De prin lume adunate

#evenimente #dragobete #iubire

Cine a fost Dragobete

La sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie, se sarbatorea Dragobetele , varianta romaneasca a comercialului Valentine's Day. Dragobetele reprezenta atat ziua indragostitilor cat si inceputul primaverii. Ziua de 24 februarie reprezenta si inceputul anului agricol, ziua in care iesea ursul din barlog si momentul in care natura se trezeste, animalele si pasarile isi cauta perechea, iar oamenii intra in rezonanta cu natura.

Chiar daca in ultimii ani Dragobetele a fost inlocuit de Valentine's Day, aceasta sarbatoare este un eveniment mai ales pentru comunitatile de la sate, unde traditiile romanesti inca mai sunt respectate.

 

Cine este Dragobetele

 

In mitologia romanesca, Dragobetele este o divinitate asemanatoare lui Eros si Cupidon, iar mai nou si Sfantului Valentin. Dragobete este fiul Dochiei si era un barbat frumos si iubaret. Dragobetele era un zeu care la inceputul primaverii oficia nunta in cer a tuturor animalelor. Dragobetele era insa si un zeu al tineretii si al bunei dispozitii. In aceasta zi erau organizate numeroase petreceri, care constituiau prilejuri potrivite pentru inceperea unei casnicii.

Tot potrivit traditiei, Dragobetele era o fiinta cu o parte  omeneasca si o parte ingereasca, un june frumos si nemuritor, care umbla in lume ca si Santoaderii si Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauza ca lumea s-a spurcat cu sudalme si faradelegi. Dragobetele este si protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet.

Sursa Foto: hunedoreanul.info

Dragobetele mai este cunoscut si sub denumirea de Dragmoir si era un cioban care o insotea pe Baba Dochia in calatoriile sale prin munti. Dragomir este o figura pozitiva, un simbol al primaverii, iar de ziua sa se sarbatoreste innoirea vremii si pregatirea pentru un nou anotimp, primavara. In folclor, mai exista si mitul conform caruia, Fecioara Maria l-a transformat pe Dragobete intr-o planta, Navalnic, o specie de feriga . Din cauza firii sale "navalnice", Dragobetele a incercat sa ii incurce cararile Maicii Domnului, care l-a pedepsit, transformandu-l astfel in planta.

Dragobetele mai este si protectorul pasarilor si un simbol al fertilitatii, fecunditatii si renasterii naturii, iar sarbatoarea Dragobetelui reprezenta revigorarea naturii si a vegetatiei, a vietii si a iubirii. Dragobetele mai este cunoscut si sub alte nume: "Cap de primavara", "Cap de vara", "Sant Ion de primavara", "logodnicul pasarilor', "Dragomiru-Florea" sau "Granguru".

Dragobetele era considerat si o personbificare magica a iubirii si ii inspira pe indragostiti, care isi faceau declaratii speciale. Aceste declaratii trebuiau facute numai persoanei iubite, pe un anumit ton, asemanator adierii vantului de primavara. Din declaratii nu trebuia sa lipseasca cuvinte precum "aproape", "dor", "dragoste", "drag", "dulce", "farmec", "fior", "inima"," iubire ", "inger" "lin", "lumina", "rugaciune" si prenumele fiintei iubite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea