De prin lume adunate

#timp liber #concurs #humanitas #humanitas fictions #roman #carti #ultima concubina #absurdistan

Concurs: Ultima concubina

Parintii au incercat sa o ucida la nastere. Era o copila plapanda si urata, iar mama ei a concluzionat ca nu se va marita niciodata. Acest lucru era inacceptabil in Japonia secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, Sachi va deveni concubina shogunului si, poate, singura japoneza din acea epoca care va afla ce inseamna iubirea adevarata.

Daca doresti sa castigi doua romane de top, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas Fiction. Ai sanse mari sa iti imbogatesti biblioteca deoarece vom avea patru castigatori. Poti castiga doua volume ale cartii ultima concubina de Lesley Downer a carei recenzie te invitam sa o citesti in continuare. Ceilalti doi castigatori se vor delecta cu Absurdistan de Gary Shteyngart, roman nominalizat de New York Times Book Review printre primele zece romane americane ale anului 2006.

Actiunea din Ultima concubina se desfasoara intr-o Japonie traditionala si inchistata in care femeile nici macar nu indraznesc sa spere sa fie iubite. Datoria pentru societate si supunerea in fata sotului sunt, de fapt, singurele calitati pe care o japoneza trebuie sa le indeplineasca pentru a trai o viata "multumitoare". De fapt, in zona asiatica a lumii, a trai demn si corect are cu totul alta insemnatate. Iar de cele mai multe ori, o viata buna inseamna, de fapt, un trai umil si fara speranta.

"De n-ai fi tu / Cui i-as mai putea arata / Floarea de prun? / Cand vine vorba de inflorire si parfum / Numai ea stie ce inseamna cu adevarat". Cu aceste versuri incepe povestea romanului. De fapt, Ultima Concubina este o istorisire despre iubire si destin in care binele invinge raul. O poveste clasica, am putea spune la prima vedere. Este important, insa, sa nu uitam ca actiunea se desfasoara in epoca feudala a Japoniei cand toate valorile universale aveau sensuri diferite fata de zilele noastre.

Ultima Concubina a fost publicata in peste douazeci si cinci de tari si nominalizat in 2009 la Premiul Romantic Novel of the Year.

Absurdistan, cartea – surpriza

Sankt Petersburg. Vara lui 2001. Mama Rusie a fost pradata de avutii si podoabe si a ajuns o babuska zdrentaroasa, care nu le mai poate oferi nimic fiilor nerecunoscatori. Mafiotii si oligarhii benchetuiesc in palatele de pe Neva, siguri ca au pus mana pe tot ce era de pret.

Insa pe malul Marii Caspice, in Republica Absurdsvani, a mai ramas ceva. Petrol. Pentru care se pot declansa razboaie. Iar Misa Vainberg, (anti)eroul din Absurdistan, porneste nestiutor intr-acolo, visand sa-si reintalneasca iubita.

Misa Borisovici Vainberg are 30 de ani si 150 de kilograme. Dar cea mai importanta cifra din viata lui este 1 238, locul ocupat de tatal sau, Boris, in topul bogatasilor rusi. Nu-i de mirare ca orasul de pe Neva, cu toate bogatiile sale, este la picioarele lui. Insa Misa ar schimba bucuros Sankt Petersburgul pe New York.

Acolo si-a facut studiile, acolo a intalnit-o pe femeia vietii lui, Rouenna, o latina portoricana supra-ponderala si cu gura sloboda. Viza pentru Statele Unite ramane insa un miraj, pentru ca Boris Vainberg isi rezolva problemele in afaceri foarte simplu: eliminand, la propriu, concu-renta.

Ultimul rival in afaceri a fost din Oklahoma, asa ca Misa este persona non grata pentru Unchiul Sam. Ca sa fie primit din nou pe teritoriul american, evreul rus Misa va cumpara o cetatenie belgiana, pe care o va obtine (logic, nu?) in Absurdistan, pe tarmul Marii Caspice. Numai ca in micuta si pasnica republica, plina de texani care cauta petrol, intre cele doua grupuri etnice majoritare izbucneste razboiul civil, liderii unei tabere ii propun sa fie ministru, iar o trupesa si cosmopolita frumusete locala il atrage in bratele ei. Va renunta Misa la visul sau american?


Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceste carti, participa la concursul nostru si in data de 23 aprilie , vei afla daca ai castigat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea