De prin lume adunate

#ce vizitam azi #palatul ghika tei #palat #parca #lac #terasa #filme in aer liber

Ce vizitam azi: Palatul Ghika Tei

O istorie zbuciumata, arhitectura neoclasica si picturi rafinate, moment de reculegere la singura biserica rotunda din Bucuresti si filme bune pe inserat alaturi de deserturi frantuzesti sunt cateva dintre atractiile Palatului Ghika din Bucuresti.

Scurt istoric

este situat in si este o constructie in stil neoclasic, ridicata de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica in anul 1822 si terminata zece ani mai tarziu, dupa planurile arhitectului catalan Xavier Villacrosse. Palatul a fost ridicat pe locul vechii curti parintesti a banului Dumitrache Ghica si este unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen din Bucuresti.

Vechea curte parinteasca a fost devastata de austrieci in timpul razboiului turco-austriac, iar Caragea Voda a primit in aceasta casa pe ambasadorul lde Buhara. Tot aceasta casa a fost si locul de intalnire a lui Tudor Vladimirescu cu Alexandru Ipsilanti, care si-au stabilit cartierul general aici.

Pe o tabla din marmura, care a fost amplasata pe palatat mai tarziu, exista un text despre contructia palatului: "zidit din temelie de catre Voevodul Grigore Ghika VIII, Domn al Tarii Romanesti, pe mosia sa domneasca Colentina, in anul 1822. Aci fu odinoara falnica sa locuinta de vara, alaturi de care, spre dreapta cuviinta, a inaltat apoi intru slava si pomenirea lui Dumnezeu biserica familiei cu hramul si a impodobit-o cu frumoase daruri prin inalta si statornica sa vointa".

La momentul constructiei sale, palatul servea drept resedinta de vara pentru domnitor. In anul 1822, orasul Bucuresti nu se extinsese, iar palatul se afla la cativa kilometri. Era tocmai potrivit pentru o "casa de la tara", imprejumuit de paduri si lacuri.

Domeniul Ghika ocupa o suprafata vasta si are vedere catre lacul Plumbuita. Un lucru inedit la acest palat este si tunelul de refugiu, lung de un kilometru, care face legatura intre palat si manastirea Plumbuita.

Poarta palatului este incadrata intre doi vulturi impresionanti, realizati din piatra, iar aleile curtii sunt strajuite de teii imensi. Palatul este construit in stilul neoclasic, un stil de origine italieneasca care, in 1800, patrunsese atat in Moldova cat si in Muntenia. In acele vrumuri exista o tendinta de occidentalizare a tarilor balcanice, tendinta care se observa si in arhitectura.

Palatul este compus din subsol, parter, etaj si mansarda. Interiorul palatului este alcatuit din saloane spatioase care si-au pastrat pana in zilele noastre denumirile de altadata. Pasii ne vor purta astfel prin sala de receptie, cabinetul de lucru, salonul vanatoresc, salonul Ludovic sau sala tronului. Holul de primire impresioneaza prin bolta care pastreaza pictura initiala, cu elemente romantice, a pictorului italian Giacometti.

De-a lungul timpului, palatul si-a pastrat forma sa initiala, chiar daca a traversat perioade istorice tulburi. Cea mai ampla lucrare de restaurare a palatului a avut loc in anul 1978, cand a fost transformat de catre comunisti in Restaurantul Tei.

Biserica Teiul Doamnei sau Ghica Tei

In anul 1833 familia Ghica incepe constructia unei biserici, pe domeniul de langa Bucuresti, in apropierea palatului. Biserica Ghica devine paraclisul palatului. Aceasta este singura biserica rotunda din Bucuresti.

Ea a fost realizata de mesterul constructor Iosef Weltz, dupa planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Capela neoclasica adaposteste mormantul ctitorului Grigore Ghica si al primei sale sotii, Maria Hangherli.

Serile Casablanca

La a debutat un nou proiect cultural, destinat amatorilor de filme in aer liber. Serile Casablanca de la Garden Cinema din Palatul Ghika si-au deschis portile de curand si te asteapta intr-o atmosfera rafinata. Iubitorii de film se pot bucura in fiecare seara, de la ora 21.30, de un film bun, in atmosfera incarcata de istorie a palatului.

Daca te gandesti ca ploaia iti va strica cheful de film, trebuie sa stii ca terasa este acoperita si este ferita astfel de orice intemperii. Cei de la Palatul Ghika te astepta intr-o atmosfera nobila, in mijlocul naturii si al teilor infloriti. Daca aveti pofta de ceva bun, barul si restaurantul iti stau la dispozitie cu bunatati frantuzesti: croissant au chocolat, creme brulee, , ceaiuri si numeroase cocktailuri savuroase.

Unde se afla Palatul Ghika

Palatul Ghika se afla pe strada Doamna Ghica, la numarul 5, la intersectia bulevardului Lacul Tei cu strada Doamna Ghica. Rezervari pentru terasa se pot face la numarul de telefon 0722.258.367.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea