De prin lume adunate

#concurs #humanitas fiction #humanitas #roman #carte #sexul ciresilor #hristos #jeanette winterson #nikos kazantzakis

Concurs - Sexul ciresilor, calatoria interioara

"Sexul ciresilor" este povestea unei calatorii. Jordan viseaza sa fie navigator si sa se intoarca acasa cu fructe exotice sau plante pe care mama lui nu le-a vazut niciodata. Pana in final, insa, realizeaza ca a calatori in propria lume interioara este mult mai dificil decat a descoperi insule locuite de canibali.

Daca doresti sa castigi doua romane de top, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas. Saptamana aceasta ai ocazia sa castigi cartea Sexul ciresilor de jeanette winterson distinsa cu E.M. Forster Award de catre American Academy of Arts and Letters. De asemenea, ai sansa de a castiga si volumul Hristos rastignit din nou de nikos kazantzakis.

Ne aflam in Londra secolului al XVII – lea cand inca mai existau numeroase locuri de pe aceasta planeta care nu fusesera descoperite. Jordan pare a fi ultimul aventurier care are in sange marea, astfel ca pleaca intr-un fel de calatorie in jurul lumii. Surpriza, insa, detaliile despre aceasta calatorie lipsesc in totalitate, iar autoarea pare a sugera ca altceva este mult mai important. Si anume meditatiile despre timp si spatiu, despre dansatori si, in special, cele despre imaginatie.

"Hartile sunt magice. In coltul de jos se afla balenele; in partea de sus cormoranii ce cara pesti cu ochii bulbucati. Intre acestea se gaseste o relatare subiectiva a intinderii pamantului. Contururi aproximative ale unor tari care pot sa existe sau nu, linii rosii punctuate, ce marcheaza drumuri care in cel mai bun caz sunt primejdioase, iar in cel mai rau caz, deja au disparut. Hartile se refac incontinuu dupa cum si cunostintele noastre par sa se extinda. Dar oare chiar se extinde cunoasterea, sau se aglomereaza detaliile?"

Jordan traduce prin propria imaginatie toate aventurile prin care trece. De altfel, inca de mic crede mai mult in povestile din mintea lui decat in cele care exista in realitate. Cu timpul ajunge sa se indragosteasca de o dansatoare despre care mama lui crede ca exista doar in sufletul lui, nu si aievea. La un moment dat, chiar eroul ajunge se se indoiasca de autenticitatea fiintei de care este obsedat.

"Oare cautam o dansatoare al carei nume nu il cunosteam, sau cautam ceva din mine care danseaza?"

Sexul ciresilor este o carte extraordinara. Imaginatia scriitoarei uimeste la fiecare pagina, iar stilul acesteia este unic si desavarsit.

Hristos rastignit din nou, cartea surpriza

Lykovrysi este un sat prosper si pasnic, ai carui locuitori traiesc resemnati sub stapanirea otomana. Jugul nu este greu. Au libertatea credintei, asa ca fruntasii satului se hotarasc sa puna in scena, in Saptamana Mare , Patimile lui Hristos .

Tanarul pastor Manolios va fi Iisus, iar Mihelis, Kostandis si Iannakos – apostolii Petru, Iacov si Ioan. Pentru a fi la inaltimea misiunii incredintate, cei patru tineri se intorc spre Scripturi si spre credinta, incercand sa-si ajute semenii. Iar cand un sat vecin este ras de pe fata pamantului de turci, refugiatii le cer adapost celor din Lykovrysi si mai-marii comunitatii ii refuza, pentru a nu-si pierde avutul si autoritatea, Manolios si prietenii sai devin propovaduitorii unei credinte pe care ceilalti, noi farisei ce nu vor sovai sa ucida, o imbratiseaza doar cu vorba, nu si cu fapta.

Asemenea tuturor cartilor lui Kazantzakis, Hristos rastignit din nou este o marturie a luptei dintre carne si spirit, dintre instinct si morala. Insa deznodamantul conflictului iscat intr-un sat de munte din Grecia, arid si atemporal, amintind de Iudeea antica, va fi tragic: intr-o lume care s-a lepadat de credinta, Manolios si prietenii sai vor deveni noii apostoli si martiri ai crestinismului, prigoniti pentru ca incearca sa redestepte in inimile celorlalti dragostea pentru semeni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea