De prin lume adunate

#unde iesim #ce vizitam azi #palatul mogosoaia #muzeu #palat

Ce vizitam azi: Palatul Mogosoaia

Daca vrei sa evadezi din aglomeratia urbana a capitalei, dar nu vrei sa te departezi prea mut, noi iti recomandam Palatul Mogosoaia . Aceasta destinatie este una ideala pentru petrecerea unei zile de weekend. Aici ai ocazia sa descoperi cateva lucruri interesante despre istoria poporului roman, dar si sa te relaxezi si sa admiri peisajul foarte placut.

Tot in cadrul Complexului Muzeal Mogosoia exista si un parc frumos, in care te poti plimba in voie, si cateva restaurante si terase unde iti poti trage sufletul si manca ceva bun. Parcul este potrivit si pentru picnicuri si jocuri precum badminton.

 

Mic istoric

 

Constantin Brancoveanu se naste in 1654 si este fiul lui Papa Brancoveanu si al Stancai Cantacuzino. Bracoveanu devine astfel singurul mostenitor al unei vaste averi, realizata de bunicul patern, Preda Brancoveanu. Constantin Brancoveanu este atras de frumusetea Mogosoaiei si cumpara aici o mosie, unde construieste pentru inceput doar o biserica.

In 1680, Constantin Brancoveanu cumpara mai multe mosii, printre care si cea a sotiei boierului Mogos. palatul mogosoaia poarta astfel numele vaduvei boierului Mogos, care detinea pamanatul pe care a fost construit. Palatul Mogosoaia a fost construit intre anii 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc, o combinatie de elemente venetiene cu elemente otomane. In anul 1688 Constantin Brancoveanu ridica biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Palatul Mogosoaia este terminat pe data de 20 septembrie 1702, asa cum arata si pisania din foisorul estic al palatului, prinsa in zid deasupra usii din pridvor. In 1714, domnia lui Constantin Bracoveanu se sfarseste, iar palatul este devastat si jefuit, ulterior fiind transformat in han. Intre anii 1830 si 1848, banul Grigore Brancoveanu impreuna cu sotia sa, Safta, repara biserica si toarna un nou clopot.

Intre anii 1844-1848, domnitorul Gheorghe Bibescu realizeaza ample lucrari de restaurare ale palatului, iar in anii 1870, Niculae Bibescu continua lucrarile de restaurare si angajeaza un arhitect francez. Acesta reface aripa de nord a palatului, iar parcul este reamenajat. din anul 1890, Marie Nicole Bibescu, fiica lui Niculae Bibescu, devine proprietara domeniului brancovenesc.

Sursa foto: palatebrancovenesti.ro

Principele George Valentin Bibescu cumpara o parte din mosie si Curtea Domneasca de la Mogosoaia de la verisoara lui, Marie Nicole si incepe alte lucrari de restaurare care sunt coordonate de arhitectii Domenico Rupolo si G.M.Cantacuzino. In anul 1913, lucrarile de restaurare sunt intrerupte de primnul razboi mondial. In anul 1916, Palatul de la Mogosoaia este bombardat. Intre anii 1921-1922 se construiesc terasele din fata Palatului, in stilul gradinilor italienesti, se amenajeaza livada, gradinile de vara din jurul putului parasit si se restaureaza gradinile englezesti.

Pe 6 aprilie 1945, Palatul Mogosoaia este clasat monument istoric si se stabileste zona lui de protectie . In septembrie 1945, principesa Martha Bibescu paraseste tara, iar in anii urmatori palatul este devastat si mare parte din mobilier a disparut. Intre anii 1952-1957 se executa lucrari de amenajare a palatului pentru a fi transformat in muzeu de arta brancoveneasca.

 

Complexul cultural Mogosoaia

 

Complexul cultural Mogosoaia este unul dintre punctele de atractie ale tarii noastre si ale imprejurimilor Bucurestiului. Acest complex este format din:

Palatul Mogosoaia adaposteste in prezent Muzeul Traditiei Aulice, care a fost infiintat in anul 2000. Muzeul cuprinde o colectie de arta de peste 300 de piese, in salile palatului avand loc frecvent diverse expozitii, simpozioane, concerte de muzica clasica si alte evenimente culturale.

Cuhnia reprezinta fosta bucatarie domneasca care in prezent este spatiu expozitional. Centrul de conferinte, care in trecut a fost vila d'Elchingen, in care a locuit Martha Bibescu, gazduieste doua sali de conferinta, un restaurant si camere de cazare. Ghetaria reprezinta fostul depozit de gheata al palatului.

Tot pe acest domeniu se mai gaseste si parcul englezesc, amenajat de Martha Bibescu, biserica Sfantul Gheorghe ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, capela Gheorghe Bibescu care adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d'Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

In curtea palatului au fost restaurate si serele Niculae Bibescu, care in prezent sunt utilizate pentru culturi floricole si ca atelier de educatie plastica pentru copii.

Sursa foto: palatebrancovenesti.ro

Ce vedem in Palatul Mogosoaia?

 

Palatul Mogosoaia reprezinta unul dintre simbolurile arhitecturii romanesti, care imbina elemente muntenesti, bizantine si italiene. Punctele de atractie ale palatului sunt salile sale tematic: scara de onoare, sala turco - persana, sala ortodoxa, sala hartilor, sala scoartelor, sala fanariota, sala franceza, anticamera salii italiene, sala italian, sala transilvansa, sala sfatului domnesc si sala cancelariei domnesti.

La subsolul palatului se afla Lapidarium, un spatiu expozitional care adaposteste colectia de relicve arhitectonice. Din 1957, palatul a devenit Muzeul Brancovenesc, iar aici poti admira expozitii de pictura, sculpturi in lemn si piatra, carti rare si manuscrise vechi, obiecte de argint si broderii.

 

Evenimente la Palatul Mogosoaia

 

In ultimi ani, Palatul Mogosoaia a devenit un important reper cultural pentru cunoascatori. Aici au loc frecvent evenimente culturale, spectacole, piese de teatru, concerte si expozitii. Tot aici au loc diverse expozitii tematice, precum cele de bijuterii si mobilier de arta, stagiuni de muzica camerala, desene si picturi din muzeele si colectiile romanesti, expozitii de pictura, colaje textile si ceramica ambientala sau expozitii de fotografie

In prezent, la Palatul Mogosoaia se afla in derulare un progrma de sustine a tinerilor muzicieni. In perioada ianuarie-iunie 2010, Palatul Mogosoaia oragnizeaza 12 spectacole-concurs intitulate "Drumul spre celebritate". Proiectul isi propune promovarea tinerilor muzicieni talentati, crearea si educarea unui nou public de muzica clasica, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor si introducerea in lumea artei si a istoriei. Spectacolele se desfasoara bilunar, sambata dimineata, de la ora 11.00. Fiecare editie este dedicata unui instrument sau unui grup de instrumente.

Sursa foto: palatebrancovenesti.ro

Unde se afla si cum ajungem la Palatul Mogosoaia?

 

Palatul Mogosoaia se afla in comuca Mogosoaia, la 15 kilometri de Bucuresti. Cu masina personala se ajunge de pe Calea Grivitei, spre Straulesti pana in comuna Mogosoaia. Mai poti lua si un microbuz de la intersectia Grivita cu fostul bulevard 1 Mai, care te lasa chiar in capatul aleii spre intarea in palat.

Complexul Mogosoaia se poate vizita tot timpul anului, in fiecare zi, de marti pana duminica, intre orele 10 - 20, in timpul verii, si 9 - 17, in timpul iernii. Lunea este inchis. Daca vrei sa vizitezi palatul, trebuie sa stii ca programul actual este de la 9:00 la 17:00. Incepand cu 1 mai, palatul va fi deschis publicului intre orele 10:00 – 18:00. Biletul de intrare costa 5 lei de persoana. Daca vrei sa filmezi sau sa faci fotografii se plateste o taxa de 15 lei pentru poze si 20 de lei pentru filmat. Taxa de parcare este de 4 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea