De prin lume adunate

#piesa #cronica #teatru

Fanny Ardant isi joaca dragostea pentru teatru in "Music-Hall"

O piesa despre pasiunea pentru teatru, un text complex, jucat cu eleganta in jurul unui taburet. Fanny Ardant este "La Fille" (Fata) in "Music-Hall", in regia lui Lambert Wilson, scris de unul dintre cei mai apreciati dramaturgi moderni francezi, Jean-Luc Lagarce.

Piesa a debutat in 2008 la Paris, dupa ce regizorul a convins-o pe Ardant ca este una dintre putinele actrite care ar putea nuanta dificila compozitie, pe care el a pus-o in scena special pentru ea. In Romania, piesa s-a jucat trei zile la Teatrul Odeon (23-25 septembrie), cu sprijinul ambasadei Frantei.

Eroina este "vedeta" unui numar de cabaret prafuit. De-a lungul celor cincisprezece ani in care artista a calatorit din local in local, spectacolul a ramas neschimbat, insa timpul si-a lasat amprenta asupra interpretei. Insotita permanent de doi barbati, un cantaret si un dansator, fara identitate, artista se afla la finalul pantei care a dus-o de la un public vulgar de restaurant la lipsa totala a spectatorilor.

Materialul pare familiar, pentru ca multi actori dramatici aduc in scena cu ei si urme din tristetea vietii de artist. Aparent simplu, spectacolul dezvolta, prin repetitie, atmosfera sufocanta din care protagonista nu poate scapa.

"O femeie lipsita de dragoste dar care avea de daruit foarte multa iubire. Iata aceasta ambiguitate a teatrului. Poti sa-ti detesti publicul si de-odata acesta sa-ti acorde o dragoste nebuna. Ea cauta acest lucru, in felul ei violent, tratandu-i urat pe spectatori", spune Ardant despre rolul ei.

Un taburet si un reflector

Cu o scenografie minima, piesa isi joaca toate cartile pe carisma lui Ardant, care nu dezamageste. Insistenta actritei de a cauta limitele personajului este impresionanta, dar frantuzoaica nu recurge niciodata la artificii ieftine pentru a-si cuceri publicul.

"Fanny Ardant este un lux periculos, dar da dovada de mare curaj asumandu-si rolul acestei dansatoare care conduce un spectacol indoielnic de revista, intr-un turneu amarat, carand dupa ea un tranzistor prapadit in loc de banda sonora", spune regizorul despre vedeta spectacolului.

"Music-Hall" este o piesa fara multa muzica sau dans, fara urlete sau incercari stangace de a face publicul sa rada sau sa planga. Este o piesa pentru iubitorii de teatru.

Fanny Ardant si-a facut debutul pe scena in 1974, dar faima internationala si-a castigat-o prin rolurile din filmele lui Francois Truffault, Claude Lelouch si Franco Zefirelli. Actrita abordeaza elegant patetismul materialului cu o finete frantuzeasca, care i-ar putea lasa neimpresionati pe unii spectatori autohtoni, dar apreciata ca un "tour de force" de criticii francezi.

Lambert Wilson, cunoscut de multi ca actor ( The Matrix Reloaded , Palais Royal), este la al patrulea efort regizoral in teatru, dupa texte mai clasice ca "Les Caprices de Marianne" de Musset sau "Berenice" de Racine.

Jean-Luc Lagarce
(1957-1995) a lasat in urma 25 de piese, apreciate din ce in ce mai mult de public si critica. In Romania, Radu Afrim i-a pus in scena "E doar sfarsitul lumii" la Teatrul Odeon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea