De prin lume adunate

#crime #viol #abuz #sex #macabru #roman #literatura

Cele mai macabre romane

Obsesii, crime, sex, violuri si abuzuri sunt doar cateva dintre ingredientele unei literaturi infricosatoare. Nu toata lumea poate digera acest gen de romane, insa sunt atat de multe titluri, incat oricine ar trebui sa incerce macar odata. Toate aceste carti se vor regasi cu usurinta in definitia data de DEX. Vor adauga poate si intelesuri noi pentru mintea diabolica a omului.  

Macabru = care evoca moartea sau mortii; referitor la moarte sau la morti; care provoaca groaza; in stare sa ingrozeasca; infiorator; infricosator; ingrozitor; inspaimantator; sinistru.

Misery de Stephen King

Misery este povestea lui Paul Sheldon, un scriitor de bestseller-uri. El a devenit bogat si celebru gratie aventurilor eroinei sale romantice, Misery Chastain. Dupa cateva volume publicate, se hotaraste s-o omoare, pentru a-si continua activitatea literara cu alte romane. Insa, in timpul unei excursii in munti, este accidentat grav. Este salvat de Annie Wilkes, o fosta infirmiera, care sub o masca a bunavointei este o psihopata , obsedata de personajul lui Paul Sheldon, Misery.

Atunci cand vrea sa evadeze din casa lui Annie, aceasta ii taie un picior cu toporul. Se asigura in acest fel ca Paul nu o va parasi niciodata. Astfel va continua si obsesia ei pentru personajul Misery, pe care vrea sa il reinvie cu ajutorul lui Paul. Atat in scena taierii piciorului, cat si in alte pagini in care ne este prezentata suferinta fizica si psihica a lui Paul, macabrul atinge cote nebanuite.

Cartea lui King a fost ecranizata in 1990, cu Kathy Bates, James Caan si Lauren Bacall in rolurile principale.

Cartea lui Stephen King poate fi gasita in librarii, la editura Nemira, la pretul de 42 de lei.

 

Parfum de Patrick Suskind

"Istoria unui ucigas", dupa cum arata si subtitlul aceste carti, este povestea unui criminal in serie, Jean-Baptiste Grenouille. Actiunea romanului are loc in Franta secolului al XVIII-lea in epoca in care mirosurile sunt pestilentiale. Jean-Baptiste Grenouille este un monstru cu chip uman, nascut cu un super-simt al mirosului. Poate detecta la mare distante si cea mai fina aroma. In schimb, el nu are niciun fel de miros. Viseaza la ziua in care va mirosi precum o tanara neprihanita.

Jean-Baptiste Grenouille devine ucigas in serie pentru a crea parfumul secret. Victimele sale erau cele care ii ofereau ingredientele necesare. El ucide astfel 25 de fecioare. Romanul este bizar, hipnotic, aproape ca o poveste de groaza.

Cartea lui Patrick Suskind a fost ecranizata in 2006, in regia lui Tom Tykwer .

In librariile din Romania, cartea se gaseste al Editura Humanitas la pretul de 25 de lei.

 

 

Justine de Marchizul de Sade

Publicata sub anonimat, cartea lui Sade a scandalizat Franta atat de tare, incat Napoleon a ordonat arestarea autorului. El a catalogat opera lui Sade drept “cea mai abominabila carte generata de cea mai depravata imaginatie”. 

Personajul central este Justine, o tanara urmarita la tot pasul de abuzuri si vicii. Cel mai scandalos moment al cartii este acela in care ea cauta refugiu la o manastire. Ea devine insa obiectul sexual al calugarilor care o supun la numeroase orgii si violuri.

Justine sau Nenorocirile virtutii este prima opera a lui Sade care ajunge sa fie citita de contemporanii sai. Este, totodata, opera care ii va pune pentru totdeauna marchizului pecetea de "infam".

Sade este deopotriva un mit al revolutionarilor, al literatilor, al filosofilor, dar si al filmelor pornografice. "Da, sunt libertin, o marturisesc. Am gandit tot ce se putea gandi de soiul acesta, dar n-am facut tot ce am gandit si, fara indoiala, nici n-am sa fac. Sunt libertin, dar nu sunt nici nelegiuit, nici ucigas”, spunea Sade.

Romanul lui Sade a fost ecranizat in 1969 in regia lui Jesus Franco.

Cartea se gaseste la Editura Trei, in colectia Eroscop, la pretul de 40 de lei.

American Psycho de Brett Easton Ellis

American Psycho de Brett Easton Ellis este una dintre cele mai controversate carti aparute in America. Cartea a declansat controverse aprinse, iar autorul a fost obligat sa-si anuleze primul turneu de promovare a cartii din cauza amenintarilor cu moartea. I s-a reprosat si cruzimea la adresa femeilor, iar o organizatie feminista din Los Angeles l-a dat in judecata. 

Patrick Bateman este personajul principal al romanului si este un tanar frumos, educat, inteligent. Ziua lucreaza pe Wall Street, iar noaptea se ocupa cu lucruri care depasesc imaginatia oamenilor normali. Actiunea este plasata in Manhattan, in anii 80. Este o epoca in care totul este posibil. Romanul lui Bret Easton Ellis studiaza nebunia si violenta omului.

Romanul a fost ecranizat in anul 2000, cu Christian Bale si Willem Dafoe in rolurile principale.

Cartea se gaseste in librarii, la editura Polirom la pretul de 30 de lei.

 

 

Pasarea vopsita de Jerzy Kosinsky

Pasarea vopsita a primit Premiul Francez pentru Cea mai Buna Carte Straina, iar Jerzy Kosinski a primit Premiul pentru Literatura al Institutului National si al Academiei Americane de Arte si Litere.

"Pentru o clipa pasarile erau confuze. Pasarea vopsita zbura de la un capat al stolului la celalalt, incercand in zadar sa-si convinga rudele ca era una de-a lor. Insa, orbite de culorile stralucitoare, pasarile se invarteau in jurul ei nehotarate. Pasarea vopsita era impinsa din ce in ce mai departe, pe masura ce aceasta incerca zeloasa sa intre in randurile stolului. Curand dupa aceasta, una dupa alta, pasarile o atacau salbatic smulgandu-i penele", este intruchiparea perfecta a acelor timpuri.

Pasarea vopsita este povestea unui baietel de sase ani condamnat la persecutie pentru ca era brunet, acolo unde toata lumea era blonda. La fel ca pasarea vopsita, el incearca in zadar sa-i convinga pe oamenii din jurul lui ca este unul de-al lor. Pentru ei nu ramane decat un "tigan".

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, baietelul incearca sa isi gaseasca locul, insa in jurul lui nu intalneste decat abuzuri si crime.

Cartea se gaseste in librarii, la editura Karpatia, la pretul de 15 lei.




Participa la concursul nostru si afla daca pe 18 februarie mergi sa vezi celebri patinatori rusi in "Stelele Moscovei pe Gheata"

Acasa.ro si Compania de teatru Passe Partout Dan Puric te invita la teatru. Participa la concursurile noastre si afla daca vei castiga. Detalii aici si aici.   


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea