De prin lume adunate

#literatura #carte #roman #premiul nobel pentru literatura

Literatura de Nobel II

Anii ’90 < a class="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/au1" title=" Au ">au adus in literatura mondiala un suflu nou , inspirat de antichitate. Povestile luxuriante cu zei si faraoni in contrast cu realitatea cruda a prezentului si a saraciei, au fost puncte de inspiratie pentru lucrarile celor mai importanti scriitori ai secolului XX.

 

Dario fo " title="fo">Fo in 1997

In 1997, premiul nobel pentru literatura merge la +.+-=-+.+ 20 -+.-+=+-.+- Dario Fo, in Italia. Premiul i-a fost acordat “pentru ca , urmand traditia bufonilor de curte medievali, ia in ras puterea, restituind demnitatea asupritilor” (Wikipedia).

Recomandarea noastra este sa mergeti sa vedeti la teatru una dintre piesele traduse ale lui Dario Fo. Opera sa dramaturgica nu a fost inca tradusa in limba romana, dar piesele sale au fost jucate pe scenele teatrelor din Bucuresti, Bacau sau Ploiesti. Dintre piesele sale amintim:  Elisabeta, din intamplare o femeie , Femei singure - Orgasm adult scapat de la Zoo si Hoatele.

Daca va aflati in Bacau, puteti vedea piesa “Femei singure - Orgasm adult scapat de la Zoo”, al Companiei Buzunarul cu Teatru. Spectacolul a avut premiera la Teatrul Vechi, in cadrul Festivalului International de Teatru Underground Arad si in rolul principal o veti gasi pe Codrina Pricopoaia.

Cele mai importante lucrari ale sale sunt: Bicefalul anomal, Johan Padan la descoperirea Americilor sau Moartea accidentala a unui anarchic.

 

Wislawa Szymborska in 1996

In anul 1996 este randul unei femei sa paseasca pe podiumul laureatilor la Premiul Nobel pentru Literatura. “Pentru poezia care cu ironie precisa permite contextului istoric si biologic sa fie adusa la lumina, in fragmente ale realitatii umane”, Academia Suedeza i-a acordat cea mai inalta distinctie in literatura.

Recomandarea nostra este volumul de poezii “Poezii alese”, aparut la Editura Prut, la pretul de 33 de lei. Critici polonezi de prestigiu, precum Ryszard Matuszewski sau Jerzy Kwiatkowski, au catalogat opera Wislawei Szymborska extrem de interesanta si moderna.

Wislawa Szymborska a scris peste doua sute de poezii si fiecare dintre ele este considerata o mica capodopera. Chiar daca opera sa este tradusa in peste 40 de limbi, poeta nu scrie mai mult de patru poeme pe an.

Seamus Heaney in 1995

In 1995, Premiul Nobel pentru Literatura ii revine scriitorului irlandez Seamus Heaney. “Pentru lucrarile sale lirice de o frumusete inegalabila, care readuc entuziasmul miracolelor zilnice”, Academia Suedeza i-a acordat inalta distinctie.

Recomandarea noastra este volumul de poezii Seeing Things. Poemele le veti gasi la editura Faber & Faber, dar numai in limba engleza. In limba romana, lucrarile lui Seamus Heaney nu sunt inca traduse.

Seeing Things este cea de-a noua colectie de poeme a autorului irlandez si a fost publicata in 1991. Sursele de inspiratie pentru acest volum au fost lucrarile lui Virgil si ale lui Dante Alighieri.

Viziunea celor doi mari clasici asupra vietii de dincolo au fost punctul de plecare asupra infatisarii mortii tatalui sau din 1986. Titlul volumului se refera atat la lumea solida si fluctuanta a obiectelor cat si la taramul bantuit, halucinatoriu al imaginatiei.

Kenzaburo Oe in 1994

In 1994 Premiul Nobel pentru Literatura ajunge la romancierul japonez Kenzaburo Oe. Motivatia juriului la nominalizarea lui Kenzaburo Oe a fost ca “prin forta poetica creaza o lume imaginara, unde viata si mitul formeaza o imagine deconcertanta asupra situatiei umanitatii in zilele noastre”.

Recomandarea noastra este romanul “O experienta personala”, carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Rao, la pretul de 15 lei.

Romanul este unul autobiografic si prezinta experienta de viata a lui  Kenzaburo Oe. In 1963 devine tatal unui copil grav handicapat . Experienata este marcanta pentru scriitor. Este obligat sa aleaga intre a-l lasa sa moara sau sa traiasca.

Urmarit de aceasta tragedie a familiei sale, face o calatorie initiatica la Hiroshima, loc cu o puternica incarcatura simbolica. In anul urmator, 1964, publica romanul "O experienta personala", istoria lui Bird. Acesta este un intelectual frustrat, incatusat intr-o casatorie ratata, al carui vis este spulberat cand sotia da nastere unui copil cu un serios handicap cerebral.

Toni Morrison in 1993

Toni Morrison, o scriitoare afro-americana, primeste in 1993 premiul Nobel pentru Literatura. Motivatia Academiei Suedeze a fost ca “in romanele sale, caracterizate de o forta vizionara si intelesuri poetice, da viata unor aspectele esentiale ale realitatii americane”.

Recomandarea noastra este romanul “Cantecul lui Solomon”, pe care il puteti gasi in librarii, la Editura Lider, la pretul de 35 lei.

Toni Morrison nu se conformeaza unui singur filon literar, ci imbina teme legate de conflicte sociale, cu povesti despre personaje aproape fabuloase, mituri, dar si viziuni veridice.

Naratiunea acestui roman este plina de rezonante lirice, simboluri biblice, metafore, secrete stranii, fantome, traditii folclorice si mituri. Temele cartii sunt universale: efortul de autocunoastere, obsesia avutiei, dragostea nemarginita pentru semeni, nebunia provocata de suferinte sufletesti sau setea de razbunare. “Cantecul lui Solomon” este o poveste captivanta, plina de simboluri, ce indeamna la profunda meditatie.

In limba romana, la Editura Lider, a mai aparut si romanul “Pacatul”.

Derek Walcott in 1992

Scriitorul de limba engleza, originar din insula Sfanta Lucia, in Marea Caraibelor, Derek Walcott, este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in 1992. Pentru opera sa poetica de o luminozitate profunda, sustinuta de viziunea istorica, rezultat al angajamentului multicultural”, juriul i-a acordat premiul.

Recomandarea noastra este poemul Omeros. In limba romana insa nu este tradus. Omeros este o rescriere a Odiseei lui Homer, iar actiunea se petrece in insula Sfanta Lucia.

 

Nadine Gordimer in 1991

In 1991, Nadine Gordimer din Africa de Sud castiga Premiul Nobel pentru Literatura. Potrivit Academiei suedeze, Nadine Gordimer “prin lucrarile sale epice magnifice a adus un mare beneficiu umanitatii”.

Recomandarea noastra este cartea “La agatat”, pe care o puteti gasi in librarii la Editura All la pretul de 25 lei. “La agatat” este primul roman al  lui Nadine Gordimer  care intra pe piata literaturii din Romania.

Ceea ce pare, la inceput, o simpla aventura intre o tanara alba dintr-o familie foarte buna si mecanicul arab pe care aceasta l-a “agatat”, se transforma, treptat, intr-o poveste de dragoste a carei profunzime pare sa-i surprinda chiar si pe protagonisti. Ceea ce parea un simplu flirt, se dovedeste a fi o iubire care merita orice sacrificiu.

Octavio Paz in 1990     

In 1990, Octavio Paz din Mexic, castiga Premiul Nobel pentru Literatura. Juriul Nobel i-a acordat distinctia "pentru  ca a onorat scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligenta senzuala si integritate umanista”.

Recomandarea noastra este romanul “Dubla flacara”, carte pe care o puteti gasi in librarii la Editura Humanitas, la pretul de 14 lei.

Dubla flacara explodeaza legatura intima dintre sex, erotism si dragoste. Acestea sunt si temele preferate ale lui Octavio Paz. Paz face istoricul dragostei si al erotismului in literatura: de la banchetul lui Platon si Doamna Bovary pana la Ulysse. Romanul trece in revista o multitudine de subiecte: de la tabuuri la reprimari, de la Sade la Freud, de la pacatul originar la inteligenta artificiala.

Camilo Jose Cela in 1989

In 1989, scriitorul spaniol Camilo Jose Cela castiga Premiul Nobel pentru Literatura. Juriul Nobel si-a motivat astfel decizia sa: “pentru o proza bogata si intensa, care, prin compasiune retinuta, formeaza o viziune provocatoare asupra vulnerabilitatii umane”.

Recomandarea noastra este “Cristos versus Arizona”, carte pe care o putei gasi la Editura Polirom, la pretul de 26 de lei.

Cristos versus Arizona are un caracter experimental si este construitsub forma unei singure fraze. Intamplarile au loc in Vestul Salbatic si  descriu o atmosfera si o lume impresionanta.

Limbajul utilizat de autor corespunde duritatii lumii descrise in roman, o lume populata de emigranti saraci, ucigasi, violatori, prostituate, oameni de toate rasele si categoriile sociale, care lupta pentru supravietuire. Peste intreg sirul de povesti intunecate planeaza insa speranta mantuirii si o intelegere omeneasca fata de pacatele lumii.

In limba romana, la editura Polirom a mai aparut Calatorie in Alcarria si in curs de aparitie este romanul Stupul.

Naguib Mahfouz in 1988

In 1988, scriitorul egiptean Naguib Mahfouz primeste Premiul Nobel pentru Literatura. Juriului Nobel i-a acordat premiul pentru ca “prin lucrari bogate in nuante cand realiste, cand ambigue, a realizat o arta narativa araba care se aplica intregii umanitati”.

Recomandarea noastra este romanul Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar, singurul de altfel tradus in limba romana.

Romanul poate fi gasit la editura Humanitas la pretul de 25 de lei. Akhenaton este povestea faraonului cu acelasi nume si a sotiei sale, frumoasa Nefertiti. Romanul aduce in prim plan Egiptul antic, dar si lumea contemporana, plina de imprefectiuni.

Prima parte a serialului dedicat Premiului Nobel pentru Literatura o gasiti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea