De prin lume adunate

#hobby #mountain bike #cursiere #vara in bucuresti #bucuresti #bicicleta

De unde cumparam bicicleta

Intr-un oras aglomerat, plin de masini, bicicleta pare sa fie modalitatea perfecta de a ne deplasa rapid. Magazinele de biciclete din Bucuresti sunt numeroase si au modele variate. De la biciclete de oras, cursiere sau pentru drumetii pe drum accidentat, ofertele sunt pentru toate gusturile.

 

 

Mic istoric al bicicletei

 

Prima bicicleta a aparut acum doua sute de ani si a fost inventata de un baron din Germania, din dorinta de a gasi un mod mai simplu de deplasare. In 1817, baronul Karl Drais von Sauerbronn inventeaza prima bicicleta cu care se deplasa pe aleile gradinii regale. "Masina de alergat" era realizata in intregime din lemn si nu avea pedale. Pentru a merge cu aceasta bicicleta trebuia sa impingi cu picioarele in pamant, exact ca la trotineta din zilele noastre.

In 1865 apare velocipedul, care are pedale atasate la roata din fata. I se mai spunea si "zdruncinatorul de oase". Pe strazile pavate din acele vremuri, calatoria cu aceasta masinarie nu era foarte confortabila. In 1870 apare bicicleta cu o roata mare in fata si una mica in spate. Inventatorii au realizat ca o astfel de roata mare va permite deplasarea pe distante mai mari. Masinaria a fost prima care a purtat numele de bicicleta.

Mai tarziu, pentru mai multa siguranta a fost inventata tricicleta. Aceasta avea roti mari in spate si era special construita pentru femei. Cu ea se plimbau insa si medicii, avocatii sau oamenii bogati, deoarece le dadea o alta prestanta si eleganta.

 

Tipuri de biciclete

 

Atunci cand iti achizitionezi o bicicleta trebuie sa stii inainte de toate pentru ce o vei utiliza si unde vei merge cu ea: pe teren accidentat (off-road), pe suprafete drepte, fara gropi sau alte obstacole, pe distante mari si cu viteze ridicate sau pentru mersul prin oras.

Bicicleta de sosea sau cursiera (road bike) este cea mai usoara si mai agila bicicleta, insa nu este foarte confortabila. Aceasta bicicleta atinge viteze foarte mari si este destinata exclusiv pentru drumurile asfaltate. Daca vrei sa alergi pe soselele patriei cu viteza mare si sa te mentii in forma, atunci o bicicleta cursiera este varianta optima pentru tine.

Bicicleta de ciclocros (cyclocross bike) nu este foarte diferita de una cursiera din care deriva. Este o bicicleta la fel de agila insa este rezistenta si pe terenuri accidentate si poate fi folosita si off-road. Cu aceasta bicicleta poti merge chiar si pe un drum forestier. Daca vrei sa mergi atat prin oras, cat si prin padure, drumuri de tara, sau vrei sa faci excursii lungi de peste 400 de kilometri, bicicleta de ciclocros nu te va lasa la greu.

Bicicleta MTB (mountain bike) este o bicicleta rezistenta, cu greutate, confortabila si usor de manevrat. Este o bicicleta buna la orice, pentru orice drum si situatie. Aceasta bicicleta se poate adapta la orice conditii de drum. Pentru oras este recomandat un MTB rigid sau un MTB Hardtail. Bicicletele MTB full suspension bike sunt greoaie, au randament minim la pedalat, dar ofera confort maxim si stabilitate crescuta pe teren accidentat.

 

Dimensiunea bicicletei

 

Cand te hotarasti sa iti achizitionezi o bicicleta, un alt factor important este dimensiunea acesteia, care trebuie sa fie in concordanta cu inaltimea ta.

Dimensiunile unei biciclete sunt exprimate in centimetri (50, 52, 54, 56, 58, 60 etc), in inch (14, 16, 18, 19, 20, 21 etc) sau in litere (XS, S, M, L, XL). Cand cumperi o bicicleta trebuie sa te urci pe ea si sa o testezi. Pe ea nu trebuie sa stai nici prea intins, nici prea vertical.

 

Daca ai inaltimea de:

 

  • sub 170 cm ai nevoie de o bicicleta 50 sau XS in cazul cursierelor si 14 pt MTB
  • 170-175 cm ai nevoie de o bicicleta 52 sau S pt cursiere si 16 pentru MTB
  • 175-180 cm ai nevie de o bicicleta 54-56 sau M pt cursiere si 18 pentru MTB
  • 180-185 cm ai nevoie de o bicicleta 56-58 sau M-L pt cursiere si 19 pentru MTB
  • 185-190 cm ai nevoie de o bicicleta 58-60 sau L pt cursiere si 20-21 pentru MTB
  • peste 195 cm ai nevoie de o bicicleta 62 sau XL pt cursiere si de la 22 in sus pentru MTB

 

Magazine de biciclete

 

Bike Expert dispune de doua magazine in Bucuresti: pe Soseaua Pantelimon si pe Calea Mosilor. Magazinul este cunoscut sub numele de Magellan. Magazinul comercializa numai biciclete marca Magellan. Acum insa la Bike Expert vei gasi si alte marci de biciclete: Merida, Cube, Ram, BMX sau Kona. Vei gasi cam orice tip de bicicleta doresti: de la biciclete de sosea, cursiere sau de strada, pana la biciclete pliabile , pentru calatorii lungi si chiar pentru copii.

Daca iti place insa sa asamblezi, la Bike Expert ai posibilitatea sa iti cumperi o bicicleta pe piesa si o sa o pesonalizezi acasa. Aici vei gasi de la pedale, pinioane si lanturi pana la ghidoane, cadre, sisteme antifurt si alte piese esentiale pentru o bicicleta. Pentru adevaratii pasionati de ciclism, exista si un spatiu destinat echipamentului special: pantaloni, bluze, ochelari, casti, echipament de protectie si chiar incaltaminte speciala.

Daca totusi nu vei gasi ce cauti in magazinul de biciclete, personalul de aici poate aduce prin comanda obiectele de care tu ai nevoie. Preturile pentru biciclete difera in functie de tipul si marca acesteia. Cele mai ieftine sunt 1000-1500 de lei, dar pot ajunge pana la 10.000 si chiar 20.000 de lei.

Sport Bike Center s-a nascut din pasiunea pentru bicicleta, dar si din dorinta de impunere a unor noi nivele a calitatii si preturilor in universul mountain-bike-ului romanesc. Magazinul se adreseaza segmentului mediu si profesionist, in special ciclistiilor cu inclinatii spre aventurile urbane si montane.

Aici vei gasi biciclete pentru mountainbike, de oras, de cross, bicicletele pentru femei, dar si componente, accesorii si vestimentatie speciala pentru ciclisti. La Sport Bike vei gasi marci de biciclete precum Sram, Univega, Wilderness Trail Bikes, Novatec-Joytech, Remerx Rims, Rubena, Merida, Ram, Kmc, Messingschlager, Kampala, Kenzel, Mach1, Kona, Tonyon, Promax si multe altele.

De asemena, cei de la Sport Bike iti vor oferi si sfaturi utile, atat despre biciclete, cat si despre mersul cu bicicleta si regulamentele rutiere. De exemplu, de la ei vei afla ca purtarea castii de protectie este obligatorie, chiar daca codul rutier nu mentionaeaza nimic despre acest lucru, ci doar despre echiparea cu elemente reflectorizant-luminoare. O casa de protectie isi pierde valabilitatea in 2 ani. Dupa aceasta perioada trebuie sa o arunci pentru ca in caz de accident, nu iti va mai oferi protectia necesara.

Preturile incep de la 1100 lei si pot ajunge si la 6000 lei. Poti gasi insa biciclete performate si la 1700 si 2000 de lei. Magazinul se afla pe strada Ion Mihalache, la numarul 126 si este deschis de luni pana vineri, intre orele 9 - 18, iar sambata de la ora 9 pana la 15. Mai multe detalii obtii la numarul de telefon 021.665.23.25.

 

Magazine online

 

Oferta de biciclete este insa mult mai mare si pe langa cele doua magazine enumerate mai sus vei putea comanda si online.

La bikezone.ro gasesti biciclete downhill, freeride, cross country, enduro, cursiere, de oras, pentru copii, BMX sau cruiser. Vei gasi si componente, accesorii si echipamente de protectie . Preturile incep de la 800 de lei si pot ajunge si la 4000 de lei.

La raidextrem.ro gasesti biciclete pliante, BMX, enduro si cam to ce iti doresti. Preturile incepe de la 900 de lei si ajung si la 10.000 de lei. Playbike.ro comercializeaza biciclete pentru copii, de sosea, de oras si pentru munte. Aici vei mai gasi si piese, componete, accesorii si echipament special. Preturile incep de la 800 de lei, dar pot ajunge si la 25.000 de lei pentru o bicicleta performanta de munte.

Alte magazine online: Shop H2O, Veloteca.ro, marosbike.ro, douaroti.ro, probike.ro, bicicletepliante.ro, x-factor.ro, bicicleta-ta.ro, bikeshopbm.ro, bmxmagazin.ro, dkbike.ro, bikepositive.ro sau xbikers.ro.

 

Centre de inchiriere

 

Cicloteque este primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, deschis in luna august 2008. Deschis ca o solutie de transport ecologic nonprofit pentru bucuresteni, Cicloteque pune la dispozitia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, accesoriile necesare utilizarii acestora - antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere - si rasteluri pentru parcarea bicicletelor in centrul orasului. Centrul este deschis in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, intre orele 8:00-22:00, iar sambata si duminica intre 10:00-22:00.

Standuri de parcare sunt amplasate la: UniCredit Ghetarilor, Carturesti Verona, Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Politehnica Electronica, Politehnica Automatica, ASE Moxa, ASE Agronomie si Copacul de Hartie. Accesul la serviciile Cicloteque se face doar in baza legitimatiei de membru. Orice persoana de peste 18 ani poate deveni membru Cicloteque. Tarifele de inscriere sunt de 100 lei pe un an si 50 lei pe an, redus pentru elevi, studenti sau pensionari.

Inchirierea unei biciclete se poate face cu ora, cu restituire in aceeasi zi sau cu restituire a doua zi. Tarifele de inchiere sunt de 2 lei pentru o ora, 1o lei pentru 12 ore si 20 de lei pentru 24 de ore.

Centrul Cicloteque se gaseste pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, la numerele 36-46, iar mai multe detalii poti obtine la numarul de telefon 0755 236878.

 

Mersul cu bicicleta in Bucuresti

 

Daca iti place sa te plimbi cu bicicleta prin Bucuresti, trebuie sa cunosti anumite norme de circulatie, cum ar fi purtatul obligatoriu al castii de protectie. De asemenea, in Bucuresti unele strazi sunt interzise biciclistilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea