De prin lume adunate

#evenimente #dragobete #martisor

Despre Dragobete si Martisor

Fundatia Calea Victoriei va invita luni, 22 februarie, de la 18:30 la Clubul Taranului , la un eveniment despre sarbatorile traditionale care marcheaza inceputul primaverii mult asteptate.

Mai mare al pasarilor, Dragobetele, sarbatoare taraneasca, se celebra, pe alocuri, la inceputul primaverii. Fete si baieti culegeau prin padure primele flori, atent supravegheati de batranele satului care veneau din urma. Ritual plin de seva si cateva implicatii premaritale, sarbatoarea Capului de Primavara nu ar fi trebuit sa fie stanjenita de mediatizata St. Valentine's Day, serbare noua si urbana.

In prima zi a lunii lui Marte, mamele cautau o pietricica gaurita sau o moneda de argint pe care sa o lege cu snur impletit alb/rosu sau alb/negru la incheietura copiilor, s-o lase acolo pana la inflorirea pomilor si sa o agate apoi de crengile acestora. Ca sa fie copilul sanatos, sa treaca curat spre noul sezon si inceput al timpului.

Martisorul talisman a calatorit, apoi, de la sat spre oraseni, care l-au transformat intr-un cadou cu noroc oferit ca semn al afectiunii domnilor fata de doamne, apoi ca semn al relatiilor ierarhice; prin anii '80 studentii de la Arte Plastice si cei de la Arhitectura creau mici zone de libertate boema in spatiile in care confectionau si vindeau martisoarele lor neconventionale etc.

Lasat din ce in ce mai mult in umbra mediatica, Martisorul se stinge usor. In prima zi a lunii lui Marte, baba Dochia si-a pierdut cojoacele si s-a pietrificat. Noua zile mai tarziu, cei 40 de mucenici bat cu batele pe sub pamant, strigand "intra frig, iesi caldura". Despre toate acestea si despre alte sarbatori care au fost candva frumoase, celebrate la inceput de primavara, puteti assculta si discuta luni, 22 februarie, la Clubul Taranului.

Taxa de participare este de 30 de lei integral si 25 de lei pentru elevi si studenti. Evenimentul se desfasoara la Clubul Taranului Roman.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea