De prin lume adunate

#Mos Nicolae in lume #mos nicolae #obieciuri Mos Nicolae #traditii Mos Nicolae

Cum este asteptat Mos Nicolae in diverse tari

Mos Nicolae este asteptat cu sufletul la gura de catre copiii din Romania. Acesta vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si le aduce daruri copiilor cuminti sau nuieluse celor rai. Cadourile sunt asezate cu grija in ghetutele bine lustruite de catre cei mici, cu o seara inainte si asezate la fereastra.

Mos Nicolae nu este insa, asteptat doar de catre copiii din Romania. Iata cum este asteptat batranelul in alte tari ale lumii!

Germania

In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae. Acesta este vazut de germani ca un batran ce care un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele. Alaturi de scrisoare, copiii lasa si cativa morcovi pentru caii Mosului. Copiii care n-au fost cuminti, primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Franta

Pentru copiii francezi sarbatoarea lui Mos Nicolae este la fel de importanta ca aceea a lui Mos Craciun. In ajun, cei mici ii lasa Mosului un pahar de vin, iar pentru magarusul acestuia cativa morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. In regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu o nuielusa.

Olanda

Copiii olandezi il celebreaza pe Mos Nicolae, despre care se spune ca ajunge la ei din Spania, dupa un lung drum pe mare. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca fiind unul neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.

Belgia

Pe 6 decembrie, este sarbatoare si in Belgia si Luxemburg, unde copiii isi asaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker, care le lasa nuieluse celor neastamparati.

Austria

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii autrieci, care-l stiu ca pe un mosneag invesmantat asemenea unui episcop, cu haine lungi si mitra pe cap, pe care Dumnzeu se indura sa-l lase pe pamant pentru a le arata copiilor ascultatori generozitatea lui. El are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, o fiinta inspaimantatoare, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii care nu au dat ascultare parintilor, scrie clickpentrufemei.ro.

Italia

Copiii din Italia asaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot in Italia, exista traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti). Tinerele fete care au nevoie de ajutor inainte de a se marita primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.

Croatia

In nordul si partea centrala a Croatiei, Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. In seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o asaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de generosul Mos, potrivit historia.ro.

Polonia

In Polonia, Mos Nicolae este o personalitate extrem de divinizata si respectata. Imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal, el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. La vederea lui, copiii nerabdatori incep sa strige 'A venit! A venit!'. Odata intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugaciunile copiilor. El ii cearta sau ii lauda, dupa cum este cazul, si le daruieste apoi icoane, mere rosii, portocale si 'pierniki' (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu isi face aparitia in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

Slovenia

In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi asaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Cel care il insoteste pe Mos Nicolae, numit Parkel, pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

Surse foto: perfecte.ro, jurnalul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea