De prin lume adunate

#literatura #roman #humanitas #recenzie #concurs #craciun

Cu cele mai rele intentii de Craciun

Concurs nou: Citesti recenzia si castigi cartea.

Evrei, complexe, snobism dus la extrem si sex. Despre toate acestea este vorba in romanul lui Alessandro Piperno, unul dintre cei mai de succes prozatori italieni contemporani. Romanul Cu cele mai rele intentii a fost tradus in unsprezece tari si a castigat doua premii pentru debut (Premiile Campiello si ). In Romania il gasesti la Editura Humanitas Fiction in colectia Raftul Denisei.

Lumea reconstruita de Alessandro Piperno este formata din familii de bani gata care isi doresc cu disperare sa isi pastreze statul social si prestigiul. Cel mai probabil din plictiseala , membrii acestor familii, de la mic la mare, se intrec in minciuni despre cantitati colosale de bani, partide de sex inchipuite, rude sus-puse inexistente, aventuri nemaiauzite. Cam snob si imatur, nu? Da, poate, dar acestea sunt regulile jocului in care s-au nascut si din care au sanse minime sa iasa.

De aceea, joaca lor este foarte periculoasa si va crea numeroase dileme celor care au nesansa de a nu indeplini conditiile impuse de aceste familii de bani gata. De exemplu, Daniel Sonnino, personajul principal al acestui roman, a avut ghinionul de a se naste cu un handicap. El este pe jumatate evreu si pe jumatate catolic. Acest fapt il condamna sa traiasca drama celui care nu se poate integra nicaieri si care, cel mult, se bucura de ingaduinta amabila si superioara a celorlalti.

In plus, Daniel nu corespunde standardelor de frumusete ale acestei societati "alese" si aceasta va fi principala cauza pentru care va rata marea iubire . Vrand-nevrand, Daniel dezvolta o critica si nepartinitoare asupra tuturor celor din jur care, rand pe rand, in Cu cele mai rele intentii vor fi blamati si desfiintati.

Bepy cel cu sex-appeal

Romanul incepe chiar cu descrierea aventurilor bunicului lui Daniel. Intitulat caraghios Bepy, acesta este demn de numele sau. Este meschin, inclinat spre placerile sexuale extraconjugale si spre laudarosenie. Are noroc si face avere colosala din speculatiile cu opere de arta , insa, spre 40 de ani, inspiratia il paraseste si, astfel, isi incepe caderea libera spre faliment si degradare.

Cartea se deschide cu Bepy care afla ca are o tumoare la vezica si ca trebuie sa se opereze neaparat, in caz contrar, va muri. Dilema! Sa faca operatia care ii garanteaza viata, dar in acelasi timp va genera riscuri de impotenta sau sa nu se opereze. Evident, Bepy alege sa fie, in continuare, activ sexual si isi semneaza astfel condamnarea la o moarte prematura.

Lupa autorului se indreapta spre copiii lui Bepy. Cel mare, considerat cel mai linistit si conformist din familie, se dovedeste a fi homosexual. De asemenea, cel mai mare vis al lui este sa plece in patria evreilor, astfel ca se va pierde in Israel. Al doilea fiu, si anume, chiar tatal lui Daniel, este un albinos inalt de 1.95 de metri, un fel de caricatura rizibila pe care Bepy l-a crescut sa fie mandru de infatisarea lui deficitara. Acesta isi va pune parintii la grea incercare in momentul in care decide sa se casatoreasca cu o fata de religie catolica, mama lui Daniel. Crizele se succed una peste alta, evenimentele se precipita, iar cititorul are impresia ca descopera o lume burlesca in care nu isi da seama daca autorul plange cu cinism sau rade cu ironie.

Gaia sau papusa Barbie cea inaccesibila

A doua parte a romanului schimba un pic registrul. Intram in lumea snoaba si superficiala a prietenilor lui Daniel. In functie de personajul ales spre a i se spune povestea, Alessandro Piperno da viata unui intreg univers in care graviteaza diverse personaje. Descrierea incepe cu David, cel mai bun prieten al eroului principal.

Acesta intruchipeaza perfectiunea fizica si intelectuala, de aceea nepotul lui Bepy este incercat de o invidie dureroasa. Ultima evocata va fi Gaia, marea dragoste neimplinita a lui Daniel. Dupa ce cinci ani neintrerupti va fi prietenul ei nedespartit, Daniel va comite singurul gest necugetat din viata sa. Va redacta o defaimatoare la adresa adoratei lui. Scandal, excludere, nedumerire. Cam in acest fel se incheie romanul.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in seara de Craciun, vei afla daca ai castigat.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea