De prin lume adunate

#festival #teatru #ideo ideis #alexandria

Ideo Ideis- O idee de teatru la Alexandria

In ceea ce priveste evenimetele culturale, vara, semaforul incremeneste pe culoarea rosie. Zapacit de soare si insetat de manifestari/ jonglerii/ extremisme culturale astepti sa ti se dea verde. Gasesti concerte rocarite, cateva filmele castigatoare la festivaluri nationale si internationale, teatrele, insa, si-au incheiat stagiunea, iar scriitorii sunt prea molesiti ca sa mai scrie.

Si totusi, in luna august, salvarea vine de la Alexandria . Desi nu poseda o institutie in care sa se desfasoare in mod constant piese de teatru, adica nu detine un teatru propriu-zis, in perioada 7-14 august se va desfasura aici Festivalul National de Teatru Tânar Ideo Ideis . Anul acesta a treia editie.

Initiativa a venit din partea “tinerilor atomici” dupa cum ii denumeste Marcel Iures, presedintele festivalului, care si-au dorit sa faca: “Mai mult pentru comunitate, mai mult pentru amatorii iubitori de teatru, mai mult pentru ca era nevoie de mai mult”.

Tinerii amatori pasionati de teatru, vor avea la dispozitie o saptamana intreaga ca sa fie actori sau regizori sau ca sa participle la ateliere teatrale organizate de profesionisti ai teatrului romanesc. Vor fi si premiati asa cum se intampla la orice manifestare unde imaginiatia, pasiunea si tineretea detin rolul principal. In total 11 premii in valoare de 5.000 de euro ce vor consta în bani si excursii.

Juriul va fi format din nume celebre cu functii importante in industria teatrologica. Printre ei, Marcel Iures, Alina Herescu - scenograf, Ana Maria Nistor - profesor la UNATC, critic de teatru si redactor sef-adjunct TimeOut Bucuresti, Catalin Stefanescu - membru UNITER si al Asociatiei Internationale de Teatru, moderaror al emisiunii TV Garantat 100%, precum si actorii Marius Manole si Andi Vasluianu.

Pentru perfectionarea tinerilor participanti, organizatorii propun atelierele Ideo Ideis moderate de actori profesionisti sau de studenti în ani terminali la universitatile de teatru din Bucuresti si Cluj. Pe lânga aceste ateliere, Ideo Ideis va gazdui o serie de seminarii si conferinte cu personalitati marcante ale teatrului.

O alta propunere a organizatorilor este si Cinemateca târzie în cadrul carueia vor fi proiectate montari celebre ale unor piese de teatru sau filme din cinemateca TVR, care vor fi prezentate de Florin Iaru, realizator al emisiunii "Tema de Vineri", la TVR Cultural.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea