De prin lume adunate

#nuia Mos Nicolae #cadouri mos nicolae #traditii Mos Nicolae #mos nicolae

Mos Nicolae, in jurul lumii. Cum este asteptat de copii in Europa

In seara de 5 decembrie ne lustruim ghetututele pentru a-l astepta cum se cuvine pe Mos Nicolae! Obiceiul este intalnit in majoritatea tarilor Europei. Exista si unele diferente!

In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran ce poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. in unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franta lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. indeosebi in regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i cearta pe copiii care n-au fost cuminti, dandu-le o nuielusa.

La copiii olandezi, mosul ajunge pe mare, venind din Spania. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti.

In Belgia si Luxemburg, copiii isi asaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker. 

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l stiu ca pe un batran invesmantat asemenea unui episcop, cu o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia destinata micutilor care nu au dat ascultare parintilor.

Copiii din Italia aseaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot in Italia, exista traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor inainte de a se marita, primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.

In Croatia, Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. in seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o asaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de catre generosul mos.

In Polonia, Mos Nicolae este o personalitate extrem de divinizata si respectata. imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal, el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. Odata intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta rugamintile copiilor. El ii cearta sau ii lauda si le daruieste apoi icoane, mere rosii, portocale si „pierniki” (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu isi face aparitia in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in ghete, conform Agerpres.

In Cehia, odata cu cadourile constand din mere, nuci, dulciuri si jucarii, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca, in curand, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultatori primeau in incaltari cartofi si bucati de carbune.

In unele orase si sate din Slovacia, Mos Nicolae, sau Svaty Mikulas, soseste intr-o trasura trasa de un cal. Copiii nerabdatori sa il vada umplu strazile si se unesc in coruri si dansuri. in unele regiuni, Mosul viziteaza copiii acasa. in ajun, copiii isi aseaza incaltarile lustruite pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa le gaseasca dimineata incarcate cu daruri. in unele scoli are loc sarbatoarea „Mikul Mail”, in cadrul careia copiii isi daruiesc unul altuia mici cadouri.

In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi aseaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Cel care il insoteste pe Mos Nicolae, numit Parkel, pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

Inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Mikulás), copiii din Ungaria isi lustruiesc pantofii cei mai buni si ii asaza pe pervaz pentru a fi umpluti de darnicul Mos. Dimineata, copiii gasesc in pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolata si mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii si linguri de lemn.

Sursa foto: chicagonow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea