pe numele sau adevarat de Cecilia Maria Simionescu, este poate cea mai cunoscuta autoare de carti de bucate romanesti , care a devenit un termen de referinta pentru gospodinele si gurmanzii din Romania. Sanda Marin provenea dintr-o familie din elita intelectuala a orasului Iasi. Cunostea limbile germana, franceza si engleza si studiase si pianul. Dupa ce s-a casatorit cu un doctor in chimie, Sanda Marin a inceput sa organizeze serate si petreceri in casa sa. Musafirii erau serviti cu preparate gastronomice de exceptie. In anii '30, Sanda Marin era nemultumita de oferta de carte gastronomica din Romania si a decis sa scrie o carte care sa demonstreze ca si gatitul este o arta.

"Am crescut sub semnul cartii Sandei Marin. In copilarie, credeam ca e un singur cuvant, "sandamarinul", care denumeste o ustensila cu care poti gati orice. Mai tarziu, cand am aflat ca este vorba despre o carte scrisa de o doamna, am rasfoit-o cu voluptate si trebuie sa recunosc cinstit ca mi-a starnit apetitul pentru problema feminismului", declara Andrei Plesu despre cartea Sandei Marin.

Cartea de bucate a Sandei Marin reprezinta chintesenta gastronomiei romanesti si reprezinta pentru multe dintre gospodinele de la noi singurul reper avizat a ceea ce inseamna o mancare buna. Cartea cuprinde feluri traditionale romanesti, apreciate si intrate in obisnuinta poporului nostru. Retetele sunt complete, detailat prezentate si nu necesita aportul creativ al gospodinei pentru a da rezultatele scontate. Pe langa retetele culinare, cartea cuprinde si sfaturi despre bucatarie, ustensile, masuri, dar si cateva lamuriri despre alimentatie si regimuri.

Bucatarie si savoarea romaneasca de la radu anton roman

Radu Anton Roman si-a dedicat ultimii ani de viata emisiunilor pe teme culinare. In 1998 revolutioneaza piata cartilor de gastronomie din Romania prin publicarea cartii Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti. Radu Anton Roman considera ca, in era turismului gastronomic, bucataria romaneasca este cel putin la fel de originala, de savuroasa si de spectaculoasa ca si orice alta mare bucatarie a lumii. Cartea incearca sa surprinda ce a mai ramas viu din istoria taraneasca, targoveata si boiereasca a vietii romanesti de zi cu zi, a gatitului si bautului

Cartea lui Anton Roman este, insa, inainte de toate o veritabila opera literara. Limbajul neaos, pozele si obiceiurile autentice fac din cartea de bucate a lui Anton Roman o lectura obligatorie.

Toate retele sunt insotite de povestioare care aduc in prim plan farmecul bucatariei de altadata, sau, mult mai aproape, farmecul bucatelor preparate de bunicii de la tara. Anton Roman a cutreierat prin toate colturile tarii pentru a aduna retete si povesti savuroase despre bucataria traditionala romaneasca.

Cartea cuprinde si date despre vechile ceremonii ale romanilor, precum gurbanul sau praznicul viilor, simbolurile diferitelor ustensile, precum plosca cu vin si chiar ritualuri de casatorie.

"Cartea noastra este o selectie de pe coclaurii post-dacici, de mancaruri alese, fie pentru ca sunt strict romanesti sau foarte populare prin farfuriile noastre - dar si cu un nustiuce local, fie pentru ca sunt adevarate bizarerii regionale (unele de-a dreptul socante, ca florile de dovleac umplute), ori bucate ritualice, facand parte din spiritualitatea romaneasca (pasca)", spunea Radu Anton Roman despre cartea sa.

Ghid gastronomic modern cu Gina Francu

Gina Francu este o alta autoare care ne ofera unul dintre cele mai complete ghiduri gastronomice aparute la noi, cu retete dintre cele mai diverse, pentru toate gusturile. Preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui. Vei gasi aici retete atat pentru cei care tin la silueta (cu ajutorul tabelelor prezentate in interior, acestia isi pot calcula caloriile in orice moment), cat si pentru gurmanzi sau pentru vegetarieni.

In cartile sale, Gina Francu reuneste retete traditionale ale meselor de sarbatoare romanesti si feluri rafinate ale bucatariei internationale. Cartile de bucate le ofera gospodinelor si iubitorilor gastronomiei un repertoriu complet pentru elaborarea meniurilor festive. Explicatiile clare, ingredientele usor de procurat, instrumentarul accesibil si unitatile de masura traditionale in bucatarie fac accesibile nu doar mancarurile pregatite ca la mama acasa, ci si retetele spectaculoase cu care isi va impresiona oaspetii o gazda perfecta.

Periplu culinar cu Jamie Oliver

Succesul lui Jamie Oliver a ajuns si pana in tarisoara noastra si gospodinele s-au grabit sa aplice in propriile bucatarii retetele sanatoase si pline de savoare ale britanicului bucalat. Dupa emisiunile de la tv, in librariile de la noi au aparut si cartile sale cu retete care mai de care mai ispititoare.

Indiferent daca sunteti student, un cuplu de tineri, un bucatar cu experienta sau un incepator in domeniu, va stau la dispozitie o sumedenie de retete simple si accesibile, cu care ii veti da gata pe membrii familiei si pe oaspeti. Cartea contine si informatii despre echipamentele de care aveti nevoie in bucatarie, sfaturi despre cum sa recunoasteti si sa gatiti diferite tipuri de carne, precum si sugestii privind cumpararea unor produse de cea mai buna calitate.

Sa gatim cu Jamie. Cum sa devii un bucatar mai bun, Acasa la Jamie - Gateste-ti o viata frumoasa, Cu Jamie in Italia si La masa cu Jamie sunte cele patru carti ale lui Jamie Oliver pe care le poti gasi in librarii.

In librariile din Romania vei gasi si alte serii de carti dedicate domeniului gastronomic. De la retete traditionale ale diferitelor culturi si tari, pana la prajituri, cocktailuri si pana la ghiduri ale branzeturilor si vinurilor, carti pentru vegetarieni si naturisti, oferta este bogata si, cu siguranta aspectul si modul de prezentare, te vor atrage si vei dori sa le cumperi pe toate.

Povestioare si retete culinare, Bucataria franceza, Castelanul e servit, 1001 retete culinare, Bucatarie sanatoasa si gustoasa, Arta completa a gatitului - 1000 de tehnici si retete, Bucataria romaneasca de ieri si de azi, 365 + 1 Retete alese din lume culese, Ghidul gastronomic al Romaniei sau Ghidul gospodinei sunt alte titluri din literatura gastronomica care iti vor face cu ochiul din rafturile librariilor.

  •   2009-10-19
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii