De prin lume adunate

#folclor #grigore lese #craciun #concert #sarbatori

Grigore Lese in concert de Craciun la Ateneul Roman

Duminica, 21 decembrie 2008, la ora 19, la Ateneul Roman va avea loc concertul de gala Ultimii si , organizat de Institutul Cultural Roman. In pragul Craciunului si la final de An al Dialogului Intercultural, evenimentul reuneste sub cupola Ateneului creatori si interpreti care au participat la intalnirile lunare din cadrul programului Ultimii rapsozi , desfasurat pe parcursul anului 2008 la ICR.

Pe scena Ateneului vor urca, alaturi de Grigore Lese , atat rapsozi romani, cat si reprezentanti ai culturilor traditionale ale minoritatilor din Romania, ilustrand un dialog care dureaza de veacuri. Polifoniile aromanilor farseroti din Cogealac vor fi urmate de canturile ucrainienilor de pe Tisa. Tambalul lui Zaim din Campulung Moldovenesc va preceda acordurile bandei Lu’ Nea Alita din Targu Carbunesti, dupa care va fi randul rusilor lipoveni din Sarichioi.

Din Delta, se va trece, sonor, peste Carpati, cu Niculae a lu’ Ionu li’ Iacob din Lapus si cu cetera lui „Paganini” din Salistea de Sus, Maramures. Concertul se va incheia cu un moment interactiv – un fragment din spectacolul Asteptand Craciunul cu Grigore Lese, Doina Lavric si Zamfira Muresan  cuprinzand colinde precrestine, variante de Miorita corind din Transilvania, cantece de stea vestind Nasterea Mantuitorului.

Ultimii rapsozi, program lunar al Institutului Cultural Roman, si-a propus familiarizarea publicului cu folclorul autentic. Un scop al programului este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu, iar acest patrimoniu imaterial trebuie respectat si pastrat.

Biletele pentru concertul de pe 21 decembrie pot fi procurate de la Ateneul Roman si au pretul cuprins intre 30 si 25 de lei.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu o noua carte, participa la concursul nostru.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea