De prin lume adunate

#literatura #premiul nobel #herta muller

Herta Muller a castigat premiul Nobel pentru literatura

premiul nobel pentru literatura a fost castigat anul acesta de scriitoarea de origine romana Herta Muller .

Scriitoarea a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un peisaj al dezradacinarii, pentru felul in care "concentratia poeziei si franchetea prozei prezinta peisajul celor deposedati de bunuri", potrivit nobelprize.org.

Herta Muller a surclasat autori consacrati precum Salman Rushdie , Milan Kunder sau Mario Vargas Llosa . Scriitoarea a emigrat in Germania in urma cu 20 de ani si a mai fost propusa pentru Premiul Nobel si in 1999 si 2008.

Herta Muller are 56 de ani si s-a nascut in Nitchidorf, in judetul Timis, iar in prezent locuieste in Germania. Opera sa prezinta greutatile vietii din Romania in perioada comunista.

Printre cele mai importante opere ale scriitoarei se numara Inca de pe Atunci Vulpea Era Vanatorul, Animalul Inimii, biografia Regele se-nclina si ucide si Este sau nu este Ion.

Reactii in presa:

"Premiul ii va apropia mai mult pe romani de literatura. Este un premiu deosebit de important si, fara indoiala, meritat de cea care cunoaste foarte bine spatiul romanesc. Herta Muller are o scriitura patrunzatoare si, in acelasi timp, critica, necrutatoare. Insa asta trebuie sa faca scriitorii - sa scrie fara mila, nu sa infrumuseteze realitatea. Sper ca aceasta victorie sa ii faca pe tot mai multi romani sa se apropie de literatura, pentru ca pe lumea asta exista si altceva decat fotbalul", a declarat criticul Alex Stefanescu.

"Ce Dumnezeu sa spun? Sunt fericit pentru Herta si mi se pare extraordinar pentru ca este o scriitoare valoroasa. Ma bucura foarte mult orginile ei romanesti si iata, mai exista si dreptate pe lumea asta. Este, fara doar si poate, un titlu de mandrie pentru Romania, nu putem uita ca este romanca. Evident ca exista o legatura cu Romania in opera ei", a declarat criticul Nicolae Manolescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea