De prin lume adunate

#cartea recordurilor #bucuresti #cazino #muzeu #ceausescu #palatul parlamentului #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Palatul Parlamentului

Candelabre imense din cristal, marmura roz, covoare si draperii de zeci de tone, secvente din filmul Amen si fantoma lui Nicolae Ceausescu acestea sunt doar cateva dintre atractiile Palatului Parlamentului, cea mai mare constructie din Europa. Casa Poporului a fost sortita insa distrugerii prin demolare pentru ca simboliza trecutul si apoi adapostirii unui muzeu al comunismului si al unui cazino. 

Palatul Parlamentului , sau Casa Poporului, asa cum a fost cunoscuta in perioada comunista, este una dintre cele mai impresionate cladiri din lume. Cladirea este inscrisa in Cartea Recordurilor, la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului. Din punct de vedere al volumului, se afla pe locul trei in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic si depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Palatul Parlamentului a fost construit pe Dealul Spirii (acesta este numele unui doctor, Spiridon Kristofi, sau Spirea, care a fost si ctitorul Bisericii Sfantul Spiridon) in perioada 1983-1989, iar ceremonia asezarii pietrei fundamentale  a avut loc la 25 iunie 1984. Si in prezent se mai lucreaza la finisarea cladirii.

Dupa cutremurul din 1977, Nicolae Ceausescu si-a dorit un Bucuresti nou, cosmopolit, care sa intruchipeze maretia puterii sale prin arhitectura impresionanta. Anca Petrescu a fost desemnata arhotecta care sa coordoneze echipa de constructie a Casei Poporului, cladire ce urma sa fie resedinta institutiilor statului comunist. La constructia Palatului Parlamentului au participat 400 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat in trei ture, 24 ore pe zi.

Casa Poporului a fost ridicata pe o colina artificiala si pentru constructia sa a fost necesara demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei. O data cu demolarea cartierelor au disparut si cladiri importante precum Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale sau Stadionul Republica.

Pentru constructia ei s-au folosit 1.000.000 m³ de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 m³ de esense de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 m³ de sticla, 2.800 de candelabre, 220.000 m² de covoare si 3.500 m² de piele. Casa Poporului are o inaltime de 84 m, 12 nivele la suprafata si 8 in subteran, o suprafata de 330.000 m² si este construtia in forma de piramida fara varf.

Dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, Casa Poporului urma sa fie demolata prin dinamitare, pentru ca simboliza perioada dictaturii ceausiste. Cladirea a fost insa proiectata si ridicata cu multe sacrificii din partea intregului popor, care a trait in acea perioada clipe de foamete si frig. Multi s-au gandit sa transforme cladirea in muzeu al comunismului sau cazino.

Palatul Parlamentului are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane. Toate materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti. Piatra, marmura si lemnul au fost aduse din toata tara, iar brocarturile, tapiseriile si covoarele au fost realizate special pentru incaperile cladirii.

Salile Palatului Parlamentului

Numele salilor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989 si evoca evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati istorice cunoscute.

Sala Unirii a fost inaugurata la 22 decembrie 1994, la comemorarea a cinci ani de la Revolutia din 1989 si a fost proiectata pentru receptii. In aceasta sala se afla cel mai mare candelabru din pala, cu o greutate de trei tone si 7000 de becuri. Sala Unirii impresioneaza si prin tavanul din stical si prin panorama pe care o ofera asupra orasului. Covorul salii are 1100 m² si a fost special proiectat pentru acest spatiu. Pentru ecoul foarte bun din aceasta sala, aici au loc targuri si expozitii.

Galeria de Onoare atrage prin geamurile si candelabrele de cristal. Draperiile cantaresc 250 de kilograme si se spala manual. In aceasta sala, regizorul Costa Gavras a filmat cateva scene din filmul Amen.

Sala Nicolae Balcescu este contruita in stilul greces si cuprinde coloane din bronz si marmura roz de Ruschita. Candelabrele au fost executate de artisti plastici din Medias, draperiile din matase si covoarele au fost tesute la Sighisoara si Cisnadie. In aceasta sala se gaseste si singurul material care nu este romanesc si anume lemnul de mahon, din care sunt realizate usile.

Alte sali somptuoasa ale Palatului sunt: Sala Drepturilor Omului, Sala Nicolae Iorga, Sala Ion I. C. Bratianu, Sala Tache Ionescu sau Sala C.A.Rosetti.

Ce evenimente au loc la Palatul Parlamentului?

Lucrarile la Casa Poporului au continuat si in 1997 cladirea devine Palatul Parlamentului. In prezent aici isi au sediul mai multe institutii: Camera Deputatilor, Senatul Romaniei sau Muzeul National de Arta Contemporana .

Palatul Parlamentului gazduieste numeroase expozitii, targuri, nationale sau internationale, baluri de binefacere si caritate, cocktail-uri, conferinte, simpozioane, seminarii si intalniri politice. In Sala C.A.Rosetti, care este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte, au loc concerte sau piese de teatru.

Unde se afla si cand putem vizita Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului se afla pe Strada Izvor, la numarul 3. Palatul este deschis publicului si ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala. Taxa de intrare este de 15 lei pentru turistii romani si 25 de lei pentru cei straini. Pensionarii, elevii si studentii au acces gratuit, dar trebuie sa prezinte la intrare carnetul de elev, student, respectiv talonul de pensie. Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10-16. Vizitarea se poate face individual sau in grup si dureaza aproximativ 2 ore.

La Palatul Parlamentului se organizeaza si vizite educative la Camera Deputatilor. Acest program este destinat copiilor si tinerilor. Grupurile de tineri primesc informatii despre modul de functionare a Camerei Deputatilor, procesul de vot si reprezentare, rolul deputatilor sau procesul legislativ si se pot familiariza cu dezbaterile parlamentare prin asistarea la dezbaterile din plen. Grupurile trebuie sa fie de maxim 50 de elevi, care sunt insotite obligatoriu de un cadru didactic. Aceste vizite sunt gratuite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea