De prin lume adunate

#van gogh #picasso #klimt #preturi #licitatie #pictura

Cele mai scumpe tablouri

Van Gogh , Picasso sau Klimt sunt doar cativa dintre artistii ale caror lucrari s-au vandut cu preturi exorbitante. Fie ca sunt portrete, scene de viata sau lucrari abstracte, picturile au atras intotdeauna iubitorii de arta. Daca vrei sa achizitionezi un tablou celebru, mai gandeste-te. Arta nu costa putin.

Iata o lista a unora dintre cele mai scumpe picturi:

Portrait of Adele Bloch - Bauer II (Portretul Adelei Bloch-Bauer II)

Adele Bloch-Bauer II este o pictura din anul 1912 a pictorului Gustav Klimt. Adele a fost sotia lui Ferdinand Bloch-Bauer, un industrialist instarit, sponsor al artei si sustinator al lui Klimt. Adele a fost singurul model pictat de doua ori de Klimt. Ea a aparut in mult mai faimosul tablou “Portretul Adelei Bloch-Bauer I”. Cele doua portrete ale Adelei au fost subiectul unui indelungat proces intre Statele Unite si Austria. Decizia finala a constat in returnarea in 2006 a cinci picturi semnate de Gustav Klimt Mariei Altmann, nepoata lui Ferdinand Bloch-Bauer. In noiembrie 2006, celebra casa de licitatii Christie’s a vandut "Portrait of Adele Bloch-Bauer II" cu o suma de 88 de milioane de dolari.

Portrait de l'artiste sans barbe (Portretul artistului fara barba)

Autoportretele lui Vincent Van Gogh sunt cateva dintre cele mai ramarcabile picturi ale sale. Din 1886 pana in 1889 a pictat pana la 12 autoportrete. “Portretul artistului fara barba” a fost creat in 1889. Pictura este un autoportret al lui Vincent William Van Gogh. Van Gogh a realizat acesta lucrare in orasul Saint-Remy-de-Provence din Franta in septembrie 1889. Este o pictura pe ulei si chiar daca Van Gogh a realizat mai multe autoportrete, acesta este unul mai special. Este singurul in care autorul apare fara barba. Portretul artistului fara barba a stabilit un record, atunci cand a fost vandut cu 71,5 milioane de dolari in 1998 la o licitatie din New York.

Dora Maar au chat (Dora Marr cu pisica)

Dora Maar au chat este o pictura a lui Pablo Picasso realizata in 1941, in perioada cand nazistii au ocupat Franta. O infatiseaza pe Dora Maar, amanta croata a pictorului, stand pe un scaun cu o pisica asezata pe umerii ei. Acest portret este unul dintre multele pe care Picasso i le-a facut Dorei Maar in timpul relatiei lor de zece ani. Picasso s-a indragostit de Dora pe vremea cand avea 55 de ani si la scurt timp s-au mutat impreuna . Chiar daca in timpul vietii, Picasso a intampinat probleme financiare, picturile sale sunt acum printre cele mai scumpe din lume. Dora Maar au Chat a fost vanduta in 2006 cu 95,2 milioane de dolari.

Irises (Irisi)

Vincent Van Gogh a creat aceasta pictura in 1890 in timp ce era internat la azilul Saint Paul-de-Mausole din Saint-Remy-de-Provence. Pictorul a realizat acest tablou doar cu un an inainte de a muri. Van Gogh obisnuia sa spuna despre opera sa este “lumina salvatoare a bolii” si simtea ca munca la aceasta pictura il va salva de la nebunie. Dupa moartea sa, pictura a fost cedata de catre fratele sau “Societatii Artistilor Independenti”. Criticul francez de arta, Octave Mirbeau, a cumparat pictura imediat dupa ce a fost creata. El a platit 300 de franci. In prezent, valoarea estimativa a acestei lucrari este de 78 milioane de dolari.

Garcon a la pipe (Baiat cu pipa)

Garcon a la Pipe este o pictura semnata de Pablo Picasso. A fost realizata in 1905, cand Picasso avea 24 de ani. Pe vremea acea locuia in celebrul cartier al artistilor din Paris, Montmartre. Multi dintre oamenii saraci ai acestui cartier lucrau in domeniul artistic, fie ca acrobati, clovni sau modele pentru picturi. Singurul lucru care se stie despre acest baiat este chiar comentariul lui Picasso:”baiatul era un localnic, care statea cu mine chiar si cateva zile. Ma privea cand pictam. Ii facea placere”.

Pictura reprezinta un baiat care tine o pipa in mana stanga si poarta o ghirlanda de flori. A fost prima pictura care a depasit bariera sumei de 100 de milioane. Pe 5 mai 2004 a fost vanduta la casa de licitatii Sotheby's din New York cu 104,1 milioane de dolari.

Bal au moulin de la Galette, Montmartre (Bal la moara de la Galette, Montmartre)

Aceasta pictura a fost una din cele mai scumpe piese de arta vandute vreodata. Apartine artistului francez Pierre-Auguste Renoir si a fost realizata in 1876. Moulin de la Galette era un loc predilect pentru distractie al parizienilor. Renoir era si el familiarizat cu acest local, caruia i-a dat viata in picturile sale. Moara, numita “La Galette” dupa tortul care era specialitatea casei, avea o clientela fidela. Pictura a fost vanduta cu 78 milioane de dolari in 17 mai, 1990, la Sotheby's, in New York.

Portrait of Dr. Gachet (Portretul doctorului Gachet)

Exista doua versiuni autentice ale acestui portret, amandoua realizate in iunie 1890 in decursul ultimilor luni ale vietii lui Van Gogh. Amandoua il infatiseaza pe Dr Gachet la o masa si cu capul pe bratul drept, cu o floare de digitalis pe masa. Gachet a avut grija de Van Gogh in ultimele sale zile de viata. El era si un pasionat de pictura si in scurt timp a devenit prietenul apropiat a artistului. Floarea din pictura, din care se obtine un tratament pentru afectiunile inimii, a devenit atributul care il definea pe Gachet ca medic. Opera lui Van Gogh a fost vanduta cu 82.5 milioane dolari pe 15 mai, 1990, la Christie's, New York. Valoarea actuala este estimata la 116 milioane dolari.

Portrait of Adele Bloch - Bauer I (Portretul Adelei Bloch-Bauer I)

Portretul Adelei Bloch-Bauer I este o pictura a lui Gustav Klimt terminata in 1907. Potrivit presei, a fost vanduta pentru 135 milioane dolari lui Ronald Lauder, care a achizitionat-o pentru Neue Galerie din New York in iunie 2006.

Woman III

Woman III este o lucrare a pictorului expresionist si abstract Willem de Kooning. Woman III este una din cele sase tablouri ale lui Kooning in care tema centrala este femeia. Pictura a fost terminata in 1953. In noiembrie 2006, tabloul a fost vandut de catre David Geffen miliardarului Steven A. Cohen pentru 137,5 milioane dolari.

Participa la concursul nostru si afla daca pe 18 februarie mergi sa vezi celebri patinatori rusi in "Stelele Moscovei pe Gheata".

Acasa.ro si Compania de teatru Passe Partout Dan Puric te invita la teatru. Participa la concursurile noastre si afla daca vei castiga. Detalii aici si aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea