De prin lume adunate

#ceai #ceainarie #bucuresti #cotroceni

Ceaiul nostru cel de toate zilele

Perne si masute joase, ceaiuri aromate si muzica senzuala, pe toate acestea le poti gasi intr-o ceainarie. In zilele friguroase care au pus stapanire pe capitala, ce poate fi mai mai placut si mai relaxant decat o ceasca de ceai parfumat?! Atentia la detaliu si ambianta placuta pe care o vei gasi in saloanele exotice te vor face sa uiti de frig si griji.

Scurta istorie a ceaiului

Ceaiul este mai mult decat o simpla bautura. Este cea mai consumata bautura de pe planeta dupa apa. Aceasta bautura aromata a intrat in mitologia popoarelor si este ridicata la rang de cult. In antichitate ceaiul a fost asociat cu numeroase ritualuri ale budismului, iar in epoca moderna ceaiul are mai mult conotatii sociale si relaxante.

Cu origini in Asia, ceaiul s-a impus insa si pe celelalte continente ale mapamondului. Englezii si rusii sunt primii adepti ai ceaiului. Acestia l-au adoptat cu bratele deschise si au facut din servirea ceaiului un adevarat ritual.

Ceaiul de la ora 5 si samovarul au devenit adevarate “focare” sociale. Societatea care se respecta nu lipsea sub nicio forma de la aceste ritualuri, create mai mult cu scopuri recreative decat spirituale. La aceste intalniri, ceaiul era insotit de diverse sortimente de prajituri si dulceturi care punea in valoare savoarea ceaiului. In scurt timp, servirea ceaiului a devenit una dintre cele mai mari placeri ale aristocratilor.

Istoria ceaiului incepe acum peste 4.000 de ani cu imparatul Shen Nung, care pentru a-si proteja sanatatea bea zilnic apa fiarta. Si slujitorii sai fierbeau si fierbeau apa 24 din 24 de ore. Intr-una din zile, pe cand si imparatul se afla in bucatarie, se porneste un vant puternic. Din ramurile arborelui care se afla chiar in fata ferestrei, cade chiar in bolul in care fierbe apa, o frunza. Incet, incet, apa capata o culoare maronie, iar imparatul devine curios sa vada ce gust are. Dupa ce se asigura ca bautura nu il va omori , Shen Nung gusta si el din bautura aromata. Noua licoare este pe gustul imparatului, care devine astfel primul bautor oficial de ceai.

In scurt timp, ceaiul s-a raspandit la toate nivelurile societatii si a devenit bautura nationala a Chinei. Din China, ceaiul a ajuns si in cultura altor popoare asiatice, precum Japonia si India. In Japonia, ceaiul si-a gasit adevarata recunoastere si a cuprins toate aspectele vietii. De la jocurile erotice pana la arta sinuciderii, ceaiul devine bautura de baza. Ceaiul devine atat de apreciat incat vechii asiatici nu isi puteau concepe o zi fara ceai. “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai” devine motto-ul acestor popoare.

Tipuri de ceai

In prezent exista mii de sortimente de ceai. Diferentele care se simt in aroma fiecaruia vin de la regiunile in care au fost cultivate plantele si de la metoda folosita pentru prelucrarea frunzelor. Din aceste tehnici deriva cele patru tipuri importante de ceai: ceai negru, ceai verde, ceai alb si ceaiul oolong.

Ceaiul negru are numeroase actiuni terapeutice asupra organismului uman, de la incetinirea procesului de imbatranire pana la scaderea nivelului de colesterol.

Ceaiul negru mai este cunoscut si sub denumirea de ceai rosu si este folosit la prepararea ceaiului cu gheata (ice tea) si a ceaiului englezesc. Dintre toate tipurile de ceai, cel negru are cel mai mare continut de cofeina.

Asemanator ceaiului negru este si cel verde. Ceaiul verde are cea mai delicate aroma dintre toate ceaiurile si cele mai multe beneficii si aplicatii terapeutice. Ceaiul verde este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat si ceai virgin. Inca din antichitate ceaiul verde este apreciat ca un veritabil medicament.

Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga”, spunea calugarul Eisai in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai”. Ceaiul verde este indicat in tratarea problemelor de greutate, cancer sau oboseala.

Ceaiul alb este unul dintre cele mai rare ceaiuri. Foarte putin procesat, acesta este si unul dintre cele mai scumpe. Ceaiul alb a fost mult timp considerat o delicatesa si o bautura a aristocratilor. Are o aroma usor condimentata, fina si parfumata. Nici beneficiile ceaiului alb nu sunt de ignorat: imbunatateste functia imunitara a celulelor pielii si distruge virusii bacterieni.

Ceaiul oolong este cel mai greu de obtinut, din toate cele patru tipuri de ceai. Acest tip de ceai este apreciat in special de cei instariti si este un semn de prosperitate si bogatie.

ceremonia ceaiului

Cu secole in urma, preotii budisti au pus bazele unei adevarate ceremonii a ceaiului, care nu trebuia sa lipseasca de la nici un eveniment major din viata oamenilor. Obiectivul principal al ceremoniei este purificarea simturilor. De asemenea, prin acest ceremonial preotii budisti doreau cultivarea armoniei si unitatea intre mediul inconjurator, oameni, obiectele folosite la prepararea ceaiului si ceaiul insusi. Ceremonia ceaiului este considerata o arta si un mijloc de iluminare. Exsita mai multe variatiuni ale ceremoniei ceaiului, in functie de fiecare zona sau tara asiatica cu o traditie puternica a folosirii ceaiului.

Gongfu, ceremonia ceaiului din China, inseamna “indemanare si grija” sau “sa faci lucrurile bine”. In China unul dintre cele mai obisnuite moduri de a prepara ceai a fost utilizarea unei cesti acoperite numite gaiwan. Panyaro reprezinta traditia coreeana in prepararea ceaiului.Rusii au si ei propria lor traditie a ceaiului. Ceaiul este la fel de popular ca si vodca si este preparat in samovar.

Insa, oricate ceremoniale ar exista in legatura cu prepararea si servirea ceaiului, exista cateva reguli care nu trebuie incalcate:

  • Ceremonia implica intotdeauna o gazda si mai multi invitati. In antichitate, cei instariti construiau o casa cu gradina, special destinata servirii ceaiului.
  • O ceremonie completa este intotdeauna precedata de o masa japoneza traditionala, in care felul principal de mancare este sushi.
  • In casa ceaiului se intra pe genunchi, iar oaspetii trebuie sa se spele pe maini si gura, sa isi dea jos pantofii si sa faca o reverenta, in semn de umilinta si egalitate.
  • La intrarea in casa ceaiului sunt admirate decorul casei, iar gazda va manevra ustensilele in deplina liniste
  • Gazda aduce ustensilele si incepe prepararea ceaiului. Umple un ceainic de metal cu apa si o fierbe deasupra focului. Gazda toarna apoi pudra de ceai verde in castroanele ceramice pentru ceai si amesteca cu apa fierbinte. Tot gazda e cea care va oferi fiecarui oapete in parte castronul cu ceai. Servirea ceaiului este insotita si de mici dulciuri. Gazda va prepara apoi al doilea castron de ceai, insa de data asta mai slab. Acest lucru semnifica sfarsitul ceremoniei.

Ceainarii in Bucuresti

Romanii nu au o traditie a ceaiului, insa in ultimii ani si Bucurestiul se poate lauda cu cateva localuri in care ceaiul este regele suprem. Cel care a dat startul ceainariilor din Bucuresti este Ceai la Cotroceni. Fara as fi facut vreodata reclama, ceainaria a reusit sa se impuna in peisajul monden al capitalei.

Ascunsa pe stradutele cochete si liniste ale cartierului Cotroceni, ceainaria ne ofera comori nepretuite, intr-un oras agitat: liniste, atmosfera relaxanta, muzica buna, perne pufoase care te ademenesc la leneveala si, nu in ultimul rand, ceaiuri de toate sortimentele.

De la ice tea, ceaiuri alcoolice, pana la ceaiuri cu ciocolata si cirese, cu siguranta vei gasi unul care sa se potriveasca gustuilor tale. Pe langa ceaiuri, se pot savura diverse dulciuri, saratele , turta dulce sau fructe confiate. Pentru fumatori, singurul inconvenient al ceainariei este ca nu se poate fuma.

Preturile variaza intre 8 si 10 lei pentru o infuzie. Ceainaria se deschide in timpul saptamanii la ora 14.30 si in weekend la 12.30. Ceainaria se afla la adresa Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu nr. 25, la subsolul unei case cu doua etaje.

Green Tea este o ceainarie eleganta din centrul Bucurestiului. Pe stradutele racoroase si curate din apropiere de Calea Mosilor, departe de traficul infernal, veti gasi o oaza de liniste si verdeata. Ceainaria este un loc special creat pentru iubitorii de ceai. Intr-o casa cu parfum interbelic veti descoperi putin din farmecul a patru culturi diferite in patru saloane : Clasic, Japonez, Indian si Micul Paris. Cele peste 100  de sortimente de ceai, la care se adauga sandvisuri, prajituri, fursecuri si dulceturi nu va vor lasa indiferenti in zilele in care aveti nevoie de energie. Ceaiurile va vor ademenii cu numele lor incitante si exotice: Sunshine Reggae, Lemon Love, Truffle, Sunset, Quuen of Saba, Fire Place sau Safari Sunset.

In Green Tea veti gasi si un magazin de unde puteti cumpara ceaiuri, accesorii pentru ceai, ceainice, carti vechi si noi. Preturile ceaiurilor variaza intre 8 si 12 lei, iar al gustarilor si prajiturilor intre 9 si 13 lei. Ceainaria se gaseste pe strada Dr. Burghelea Nr. 24.

Ceainaria Tringle D’or vrea sa ne ofere si o alta experienta decat a bea ceai. Vrea sa ne transpuna in lumea mistica a aristocratilor amatori de ceai, care au facut din acesta bautura un stil de viata inainte de toate.

Ceaiul special al salonului este Perles d’Or din perle de ceai verde invelite in foita de aur si care elibereaza in timpul infuziei o aroma delicata de iasomie. Sau puteti servi The sur le Nil care te inconjoara in parfumul aventurii; Eros, un ceai special pentru indragostiti sau Marco Polo, ceai negru cu arome de fructe si flori.

Pe langa ceaiurile fistichi, ceainaria Triangle d’Or isi rasfata oaspetii cu specialitati originale pe baza de cafea, atat calde, cat si reci: Cappucino Triangle d’Or cu ciocolata alba topita, Amaro Coffee cu ciocolata pisata sau Ice Triangle d’Or cu fulgi de gheata, cafea si sirop de cirese.

Iar cocktailurile pe baza de alcool iti imbata simturile cu arome unice si creative: Birmania cu rom, sirop din fructul pasiunii si maracuya; Thailanda cu whisky, menta, ginger si sirop din fructul pasiunii sau Laos cu vodka, sirop de papaya, piure de capsuni si suc de coacaze negre.

Ceainaria se gaseste pe bulevardul Ion Mihalache Nr. 92, in in pasajul de langa Mega Image.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, dar aveti chef de un ceai bun si aromat, iata o reteta de facut acasa:

Bautura iubirii

Pentru acest ceai originar din Iran ai nevoie de:

- 500ml apa

- 3 lingurite de ceai negru

- 4 lingurite de zahar brun

- cuburi de gheata

- sucul a doua mandarine

- 2 piersici

- 4 felii de lamaie

- coaja caramelizata de la 2 mandarine

Apa se pune la fiert, se adauga ceaiul, se fierbe si se lasa sa stea acoperit 5 minute. Se trece printr-o strecuratoare, se lasa la racit. Se pun 4 cuburi de gheata in 4 pahare inalte de sticla. Se adauga sucul de mandarine, jumatatile de piersici si se completeaza cu ceai. Se adauga sucul de lamaie apoi coaja de mandarine. Pe marginea paharelor se pun felii de lamaie si putin fruct de mandarine. Se poate servi impreuna cu prajiturele din ghimbir sau orez expandat.

Voua ce ceainarii va plac si care au fost cele mai bune ceaiuri pe care le-ati baut?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea